Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Забравените бани на столицата

Вторник, 18 Декември 2018 / Истории от града
445
  • Банята в Овча купел, снимка: Здравко Йончев
  • Банята в Горна баня, фотограф Здравко Йончев
  • Банята в Горна баня, фотограф Здравко Йончев
  • Банята в Банкя, фотограф: Здравко Йончев
1 / 4

 Сградите в Овча купел и Горна баня са истински архитектурни бижута

 

Днес го наричат спа и уелнес туризъм, а някога, много отдавна, още преди Освобождението, казвали "Честита баня". Тогава банята била място за социален живот, а хората излизали от нея не просто чисти, а и отпочинали, макар и основната "спа" процедура да се предлагала от теляка. Ако тези невероятно красиви стари сгради бъдат възстановени и то с тяхната основна дейност, биха могли да носят сериозни приходи на Столичната община. А столичани да имат истинска причина да разпускат в собствения си град поне през някои от уикендите. 

София е вероятно единственият град в света, възникнал благодарение на минералните си извори, известни още от древността. А изборът от минерални води е богат – единият пръстен са изворите в Железница, Симеоново, Овча купел, Княжево и Кладница, а вторият са горещите извори в Панчарево и Горна баня.

Някога, когато не навсякъде в домовете имало бани, а минералните води в града се използвали и за къпане, в столицата имало няколко бани: Централна баня и баните Банишора, Мадара, Ситняково, Подуене, Ючбунар, Долни Лозенец, Панчарево, баня Овча купел, Горна баня и Княжево. Минерална баня има и в Банкя.

 

Банкя 

 

В периода преди и веднага след Освобождението ходенето на баня било еднодневна екскурзия и време за социални контакти. Жените се събирали на групи с роднини и приятелки, взимали храна за един ден, спално бельо и дрехи за пране и прекарвали деня в градската баня. За лечение с минерална вода се ползвали баните в Горна баня, Овча купел и Княжево. Всъщност днешните квартали на София Горна баня, Княжево и Банкя бяха курортни селища за балнеолечение.

Сега единствената действаща баня е тази в Панчарево. Едната част от красивата сграда на Централната баня е музей на София, а другото крило се руши под напора на времето.

Същата е съдбата и на красивите сгради на баните в Овча купел и Горна баня, които са паметници на културата и след протести на граждани от тези квартали бяха прехвърлени на Столична община с обещанието да бъдат възстановени, а дейността им – запазена като балнеоложки центрове.

 

 

 Овча купел

 

Проблемите започват в началото на прехода, когато собствеността върху двете сгради е прехвърлена към Министерство на здравеопазването и в частност към болницата по рехабилитация в "Овча купел". Вместо обаче да се ползват, баните са затворени и започват да се рушат. През 2016 година, след настояване на жителите на двата квартала, Министерство на здравеопазването прехвърля собствеността на Столична община, но за банята в Овча купел кметството не може а влезе във владение, тъй като управителят на болницата бави решението.

 

Горна  баня 

 

Вдъхновен от уникалната постройка, през есента на 2013 г. фотографът Здравко Йончев заснема банята в Овча купел с желанието да я покаже на повече хора и да ги накара да си я представят не само в миналото, но и в бъдещето. Снимките му се разпространяват светкавично в социалните мрежи и медиите. След това той успява да снима баните в Горна баня и Банкя, като подкрепа за заснемането оказва единствено местната администрация в Банкя. Снимките обаче стават много популярни и предизвикват дискусии с надежда за възраждане на красивите стари сгради и възстановяване на дейността им.

Да влезе вътре било истинско приключение, за което той разказва на страницата си zdravkoyonchev.com. Снимките на фотографа може да видите в галерията.

 

Вижте още: 

Американец спасява исторически сгради във Велико Търново

Читалището в Шипка – символ на разрухата

Сградата на Нотариата се руши

Евтини кредити за сгради с история

Затягат контрола върху опазването на културните паметници

Бузлуджа като място за памет

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бани, минерална вода, Горна баня, Овча купел, паметници на културата, стари сгради, Здравко Йончев

StreetView

“Пиер Лоти“ познава българския дух

Сряда, 07 Ноември 2018 / Места
Едно кафене в Истанбул, което е много популярно сред сънародниците ни Една от най-посещаваните туристически дестинации в Истанбул е кафето „Пиер Лоти“, което се намира на върха над залива Златния рог. Малко хора знаят, че то е тясно свързано с българската история. През 19-ти век [...]

Вавилон вече е под защитата на ЮНЕСКО

Неделя, 07 Юли 2019 / Места
Древният град пострада от „Ислямска държава“, американската инвазия и местните търсачи на артефакти   Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО гласува за включването на месопотамския град Вавилон в групата на обектите на световното наследство след три десетилетия лобиране [...]