Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сградата на Нотариата се руши

Сряда, 07 Март 2018 / Истории от града
868
  • сн. Район Средец

Кметът на район „Средец“ Мария Ачкова сигнализира за ценни сгради, които са в лошо състояние 

 

Кметът на столичния район „Средец" Мария Ачкова изрази своето безпокойство относно лошото състояние, в което се намират къщите на някогашния министър-председател Иван Евстратиев Гешов и на инж. Михаил Момчилов (бившата сграда на Нотариата).
„И двете сгради са със статут паметници на културата. Според правомощията, които имаме, единственото, което можем да направим е да напомним на институциите, длъжни да се грижат за тях, че сградите са недвижими културни ценности, които трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние“, казват от Район „Средец“.

Мария Ачкова е изпратила писмо до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и дирекция "Контрол по строителството"-НАГ във връзка с необходимостта от обезопасяване на сградата на бул. "Патриарх Евтимий" 2. Според писмото сградата е пострадала от строежа на третия лъч на метрото и са необходими незабавни мерки за нейното възстановяване. Тя е поискала и информация за това какви ще бъдат действията по изготвен инвестиционен проект.

 

Сградата на Нотариата

 

Сградата на бившия нотариат е проектирана от арх. Петко Момчилов за брат му – инж. Михаил Момчилов и съпругата му – баронеса Филипина фон Услар-Глайхен през 1899 г. През 19 век със своята изящна архитектура тя е била една от най-красивите сгради в центъра на столицата. Обявена е за паметник на културата с национално значение през 1978 г.

През 1999 г. е реставрирана по Проект „Красива България” под ръководството на арх. Георги Лабов. В момента обаче тя отново е в лошо състояние, а неин собственик е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Арх. Петков Момчилов е автор на проектите на емблематични сгради като Българската народна банка, Александровската болница, Синодалната палата, Централната минерална баня – заедно с арх. Йордан Миланов, църквата „Св. Седмочисленици”, столичният Майчин дом, домът на Теодор Теодоров, в който се е помещавал ресторант „Крим”, Централният софийски затвор. Той е и проектант на много училища и други обществени сгради в София, Русе и Варна.


Къщата на Гешов

 

Сградата на бул. „Патриарх Евтимий" 7 е позната като "къщата на Гешов". Строена е между 1905 и 1907 година по проект на арх. Никола Лазаров за семейството на видния български политик и водач на Народната партия акад. Иван Евстатиев Гешов.

Обявена е за архитектурен и художествен паметник на културата от местно значение през 1978 г.

Арх. Никола Лазаров е автор на проектите за довършването и обзавеждането на Военния клуб в София (1898-1900), Двореца в Евксиноград (1894); североизточното крило на Княжеския дворец в София (1894-96), Вила № 2 от Леттния царски дворец във Врана (1912). Автор на концепция “Монументална София” за изграждането на представителния център на столицата (1907-12) и на много жилищни и обществени сгради в цялата страна.

Собственик на имота е частна фирма, която не полага нужните усилия за поддържането на сградата и тя ден след ден се саморазрушава.През 2004 година мястото е отредено за строителство на хотел, но тъй като сградата е паметник на културата, тя не може да бъде съборена.

 

Вижте още: 

Редът в столицата не е просто сбор от забрани 

Държавата ще настоява за възстановяване на Двойната къща

Евтини кредити за сгради с история 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стари сгради, паметници на културата, район Средец, Мария Ачкова, Нотариат, Къщата на Гешов

Street of Art

Най-необикновените къщи в света

Сряда, 16 Август 2017 / Стил
В Самолет, в контейнер за смет, върху водопад или в ерата на Семейство Флинтстоун - хората разбират дома по различен начин   Кои са най-необикновените къщи в света? Повечето от нас знаят какво е да живееш в бетонна или тухлена сграда със стени, прозорци, врати и стълбища. Но навсякъде п [...]

БНТ ще излъчи "Сляпата Вайша"

Събота, 11 Февуари 2017 / Под прожектора
  БНТ е откупила правата за телевизионно и интернет разпространение на територията на България на късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша". Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима талантливи български творци - визуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музи [...]