Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирмите са поръчали кадри на 19 нови гимназии

Четвъртък, 16 Юни 2016 / В клас
1917
  • При дуалното образование практиката е на място в предприятието

 

Нови специалности по програмата за дуално обучение ще открият професионални училища в 13 области

 

 

19 гимназии в страната са получили заявки за обучение от работодатели за учебната 2016/207 година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева.

Заявките са за областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Обучението ще е по българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта "Домино", която е с бюджет от 3,5 млн. франка.

През тази учебна година започна изпълнение на проекти за обучение чрез работа по седем професии в десет специалности в пет професионални гимназии в София, Габрово, Казанлък и Панагюрище. В професия машинен техник се обучават 45 ученици, 31 се обучават за технолози в хранителната промишленост. През следващата учебна година ще започне дуално обучение по още три професии - "готвач", "електротехник" и "техник на енергийни съоръжения и инсталации".

Кунева цитира данни от доклад на ЕК, в който се посочва, че

 

повече от 50 процента от компаниите 

 

в България са затруднени при намирането на квалифицирани кадри. Най-големите проблеми са свързани с образователната система и с липсата на желание за квалификация.

Отделно, заради недостига на инженери, министерството планира учеличение на студентите по

 

технически специалности да се увеличат

 

с 30 хил. души до 2020 година. В момента младежите, които учат инженерни или природни науки в университетите, са 21% от всички завършващи, или 62 хил. души.

Проблемът у нас е, че 76% от дипломираните инженери не работят по специалността си при средни равнища за ЕС от 28%. Причината е, че това са основно завършили преди 30-40 години специалисти, чието образование вече не е адекватно на изискванията на фирмите.

Затова целта е чрез различни мерки, например по-голямо финансиране и увеличаване на приема в природните и инженерните направления, обявени за приоритетни, диплома да получават по около 80 хил. души годишно през 2017 г., а през 2020-та да достигнат 90 хил.

Изчисленията са направени на база на допускането, че след 4 години броят на студентите ще се запази около 300 хил.души. 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дуално обучение, професионални гимназии, образование, заявки от бизнеса

StreetView

Къде се женят българите?

Неделя, 06 Август 2017 / Места
Някои хора търсят нетрадиционни места, други предпочитат утъпканите пътеки и лукса   Страната ни е малка, но много красива, природата ни е неповторима и оставя всеки гост на страната ни без думи, онемял от хубостта на родината ни.  Ето няколко от най-популярните дестинации за сват [...]

Какво можем да научим от изолацията

Сряда, 26 Април 2017 / Приключения
Присъствието дори на един човек около вас отнема свободата ви   Искали ли сте някога да се върнете към по-прост живот, където няма телефони, телевизия, няма напрежение в работата и където не се сте заобиколени от хора и шум през цялото време? Един човек решил, че не просто иска, той наи [...]