Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бузлуджа като място за памет

Петък, 16 Март 2018 / Места
1004
  • сн. Българска история
  • Така изглежда залата в момента
  • Така би могла да изглежда, ако паметникът бъде възстановен
1 / 3

Паметникът на комунистическата партия влезе в списъка на 7-те най-застрашени културни обекти в Европа

 

Водещата организация за опазване на културното наследство в Европа Europa Nostra и Институтът на Европейската инвестиционна банка наредиха Дом-паметникът на БКП, популярен като Паметникът на Бузлуджа, сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа.

Останалите шест застрашени обекти в Европа за 2018 г. са следвизантийските църкви в албанските села Москополе и Виткук, историческият център на Виена, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Великобритания.

 


„7-те най-застрашени“ за 2018 г. са избрани от Управителния съвет на Europa Nostra измежду 12-те обекта, определени от екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация, проектно анализиране и финанси. Номинациите са направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на неправителствената организация.

 

История


Паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 г. като Дом-паметник на Българската комунистическа партия. Съществува като такъв само 8 години до края на комунистическия режим в България през 1989 г. След това сградата е изоставена и става жертва на вандалите и природата. Покривът и прозорците са разрушени, мозайките по стените са изкъртени.

 

 

Мозайките в паметника покриват площ от над 1000 кв. м и представят историята на Комунистическата партия с художествени похвати в стила на социалистическия реализъм. Мозайките на вътрешния кръг са изработени от смалт, а на външния - от естествени камъни, събрани от реките на България.

Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 автори. Въпреки идеологическите теми, произведенията им са част от културното наследство, която трябва да бъде съхранена за поколенията.

 

 

Паметникът е създаден след 8 години денонощен труд, в изграждането му са участвали 6000 работници, включени са най-добрите архитекти, инженери и художници за онези времена. В изграждането му са използвани 70 хил. тона бетон и 3000 тона стомана. Стойността му е 16 млн. лева. Приема се за едно от най-красивите изоставени места в света с над 100 посетители дневно.

 

Минало или бъдеще

 

Съдбата на спорния монумент е подобна на няколкостотин други паметници, построени по времето на социалистическия режим в България и в целия Източен блок. Най-новото наследство на бившите социалистически страни често е травматично и непознато на широката публика. Затова е очевидно значението на тази сграда на европейско ниво като „място на памет“ (lieu de mémoire), смятат авторите на кампанията.

 

 

Фондация „Проект Бузлуджа“, която номинира паметника за програмата „7-те най-застрашени“ 2018, защитава тезата, че като един от шедьоврите на своя период, паметникът Бузлуджа би могъл да се превърне в пример за опазване и преосмисляне на подобни обекти на историческо наследство в Централна и Източна Европа. Като най-приложима дългосрочна стратегия за спасяването на паметника Бузлуджа са предложени консервиране на сградата с цел укрепване и подготвяне за устойчив туризъм.

 

 

 

Неправителствената организация набира средства за възстановяване на монумента. За първите стъпки по консервиране на паметника са необходими 100 хил. лв. Средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане. След като се уточнят реалните стойности за проекта, ще се търсят средства от европейски програми.

Защо да се опитваме да заличим миналото си, вместо да помним историята си и да погледнем в бъдещето си, защо да рушим, вместо да използваме съграденото и да създадем туристическа дестинация от световен мащаб, питат от фондация „Проект Бузлуджа“.

 

 

Проектът за възстановяване на монумента предвижда многофункционалната зала с над 400 места да бъде превърната във форум за история и изкуство. Мозайката представя периода на социализма, дългият коридор – османската власт, а кулоарите с величествена гледка – средновековието. В три подземни зали е представена античността по българските земи, панорамен асансьор превежда посетителите през историята чрез имената на всички български владетели. Той влиза в рубинената зала с внушителните, но счупени петолъчки, за да достигне залата на прехода, разширена със стъклена платформа. А накрая посетителите ще могат да видят спираща дъха гледка от терасата на 70-метровия пилон.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

паметникът на Бузлуджа, фондация Проект Бузлуджа, застрашени обекти, културно наследство

Street of Art

Огнено завръщане

Вторник, 13 Март 2018 / Под прожектора
Картините на Милена Станиславова са изпълнени в източната техника батик   До 14 април 2018 г. Галерия за съвременно изкуство представя 25 творби на Милена Станиславова в изложбата Огнено завръщане. Картините са изпълнени с източната техника батик. Изложбата е под патронажа на Н.Пр. г-ж [...]

Не се отказвайте от въглехидратите

Събота, 14 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Пълното им изключване от храната може да ви разболее     Подлагането на диети, съдържащи твърде малки количества въглехидрати, може да бъде опасно за здравето, предупреждават лекари от Ню Йорк, работещи за престижното специализирано медицинско издание The Lancet, цитирано [...]