Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Училищата са готови да приемат ученици от Украйна

Вторник, 15 Март 2022 / В клас
198
  • Най-много са свободните места във Варна

Най-много са свободните места във Варна, Велико Търново и Бургас

 

Училищата в България разполагат с 65 000 свободни места, които могат да бъдат заети от украински ученици, става ясно от съобщение на Министерството на образованието и науката. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали – „Обеля“, „Надежда“, „Кремиковци“ и селата Мърчаево и Владая.

За момента са подадени 91 заявления от украинци, търсещи или получили закрила, които искат децата им да продължат образованието си у нас. Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 – в детска градина.

Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление.

От регионалните структури отчитат, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

Министерството стартира и дарителска кампания съвместно с Българския червен кръст. В продължение на една седмица българските ученици ще събират помощи за своите връстници в българските неделни училища в Украйна.

В Украйна работят 63 неделни училища.  По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата инициативата „Деца помагат на деца“ ще се събират дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други ученически пособия. Списъкът е изготвен от самите неделни училища. Можете да го видите ТУК.

МОН ще продължи да подпомага българските училища в Украйна. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лв. Със средствата се покриват заплатите на около 400 учители и се закупуват учебници, учебни помагала и електронни образователни ресурси по български език и литература, история и география на България.

 

Вижте още:

Мобилни екипи регистрират бежанците от Украйна

Пет сценария за войната в Украйна

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, ученици, Украйна, МОН, дарителска кампания

Street of Art

Какво е лятото без ...хамак?

Събота, 15 Юли 2017 / Стил
Няколко идеи за глезотии в лятната градина   В градината, на планински поход, пред офиса, в задния двор, до морския бряг, в хотела или на детската площадка...хамакът може да е навсякъде, а производителите отдавна предлагат не просто удобно място за почивка, а специално проектирани за на [...]

Гумени удобства

Неделя, 09 Октомври 2016 / Стил
Какво ли не можем да направим от старите гуми с малко въображение     Да, старите гуми можем да ги използваме за какво ли не. Отдавна знаем как да си оградим кварталната градинка и как да ги накараме да разцъфтят. От тях обаче можем да направим много повече неща, като например дет [...]