Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Котките обичат въображаеми кутии

Неделя, 09 Май 2021 / Стил
259
  • pixabay.com

Ако начертаете квадрат или кръг на пода с тебешир, котето също ще влезе в него

 

Котките обичат да седят не само в истински, но и въображаеми кутии. Това заключение е направено от учени от университета в Ню Йорк. Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в списанието Applied Animal Behavior Science, съобщава БГНЕС.

За да тестват визуалното възприятие на котките, експертите провеждат експеримент. Собствениците на котки трябвало да поставят на пода специалния квадрат Каниши, който създава илюзията за геометрична фигура с помощта на четири ъгъла. До него има обикновен квадрат с плътни страни, направен от тиксо. От наблюденията става ясно, че котките подбират еднакво двете фигури и седят вътре в едната толкова често, колкото и в другата.

Изследователите стигнали до заключението, че котките, подобно на хората, са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии. Това доказва, че те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство, сякаш са в прикритие. Учените смятат, че подобни открития дават по-добро разбиране за това как животните взаимодействат с хората.

Наши наблюдения в годините, в които отглеждаме котка, показват, че ако на пода има въженце или просто начертаете кръг с тебешир, котето ще влезе в него. Най-популярната теория за това поведение е, че в ограничено пространство котките се чувстват в безопасност.

Преди това учени от Токийския университет установи, че ликотките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказва, че те не смятат за необходимо да отговорят. Експертите провели експеримент с 20 котки, като им позволили да прослушат запис на гласа на собственика и трима непознати, за да разберат как ще реагират животните. Котките били най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърждават хипотезите, според които тези домашни любимци разбират, че говорят с тях, но не смятат за необходимо да отговорят. 

 

Вижте още:

Бездомна котка стана адвокат

Котка на борда

Спасиха заклещена в капака на шахта катеричка

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

животни, котки, кутии, експеримент, домашни любимци

StreetInside

Илюзията на компромиса

Вторник, 03 Май 2016 / Към себе си
  Обществото си отглежда хора, които вярват, че нямат избор и трябва да се примиряват с неща, от които не са щастливи     Много пъти сме чували как най-трудното нещо за един човек, е това той да остане себе си в свят, в който всеки и всичко се опитва да го промени, да повлия [...]

Няколко вечни истини за отношенията ни

Вторник, 17 Януари 2017 / Към себе си
Направете тези промени в живота си през тази година   Отношенията ни с другите изискват грижа, а отношенията ни с любимите ни хора изискват още по-голяма грижа. Ето няколко прости неща, за които понякога забравяме.   1. Не всичко придобива смисъл веднага. Понякога трябва да изчак [...]