Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

32 училища работят по дуалната система

Сряда, 07 Февуари 2018 / В клас
915
  • economy.bg

В професионални паралелки за записани 1134 ученици, които практикуват в 170 фирми

 

С дуалното обучение имаме възможност да мотивираме учениците за включване в системата на професионалното образование и реално да ги свържем с бизнеса и потребностите на пазара на труда. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС. Вълчев участва в съвместно заседание на Комисията по образованието и науката, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда, социалната и демографската политика, във връзка с напредъка по въвеждане на дуалната система на образование в българската система на професионално образование и обучение.

От 2015 г. се работи за въвеждането на дуалното обуение по модела на страни с развита система на дуално обучение като Германия, Австрия и Швейцария, а през учебната 2015-2016 г. стартира проект ДОМИНО, въз основа на подписано споразумение между Швейцария и България.

Сътрудничеството се осъществяваше с обмен на информация и участие в различни семинари и обучения. Целта на проекта ДОМИНО е не просто навлизането на дуалното образование в България по швейцарския модел, а подкрепа на страната да изработи свой собствен, съобразен с историческите и културните традиции. Резултатите за периода 2015-2017 г.-са 19 града, 32 училища, 49 паралелки, 1134 ученици и 170 фирми. „МОН пое ангажимента за тази година да предостави допълнителни 300 000 лв. за стипендии, за да се осигури във всички професионални гимназии, за които има интерес от бизнеса. Имаме тенденция за разширяване. Знаем, че можем да разчитаме само временно на проекта ДОМИНО и планираме прехвърлянето на бюджетно финансиране на тази политика. Още тази година сме стартирали с допълващо финансиране“, обясни ресорният министър. „Очакваме финансирането от швейцарска страна да бъде концентрирано по определени дейности като разработването на учебни планове и др., но не и преките дейности, а преките разходи, произтичащи от дуалното обучение като стипендии на учениците“, каза Красимир Вълчев. Той поясни, че в подкрепа на системата за дуално обучение са разработени нови учебни планове и програми. „Стартирали са партньорства между училища и предприятия за организиране на дуално обучение в професионалните училища. Създава се капацитет на ниво училище и предприятия с обучението на учители и наставници на национално ниво с обучението на национални експерти и екип към дирекция „Професионално образование“ към МОН“, посочи министърът на образованието. Вълчев посочи още, че е факт, че в последните десетилетия професионалното образование, е загубило престиж като желан избор от страна на учениците за продължаване на гимназиално образование. Имаме ангажимента с бюджетната рамка за следващите години да увеличаваме разходите за професионално образование и в това число за дуална форма на обучение, увери още Вълчев.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изтъкна, че дуалното обучение засяга два типа деца - над 16 години, които са в образователната система и над 16 години, които са на пазара на труда.
За учениците ангажиментите на министерството са за даване разрешение за работа. По данни на ГИТ за 2017 г. е имало 7800 броя за искане за започване на работа за лица под 18 години от ГИТ. Издадени са 6749 разрешителни. Някои от отказите са били свързани с това, че средата за работа, не е била безопасна. Председателят на образователната комисия Милена Дамянова заяви, че трите комисии приемат до края на март работна група от МОН, МТСП и МИ да предложи на трите комисии варианти за законодателни изменения, които да решат проблемите.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дуално обучение, професионално образование, МОН, училища, ученици

StreetView

Енергийни места: Българският Стоунхендж

Понеделник, 21 Август 2017 / Места
Комплексът край село Долни Главанак е смятан за древна обсерватория, такъв е и кромлехът до село Старо Железаре    Странна конфигурация от 24 каменни стълба, подредени в окръжност, попадат преди 12 години в полезрението на изследователя Георги Китов. Мистичните мегалитни наход [...]

В Сахара заваля сняг

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Места
Това е вторият документиран случай изобщо, първият е преди 37 години   В Сахара заваля сняг за първи път от 37 години, съобщи The Washington Post. Пясъкът на известната с жегите си пустиня беше покрит със сняг в близост до алжирско градче Аин Сефра. Явлението е документирано от ф [...]