Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кариерно развитие за отпадащи ученици

Сряда, 31 Август 2016 / В клас
1073
  • Министерството ще осигури кариерни консултации за застрашените от отпадане от училище

А каква ще е ползата?

 

Министерството на образованието и науката обяви обществена поръчка за над 300 000 лв., за да осигури кариерно ориентиране на отпадащи от учебния процес младежи. Средствата се осигуряват по европейската програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, предаде БГНЕС.

Миналата седмица МОН обяви друга обществена поръчка за над половин милион лева, която предвижда онлайн свързване между учениците и потенциални техни работодатели.

Разработването на инструменти за кариерно ориентиране на ученици, застрашени от отпадане включва създаването на тест, който ще има отделни субтестове, тъй като засяга учащи от 5 до 12-ти клас. Освен това, специално за нуждите на учениците със специални потребности, ще бъде адаптирани инструменти, които са изработени по друг европейски проект и се отнасят за системата на кариерно ориентиране в училищното образование.

Срещу сумата от малко над 300 000 лв. се предвижда и обучение на 150 кариерни консултанта и 126 педагогически специалисти от 42 училища, които ще трябва да провеждат тестовете със застрашените от отпадане от учебния процес младежи. Изпълненията на дейностите по проекта трябва да приключат до края на 2017 г. Доколко подобни проекти, които разходват европейски средства са полезни за подобряване нивото на образование и наука у нас, ще стане известно едва след приключването на дейностите.

Наличието на редица уеб-сайтове за кариерно развитие и оферти за работа, ориентирани и към ученици и студенти, в голяма степен правят излишни дейностите, с които МОН търси начини да усвои до края на 2017 г. близо 7,5 млн. лв., които Европейската комисия е отпуснала по проект “Система за кариерно ориентиране в училищното образование”

 

БГНЕС


White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

МОН, училища, ученици, кариерно развитие

StreetBoard

България е на 47 място в света по икономическа свобода

Събота, 03 Февуари 2018 / Общество
  Корупцията, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да пречат, показва изследване на фондация "Херитидж"   България е на 47 място в света по икономическа свобода, с цели 10 позиции след Румъния. Това показват резултатите от ежег [...]

Протест срещу строежа на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Петък, 21 Февуари 2020 / Общество
Държавата се отказа от строежа на аутобана с европейски средства, хората от района пък настояват пътят да заобиколи защитената територия    Жители на Кресна излизат на протест в понеделник пред сградата на Европейската комисия в понеделник с искане за изнасяне на проекта за довършв [...]