Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да сме специални за някого не е даденост

Събота, 08 Януари 2022 / Към себе си
145
  • сн. Милена Римпева

Това е следствие от изборите, които правим за себе си и хората, които обичаме

 

Двамата със седемгодишния ми син взехме по една раница на гръб и се отправихме към планината. Тръгнахме по пътеката и се наслаждавахме на тишината. Изведнъж той ме попита:

- Мамо, аз защо те обичам най-много в целия свят?

- Нямам представа! - отвърнах аз - Каква е причината, можеш да кажеш само ти!

- Мисля, че е, защото ти си най-добрата майка в цялата планета! (за първи път ми казва нещо подобно) Ти ми даваш да правя толкова много неща, позволяваш ми сам да решавам, и винаги споделяш с мен какво мислиш, без да ме задължаваш да го направя...

- Дори и когато ти се карам ли мислиш, че съм най-добрата майка? - попитах, смеейки се аз.

- Да, дори и тогава! Защото винаги си говорим след това и се разбираме! А и аз също правя много бели, но ти не спираш да ме обичаш и харесваш! Е, освен когато ми казваш, че не ме харесваш, но и аз понякога не те харесвам и винаги си го казваме... Но това не променя, че ти си най-добрата майка... - супер сериозно ми отвърна той.

Предвид факта, че синът ми никак не си пада по гушкането и интимностите, това негово споделяне стопли душата ми. Благодарих му с цялото ясно съзнание, че той мисли така сега, днес и че това не е даденост... Ще бъде така само, ако наистина го усеща така... Разбира се, никога не ми е било цел, и никога няма да бъде, да съм “най-добрата майка в неговите очи“, защото фокусът ми винаги съм аз и моята връзка с Живота, благодарение на която изпълвам своето сърце с радост и светлина, а след това имам пълнота, която мога да споделям с най-близките си същества и всички останали хора. Всичко останало е само следствие на този мой избор.

Поровихме се в калта по планинските склонове, послушахме кристално чистия извор, гушках дърветата и накрая се върнахме в града готови за всички ангажименти, които следваха.

Да бъдем специални за някого нито е даденост, нито е вечно положение... То се случва, само когато външните ни действия и думи отговарят на вътрешна чистота, светлина и любов. А децата са най-добрият датчик за отчитане красотата на вътрешния ни храм! Целта е този храм, всичко останало са само следствия! Нека почистим храма и запалим свещите на свободата, мъдростта, любовта и светлината! Храмът ще отвори порти и ще сътвори чудеса - нетърсени и нечакани!

 

Вижте още:

Аз съм онази майка, която е далеч от съвършенството

Даваме заради самото даване

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

към себе си, отношения, семейство, деца, родители

Street of Hope

Дигиталната революция и развитието на децата

Четвъртък, 12 Април 2018 / Родители
С навлизането на електронни учебници вероятно броят на затлъстелите деца ще се увеличи още   Дигитализирането на човешкия живот доведе до промяна във всички сфери. Появиха се нови професии, други изчезнаха. Днес, ако човек има идея и иска да я сподели, може да напише книга, да си направ [...]

Озарената педагогика: Програма

Събота, 09 Юли 2016 / В клас
Децата много по-добре ще запомнят знанието през опита, разбирането и личния избор   Съществено при Озарената педагогика и ключов елемент при нея е нивото на което тя се развива. Тя се развива на ниво Опит, Мъдрост и Добродетели. (Нива на учене: Данни – стойност на променливата н [...]