Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Матурите ще се провеждат на три части

Понеделник, 01 Август 2016 / В клас
1053
  • cross.bg

Държавните зрелостни изпити на предстоящата сесия през август-септември ще се проведат на модули, съобщиха в понеделник от образователното министерство

 

Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответната част и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху нея. Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала след приключване на работата върху съответната част. В случай че зрелостник напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.

Мярката цели да противодейства на практиката, при която зрелостници изнасят въпросите от матурата, след което до края на изпита тече търговия с верните отговори.

“Провеждането на матурите на модули няма да се отрази върху формата и съдържанието на изпита. Новият елемент е само организационен и е още една мярка срещу опитите за подсказване и преписване“, коментираха от просветното министерство.

Всички останали правила за провеждането на държавни зрелостни изпити се запазват.
Влизането в изпитната зала става само с документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити.

Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име, и той трябва да го заеме не по-късно от 7.30 часа.

Задължително е изключването на всички технически средства за комуникация и предаването им на квестор, който да ги постави на видно място.

От държавен зрелостен изпит се отстранява и напуска сградата на училището зрелостник, който преписва от хартиен носител; преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.); преписва от работата на друг зрелостник; използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им. Изпитната работа на отстранения зрелостник не се оценява.

Не се допуска нарушаване на анонимността на изпитната работа - на листа и на свитъка за свободните отговори, чрез поставяне на знаци, записване на име и др. В противен случай изпитната работа не се оценява.

Заявления за участие в предстоящата сесия на държавните зрелостни изпити са подали 8383-ма зрелостници. До 26 август те трябва да получат служебните си бележки, че са допуснати до матури.

Mediapool 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

матури, зрелостници, изпити

Street of Art

Йън Гилън идва в София

Сряда, 26 Октомври 2016 / Под прожектора
Вокалът на легендарната рок група "Дийп Пърпъл" Иън Гилън идва в София с уникален нов проект   Рокпевецът пристига на 1 ноември за концерта си в София на 4 ноември в зала 1 на НДК. С него Гилън (“Дийп Пърпъл”, “Блек Сабат”) започва европейското си турне. Заедно [...]

Колкото повече мазнини ядеш, толкова по-малко мастна тъкан имаш

Сряда, 11 Септември 2019 / Хранене и Здраве
Едно интересно проучване беше публикувано съвсем скоро. Резултатът от него мен лично не ме учуди. Вероятни не е учудило и други лекари, които следят промените в основните парадигми на класическата медицина. Не е учудило и по-четящите пациенти. И така: Мастната тъкан в организма грубо се дели [...]