Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Котките обичат въображаеми кутии

Неделя, 09 Май 2021 / Стил
337
  • pixabay.com

Ако начертаете квадрат или кръг на пода с тебешир, котето също ще влезе в него

 

Котките обичат да седят не само в истински, но и въображаеми кутии. Това заключение е направено от учени от университета в Ню Йорк. Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в списанието Applied Animal Behavior Science, съобщава БГНЕС.

За да тестват визуалното възприятие на котките, експертите провеждат експеримент. Собствениците на котки трябвало да поставят на пода специалния квадрат Каниши, който създава илюзията за геометрична фигура с помощта на четири ъгъла. До него има обикновен квадрат с плътни страни, направен от тиксо. От наблюденията става ясно, че котките подбират еднакво двете фигури и седят вътре в едната толкова често, колкото и в другата.

Изследователите стигнали до заключението, че котките, подобно на хората, са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии. Това доказва, че те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство, сякаш са в прикритие. Учените смятат, че подобни открития дават по-добро разбиране за това как животните взаимодействат с хората.

Наши наблюдения в годините, в които отглеждаме котка, показват, че ако на пода има въженце или просто начертаете кръг с тебешир, котето ще влезе в него. Най-популярната теория за това поведение е, че в ограничено пространство котките се чувстват в безопасност.

Преди това учени от Токийския университет установи, че ликотките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказва, че те не смятат за необходимо да отговорят. Експертите провели експеримент с 20 котки, като им позволили да прослушат запис на гласа на собственика и трима непознати, за да разберат как ще реагират животните. Котките били най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърждават хипотезите, според които тези домашни любимци разбират, че говорят с тях, но не смятат за необходимо да отговорят. 

 

Вижте още:

Бездомна котка стана адвокат

Котка на борда

Спасиха заклещена в капака на шахта катеричка

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

животни, котки, кутии, експеримент, домашни любимци

StreetView

Родната къща на Хитлер ще стане полицейски участък

Сряда, 23 Септември 2020 / Места
Жителите на Браунау обаче смятат, че омаловажаването на историята е грешка   Отвън няма нищо, което да привлече вниманието ви в триетажната жълта къща, намираща се в град на 60 км от Залцбург, която стои свободна от 2011 г., пише „Политико“ в обширен репортаж за това какво щ [...]

Следваща цел: Марс

Вторник, 16 Януари 2018 / Приключения
Основателят на Mars One Бас Лансдорп ще изнесе публична лекция в София на 23 март   Над 100 човека вече са избрани да отпътуват за Марс и да поставят началото на един нов свят – за себе си и за човечеството. Сред тях са Илън Мъск, Стивън Хокинг, Бъз Олдрин и други от най-светлите [...]