Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Читалището в Шипка – символ на разрухата

Вторник, 19 Юни 2018 / Истории от града
967
  • Снимките са публикувани във Фейсбук страницата Машина на времето
  • Снимките са публикувани във Фейсбук страницата Машина на времето
  • Снимките са публикувани във Фейсбук страницата Машина на времето
1 / 3

Основано много преди Освобождението, читалището и до днес е средище на култура, но красивата му сграда се разпада

 

„Постоянството постига идеята“ - това пише над сцената в театралната зала на някогашното читалище „Светлина 1861“ в град Шипка. В това са вярвали стотиците жители на града, когато събирали дарения, за да изградят отново разрушеното си културно средище. И успели. До демокрацията, когато един протекъл покрив става причина сградата с красивия салон да осиротее.

 

30 години след изоставянето си читалището в град Шипка посрещна министъра на културата в компанията на журналисти, за да получи обещанието, че някой ден ще бъде възстановено. За да дойде този ден, сградата ще бъде обявена за паметник на културата и от частна общинска собственост ще трябва да стане публична. Обявяването за паметник можело и да стане и за три месеца, и три десетилетия след разрухата сградата може и да бъде спасена. Тук няма как да не си спомним за друг паметник на културата - Двойната къща, която беше разрушена, защото статутът й на паметник на културата бил преустановен. 

Рушащата се сграда на читалище „Светлина – 1861“ не случайно излезе от „Фейсбук“ и привлече вниманието на медиите – дори в руините на двуетажната постройка в центъра на Шипка е усеща духа на българщината и някогашният стремеж към знания и култура.

Основано през 1861 година по инициатива на 24-годишния родолюбив даскал Христо Караджов Народно читалище „Светлина” е едно от първите културни средища в България. Първата му двуетажна сграда е построена през 1870 г., а първата театрална постановка – популярната по онова време „Многострадална Геновева“ е изиграна година по-късно.

Изпепелено по време на Руско-турската освободителна война, читалището продължава дейността си в сградата на училището. През 1959 година, благодарение на дарения от жителите на Шипка, е възстановено – в собствена сграда с много интересна архитектура. Всъщност първият камък на сградата е поставен още през 1931 година. На площ от 861 кв. м са разположени театрална сцена и салон с 250 места, библиотека с над 7000 тома и други помещения, в които кипял културен живот.

До 1994 година, когато покривът протекъл, пари за ремонт нямало и дейността на читалището отново се мести в училището, за да остане там и до днес. А красивата сграда остава на природата и времето, което неусетно подкопава основите и духа на шипченци. За да стане ясно, че ако бъде обявена за паметник на културата, евентуално може да получи финансиране по европейски проект и да бъде възстановена.

Това е решението, което предлага министърът на културата Боил Банов. И вероятно това обещание нямаше да го има, ако не бяха снимките във „Фейсбук“, предизвикали интереса на медиите. Защото министърът казва, че поне от 10 години знае за състоянието на читалището и въпреки че не е министър от толкова време, работи в културното ведомство достатъно дълго, за да е имал възможност да потърси решение. Но държавата пари за културни паметници няма – нито за тази сграда, нито за другите паметници в нейното състояние.

Пред bTV министърът обясни, че отговорността за поддържането на сградата е на общината.

Кметът на Шипка Василка Панайотова казва, че потърсила помощ от приятелка - архитект Гергана Барабонкова, която живее в САЩ, изготвила проект за възстановяване на сградата на читалището, който се оценява на около 800 хиляди лева – средства, с които малката община не разполага. Според министъра на културата обаче (на културата, не на строителството) тази сума можела да е достатъчна единствено за козметично възстановяване на фасадата. По негови сметки заради конструктивните проблеми, възстановяването на читалището ще струва около 3 млн. лева. Доколкото няма информация да са правени експертизи на състоянието на сградата, тази сума по-скоро изглежда определена на око.

 

Днес читалището продължава да живее в сградата на старото училище, където през 1871 г. се е изиграла първата театрална постановка. От страницата му става ясно, че поддържа художествено-творчески колективи със стойностни репертоари и много сърцати самодейци, отзоваващи се на всички покани за участия и носители на престижни национални награди. Изиграло основна просветителска роля за Освобождението на България, през годините читалище „Светлина 1861“ се утвърдило с театралния си състав, четиригласния си хор, вокалните групи и талантливите си танцьори, издавало и собствен вестник. Създава и картинна галерия с творби на талантливи художници от Шипка. Читалищните дейци запазват от разрушаване възрожденската къща в центъра на Шипка и я превръщат в етнографски музей „Чирпанлиевата къща”. А днес се надяват да видят отново някогашната великолепна сграда на читалището пълна с живот.

 

Вижте още: 

Театърът 

Рушим или изграждаме?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

читалище Светлина 1861, Шипка, паметник на културата

Street of Art

Рекорд за новия сингъл на Ред Хот

Събота, 14 Май 2016 / Под прожектора
Dark Necessities влезе в няколко класации на „Билборд“     Новият сингъл на „Ред Хот Чили Пепърс” веднага влезе в няколко класации на „Билборд” и приближава групата до рекорд на U2. "Dark Necessities" e 30-тият сингъл на групата в алтернативни [...]

Красиви, талантливи и умни

Понеделник, 14 Декември 2020 / Под прожектора
Петте най-интелигентни актриси   В съвременната масова култура да си интелигентен и добре образован става все по-модерно и важно – почти колкото привлекателния външен вид. Британският психолог Айзенк измерва умствените способности с помощта на тест, според който IQ /коефициент на [...]