Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кои са училищата с най-силни резултати на матурите

Сряда, 14 Юни 2017 / В клас
989
  • plevenzapleven.bg

От МОН се похвалиха с добри резултати на матурите

 

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Нараснал е броят на отличниците и на двете матури. По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11149 младежи, а през 2016 година техният брой е бил 9716.

Почти двойно е намалял броят на младежите с две слаби оценки – от 2325 през 2016 година той е паднал на 1228. Наполовина са паднали и двойките на втория държавен зрелостен изпит – от 6460 на 3190.  Зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и по тази причина няма да се дипломират, са 5882.

Средната оценка по български език и литература е Добър 4,13, а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор – Добър 4,38. По традиция най-високи оценки има на изпитите по чужди езици. Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 учебни предмета, като двойките са се увеличили единствено по математика и физика и астрономия.
Увеличава се количеството на зрелостниците, които създават текст.

Разделянето на модули не е оказало влияние върху резултатите, показва анализът на МОН. След по-задълбочени анализи по региони ще се обмисли оптимизация на времето за решаване на отделните модули, заяви министър на образованието Красимир Вълчев.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. В почти всички региони средният брой точки на втория държавен зрелостен изпит е по-висок от този на изпита по български език и литература. Най-много са увеличили успеха си по български език и литература спрямо миналата година учениците от Монтана и Смолян. На втория държавен зрелостен изпит най-голямо е нарастването на успеха в Ямбол и Силистра.

По традиция с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Най-ниски резултати показват абитуриентите от професионалните гимназии – 3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит. Резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата.

 

 

Най-добре български език и литература са се представили учениците от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Техният среден успех е Отличен 5,66. Следват 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“ и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ със среден успех е Отличен 5,59. В челната десетка по успех освен столични училища има и две гимназии от Пловдив, както и Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ от Ловеч, която се появява за първи път в топ 10. Най-висок успех от втората матура са постигнали възпитаниците на Американския колеж в София – Отличен 5,84. Следват Първа английска езикова гимназия с резултат Отличен 5,83 и ЧГХЕП „Д-р Васил Златарски“ с Отличен 5,74.

Според скалата, по която точките се приравняват в оценки, среден 3.00 се поставя при 23 точки. Пълната отлична оценка, както и преди, е от 95 до 100 точки.  Едва 18 зрелостници са получили максималния брой срещу 131 миналата година. Един е абитуриентът, който е събрал 100 точки и по двата предмета. 0 точки са получили 15 зрелостници, а през 2016 година с такъв резултат са били 59 души. Няма ученик с 0 точки и на двата изпита.

Цялата статистика от изпитите 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

матури, училища, резултати, МОН, изпити, ученици

Street of Art

Почина актрисата Надя Тодорова

Вторник, 21 Юни 2016 / Под прожектора
Голямата актриса на малките роли       На 90 години почина голямата българска актриса Надя Тодорова. Тъжната вест съобщи дъщеря й Антоанета Теменугова. Актрисата, която в последните години живееше при дъщеря си в Чехия, си отиде след продължително боледуване. Община Ас [...]

Кой ще си купи костюма на Фреди

Събота, 21 Май 2016 / Под прожектора
  Ценни предмети от историята на музиката ще бъдат предложени на търг    Ценни предмети свързани с музикалната история ще бъдат предлагани на търг в нюйорското „Хард рок кафе”. Специалният аукцион включва листът, на който Джон Ленън пише текста и музиката на песен [...]