Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирмите са поръчали кадри на 19 нови гимназии

Четвъртък, 16 Юни 2016 / В клас
1384
  • При дуалното образование практиката е на място в предприятието

 

Нови специалности по програмата за дуално обучение ще открият професионални училища в 13 области

 

 

19 гимназии в страната са получили заявки за обучение от работодатели за учебната 2016/207 година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева.

Заявките са за областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Обучението ще е по българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта "Домино", която е с бюджет от 3,5 млн. франка.

През тази учебна година започна изпълнение на проекти за обучение чрез работа по седем професии в десет специалности в пет професионални гимназии в София, Габрово, Казанлък и Панагюрище. В професия машинен техник се обучават 45 ученици, 31 се обучават за технолози в хранителната промишленост. През следващата учебна година ще започне дуално обучение по още три професии - "готвач", "електротехник" и "техник на енергийни съоръжения и инсталации".

Кунева цитира данни от доклад на ЕК, в който се посочва, че

 

повече от 50 процента от компаниите 

 

в България са затруднени при намирането на квалифицирани кадри. Най-големите проблеми са свързани с образователната система и с липсата на желание за квалификация.

Отделно, заради недостига на инженери, министерството планира учеличение на студентите по

 

технически специалности да се увеличат

 

с 30 хил. души до 2020 година. В момента младежите, които учат инженерни или природни науки в университетите, са 21% от всички завършващи, или 62 хил. души.

Проблемът у нас е, че 76% от дипломираните инженери не работят по специалността си при средни равнища за ЕС от 28%. Причината е, че това са основно завършили преди 30-40 години специалисти, чието образование вече не е адекватно на изискванията на фирмите.

Затова целта е чрез различни мерки, например по-голямо финансиране и увеличаване на приема в природните и инженерните направления, обявени за приоритетни, диплома да получават по около 80 хил. души годишно през 2017 г., а през 2020-та да достигнат 90 хил.

Изчисленията са направени на база на допускането, че след 4 години броят на студентите ще се запази около 300 хил.души. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дуално обучение, професионални гимназии, образование, заявки от бизнеса

StreetInside

Извън зоната на комфорта

Сряда, 17 Август 2016 / Кариера
Приемете предизвикателството и ще откриете, че разполагате с много повече сила, отколкото предполагате    Необходимо е да говорите пред публика, а коленете ви омекват дори още преди да сте излязъл на сцената?  Искате да разширите контактите си, но по-скоро бихте гълтали мечове [...]

Древен свитък може би крие тайните на пирамидите

Неделя, 24 Март 2019 / На предела
Египетски свещеник открил свещена книга, свързана с Голямата пирамида в Гиза   Свитък от преди 1000 години може да крие тайната на египетските пирамиди. Това предполага историкът Мат Сибсън, създател на канала „Древни архитекти“ в YouTube. Според ученият древният документ м [...]