Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сградата на Нотариата се руши

Сряда, 07 Март 2018 / Истории от града
721
  • сн. Район Средец

Кметът на район „Средец“ Мария Ачкова сигнализира за ценни сгради, които са в лошо състояние 

 

Кметът на столичния район „Средец" Мария Ачкова изрази своето безпокойство относно лошото състояние, в което се намират къщите на някогашния министър-председател Иван Евстратиев Гешов и на инж. Михаил Момчилов (бившата сграда на Нотариата).
„И двете сгради са със статут паметници на културата. Според правомощията, които имаме, единственото, което можем да направим е да напомним на институциите, длъжни да се грижат за тях, че сградите са недвижими културни ценности, които трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние“, казват от Район „Средец“.

Мария Ачкова е изпратила писмо до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и дирекция "Контрол по строителството"-НАГ във връзка с необходимостта от обезопасяване на сградата на бул. "Патриарх Евтимий" 2. Според писмото сградата е пострадала от строежа на третия лъч на метрото и са необходими незабавни мерки за нейното възстановяване. Тя е поискала и информация за това какви ще бъдат действията по изготвен инвестиционен проект.

 

Сградата на Нотариата

 

Сградата на бившия нотариат е проектирана от арх. Петко Момчилов за брат му – инж. Михаил Момчилов и съпругата му – баронеса Филипина фон Услар-Глайхен през 1899 г. През 19 век със своята изящна архитектура тя е била една от най-красивите сгради в центъра на столицата. Обявена е за паметник на културата с национално значение през 1978 г.

През 1999 г. е реставрирана по Проект „Красива България” под ръководството на арх. Георги Лабов. В момента обаче тя отново е в лошо състояние, а неин собственик е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Арх. Петков Момчилов е автор на проектите на емблематични сгради като Българската народна банка, Александровската болница, Синодалната палата, Централната минерална баня – заедно с арх. Йордан Миланов, църквата „Св. Седмочисленици”, столичният Майчин дом, домът на Теодор Теодоров, в който се е помещавал ресторант „Крим”, Централният софийски затвор. Той е и проектант на много училища и други обществени сгради в София, Русе и Варна.


Къщата на Гешов

 

Сградата на бул. „Патриарх Евтимий" 7 е позната като "къщата на Гешов". Строена е между 1905 и 1907 година по проект на арх. Никола Лазаров за семейството на видния български политик и водач на Народната партия акад. Иван Евстатиев Гешов.

Обявена е за архитектурен и художествен паметник на културата от местно значение през 1978 г.

Арх. Никола Лазаров е автор на проектите за довършването и обзавеждането на Военния клуб в София (1898-1900), Двореца в Евксиноград (1894); североизточното крило на Княжеския дворец в София (1894-96), Вила № 2 от Леттния царски дворец във Врана (1912). Автор на концепция “Монументална София” за изграждането на представителния център на столицата (1907-12) и на много жилищни и обществени сгради в цялата страна.

Собственик на имота е частна фирма, която не полага нужните усилия за поддържането на сградата и тя ден след ден се саморазрушава.През 2004 година мястото е отредено за строителство на хотел, но тъй като сградата е паметник на културата, тя не може да бъде съборена.

 

Вижте още: 

Редът в столицата не е просто сбор от забрани 

Държавата ще настоява за възстановяване на Двойната къща

Евтини кредити за сгради с история 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стари сгради, паметници на културата, район Средец, Мария Ачкова, Нотариат, Къщата на Гешов

Street of Art

Храна за душата

Сряда, 07 Септември 2016 / Под прожектора
Дъждът не спира желаещите да се разходят по "Алея на книгата"    До края на седмицата столичния булевард "Вигоша" ще бъде книжното сърце на столицата.  Белите шатри, част от четвъртото издание на „Алея на книгата“ придават друг облик на обичания и предпочитан [...]

Дрехи от боклуци или как модата може да спаси света

Неделя, 11 Юни 2017 / Стил
Стела Маккартни ще използва пластмасови отпадъци от океаните в новата си модна линия   Известната модна дизайнерка Стела Маккартни ще създаде модна линия, в която ще използва кръгли пластмасови отпадъци от океана вместо тъкани или рециклиран полиестер. Инициативата е част от дългосрочен [...]