Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата ще настоява за възстановяване на Двойната къща

Неделя, 14 Май 2017 / Общество
328
  • БГНЕС

110-годишната сграда беше съборена след като беше отписана от списъка с паметници на културата 

 

Министерството на културата ще настоява съборената Двойна къща на бул. „Васил Левски“ в София да бъде възстановена, съобщи министърът на културата Боил Банов пред bTV. 110-годишната къща беше паметник на културата, но изненадващо между двата тура на президентските избори статутът й е бил сменен, а в края на април багери събориха историческата сграда.

„Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил”, заяви той в студиото на „Тази неделя”.

Собственик на имота е Кирил Киров или по-известен като Киро Японеца. На въпрос как ще го накарат да промени плановете си за имота, Банов заяви: "Ще изискаме от него, както изискваме от всички останали. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване".

Банов уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни Банов.


Вижте още:

Рушим или изграждаме? 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Двойната къща, паметник на културата, Боил Банов

StreetInside

Какво е невропластика?

Четвъртък, 12 Април 2018 / На предела
  Способността на мозъка да променя собствения си строеж и функции чрез мисъл и действие   Невропластиката, известна също като мозъчна пластичност или невронна пластичност, е термин, който описва трайна промяна в мозъка по време на живота на човека. Терминът „невропластика&l [...]

Как да престанем да бъдем невидими

Четвъртък, 21 Април 2016 / Към себе си
  Стеснителните хора живеят непълноценно и са нещастни. Как да изградим увереност     Да живееш с половината от силите си или с 10% от възможностите, не само е скучно и тъжно, но и вредно за здравето. Всички хора трябва да се развиват (което означава да растат във всички сми [...]