Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Приемът в първи клас ще е по общи правила

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
546
  • Родителите ще кандидатстват онлайн както за детските градини

 

Най-много точки ще носи близостта до училището, но ще има и социални критерии

 

Единни правила за прием в първи клас в София прие Столичният общински съвет. Те ще са подобри на критериите, по които се класирт децата в детските градини. 

Досега всяко училище в София само изработваше критериите за прием. Сега най-голяма тежест ще имат точките по местоживеене, ако ученикът има братя и сестри в училището или ако поне единият родител работи в близост до желаното учебно заведение.

Втората група критерии са социални. Там точки се дават за деца с починали родители, с трайни увреждания, от многодетни.
С наредбата се дава възможност и на родители, които искат да запишат детето си в училище, което не се намира в техния административен район. Повече точки за класиранията ще имат и кандидат-първокласниците, които имат по-големи брат или сестра и също са в желаното учебно заведение.

Слабост на новата наредба обаче са специализираните училища като например 144-то училище в „Младост 3“, което е насочено към изучаването на изкуства още от първи клас. В такива случаи директорите ще имат право да допълват критериите за прием.

От тази година родителите ще подават заявления за прием в първи клас онлайн, подобно на тези за детските градини. Така ще се сложи край на опашките, които се извиваха с дни пред софийските училища.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

СОС, ученици, първокласници, прием в първи клас, критерии

Street of Art

„Човекът всичко“ в българското изкуство

Сряда, 21 Февуари 2018 / Под прожектора
Пет години след смъртта си Тодор Колев живее във всяка изиграна своя роля   Тихо отекват стъпките му... Пет години след като ни напусна, Тодор Колев остава в сърцата с незабравимите си роли. „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойн [...]

Цветна есен със собствен стил

Събота, 16 Септември 2017 / Стил
Какви са новите тенденции при обувките за сезон есен-зима 2017?   Ние, дамите знаем от опит, че когато става въпрос за обувки, модерното и актуалното не винаги означава и удобно. Обувките с остър връх са на модния подиум от доста време, така че не ги изхвърляйте от гардероба си. Модна к [...]