Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Приемът в първи клас ще е по общи правила

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
503
  • Родителите ще кандидатстват онлайн както за детските градини

 

Най-много точки ще носи близостта до училището, но ще има и социални критерии

 

Единни правила за прием в първи клас в София прие Столичният общински съвет. Те ще са подобри на критериите, по които се класирт децата в детските градини. 

Досега всяко училище в София само изработваше критериите за прием. Сега най-голяма тежест ще имат точките по местоживеене, ако ученикът има братя и сестри в училището или ако поне единият родител работи в близост до желаното учебно заведение.

Втората група критерии са социални. Там точки се дават за деца с починали родители, с трайни увреждания, от многодетни.
С наредбата се дава възможност и на родители, които искат да запишат детето си в училище, което не се намира в техния административен район. Повече точки за класиранията ще имат и кандидат-първокласниците, които имат по-големи брат или сестра и също са в желаното учебно заведение.

Слабост на новата наредба обаче са специализираните училища като например 144-то училище в „Младост 3“, което е насочено към изучаването на изкуства още от първи клас. В такива случаи директорите ще имат право да допълват критериите за прием.

От тази година родителите ще подават заявления за прием в първи клас онлайн, подобно на тези за детските градини. Така ще се сложи край на опашките, които се извиваха с дни пред софийските училища.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

СОС, ученици, първокласници, прием в първи клас, критерии

StreetInside

Да спечелите е по-лесно, отколкото да останете богати

Сряда, 28 Декември 2016 / Кариера
  В нашия свят има безкрайна война между творците и просяците   Тези правила за това как да се справим с парите не са просто съвети за подобряване на качеството на живота. Ако искате да имате пари, те трябва да бъдат запомнени със сърцето, психически усвоени, тествани през вашия с [...]

(Не) възможното

Сряда, 10 Юли 2019 / Към себе си
Лесно е да развееш бялото знаме, когато не вярваш в себе си   Отдавна от речника си изтрих частицата „не”. Започнах да гледам на нея като на преграда пред моя личен хоризонт, която сама съм си поставяла. А когато няма прегради гледката към постиженията ни изглежда по-красива [...]