Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Епицентърът на радиацията

Вторник, 26 Април 2016 / Общество
2505

30 години след аварията в Чернобил в засегнатите области живеят 5 млн. души, които страдат от различни заболявания

 

 

26 април 1986 година, 1,23 часа - четвърти реактор на атомната централа в Чернобил избухва при проверка на безопасността. Радиацията се равнява на 200 ядрени бомби като тези в Хирошима. Стотици хиляди са принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите райони на Украйна, Беларус и западна Русия.

 

Радиацията е била толкова силна, че очите на пожарникаря Владимир Правик променили цвета си от кафяв на син. Загива и е обявен за герой на Съветския съюз, награден с орден за храброст.

Официално се признава за 31 жертви – пожарникари, които са били пряко облъчени. По данни на ООН са загинали 600 000 ликвидатори – хората, които са гасили пожара без необходимото оборудване, пилотите на хеликоптерите, които са осъзнавали риска, но са хвърлили тонове пясък върху горящият реактор. За 10 дни пилотите са изпълнили около 4000 полета. Те са получавали хапчета йод, противорадиационен кожен крем и нова униформа след всеки полет, а освен това са вземали душ след всяка мисия. Но тези защитни средства са били недостатъчни и те са го знаели. 

 

Облъчени са близо 9 млн. души, поне 165 хиляди души са получили увреждания, 6000 бебета не са били родени заради очакваните увреждания, а 100 000 души са си отишли заради ракови заболявания. Само в района около Чернобил. Между 12 000 и 83 хиляди деца са родени с малформации. 

Първата държава, съобщила за инцидента, е Швеция, защото първоначално правителството на Украйна пази аварията в тайна.

 

В България официална информация за инцидента няма. Радиоактивният облак достига страната на 1 май, когато е и традиционната манифестация. От 30 април до 2 май радиоактивното замърсяване на страната се повишава хиляди пъти над нормата. Държавните ръководители обаче не предупреждават населението, превантивни мерки взимат единствено семействата на малцината информирани от държавния апарат. До 7 май българите са били в абсолютно неведение за опасността и докато те са се радвали на избуялите салати в градинките си, привилигированите са снабдявани с изследвана за наличието на радиация храна, децата им са мазани с йод превантивно. По степен на замърсяване, ако се изключат най-близките до избухналата централа райони, България е на пето място след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. Но хората не са били предупредени.

 

 

 

30 години по-късно в замърсените области на Украйна, Беларус и Русия живеят близо 5 млн. души. Заболяваемостта от рак при тях е от 3 до 10 пъти по-висока, както и смъртността.


Хората в град Припят – градът създаден за нуждите на атомната централа – са евакуирани 36 часа след аварията. Дотогава много от тях са били облъчени. В града никога повече няма да живеят хора, защото плутоният се нуждае от близо 24 000 години, за да намали само наполовина силата си, казват от Грийнпийс. Това обаче не пречи да отидете на екскурзия дотам – има много туристически агенции, които огранизират обиколки до призрачния град, естествено със съответните мерки за сигурност.


Радиоактивен дъжд пада чак в Ирландия. Украйна, Беларус и Русия са най-засегнатите държави. Те получават 63% от замърсяването, причинено от Чернобил.

Все още могат да се открият радиоактивни материали върху разпадащия се циментов саркофаг, построен над реактора след инцидента. Строи се нова обвивка над сегашния саркофаг, но тя ще издържи само 100 години.

 

В замърсените области, аварията в Чернобил е жива и досега. Радиацията е в храната, която ядат, във водата и млякото, които пият, в училищата, в парковете, в детските площадки и в дървата, които те горят, за да се топлят.

 

25 години след Чернобил, през март 2011 последва аварията във Фукушима. Пет години след нея вече се отчита увеличение на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата. Близо една трета от майките, живеещи близо до увредените реактори, имат симптоми на депресия.

Последиците за здравето на хората в засегнатите райони са за десетилетия и поколения напред и засегнатите райони практически никога не могат да бъдат изчистени, показва доклад на Грийнпийс.

 

Тридесет години след Чернобил, проучванията показват повишена смъртност сред облъченото население, завишен брой случаи на рак на щитовидната жлеза, рак на гърдата и левкемия, завишен брой случаи на катаракта, както и значителни последици върху психическото здраве. Болестите на сърдечно-съдовата система са основната причина за по-големия брой смъртни случаи. Тези заболявания обикновено се свързват с излагане на радиация и се срещат сред работниците, участвали в разчистването, евакуирани възрастни и жители на територии с радиоактивно замърсяване. От 12,1 раждания на 1000 през 1991 г., раждаемостта е паднала до 7,7 на 1000 през 2001 г. Годините 2000, 2001 и 2002 показват най-ниската раждаемост откакто се водят статистики в страната.

 

В света има над 400 ядрени реактора. Някои са по-уязвими от други, а при всичките може да настъпи разтопяване. Това означава, че милиони хора живеят в постоянен риск от нова ядрена катастрофа, предупреждават от Грийнпийс.

 

 

Тодор Вецов:

Японецът Исао Хашимото е създал красиво и в същото време плашещо видео на всички 2053 ядрени експлозии, които са се случили между 1945 и 1998 г. Видеото започва с теста на „Тринити“ от проекта „Манхатън“ край Лос Аламос и завършва с ядрените тестове на Пакистан през май, 1998 г. Чернобил е най-голямата, но далеч не и единствената ядрена авария. 

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Чернобил, авария, Припят, радиоактивно замърсяване, заболявания

Street of Art

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Събота, 04 Април 2020 / Хранене и Здраве
Изследователите започват тестове върху хора   Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи Полската агенция за пресата. Изследователите смятат, че тяхното постижение е обещав [...]

Приказки за непослушни деца

Петък, 30 Март 2018 / Под прожектора
Това е първата детска книга на легендарния Жак Превер   На българския пазар вече е първата детска книжка на Жак Превер, публикувана през далечната 1946 година. В „Приказки за непослушни деца“ е пълно с много чудати герои. Щраус, който поглъща камбани и разговаря с Палечко. [...]