Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата ще настоява за възстановяване на Двойната къща

Неделя, 14 Май 2017 / Общество
361
  • БГНЕС

110-годишната сграда беше съборена след като беше отписана от списъка с паметници на културата 

 

Министерството на културата ще настоява съборената Двойна къща на бул. „Васил Левски“ в София да бъде възстановена, съобщи министърът на културата Боил Банов пред bTV. 110-годишната къща беше паметник на културата, но изненадващо между двата тура на президентските избори статутът й е бил сменен, а в края на април багери събориха историческата сграда.

„Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил”, заяви той в студиото на „Тази неделя”.

Собственик на имота е Кирил Киров или по-известен като Киро Японеца. На въпрос как ще го накарат да промени плановете си за имота, Банов заяви: "Ще изискаме от него, както изискваме от всички останали. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване".

Банов уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни Банов.


Вижте още:

Рушим или изграждаме? 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Двойната къща, паметник на културата, Боил Банов

Street of Art

Земята се превръща в токсична планета

Сряда, 08 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Отравянето на планетата с химикали е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството   Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщ [...]

Лечебна езда

Сряда, 26 Юли 2017 / Хранене и Здраве
Конете отразяват емоциите на ездача, така че хипотерапията има не само физически, но и психологически ефект   Връзката между човека и животните действа успокояващо и лекува и това отдавна е доказано. Хипотерапията и терапевтичната езда е физическа терапия за хора, които имат физически, [...]