Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Приемът в първи клас ще е по общи правила

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
628
  • Родителите ще кандидатстват онлайн както за детските градини

 

Най-много точки ще носи близостта до училището, но ще има и социални критерии

 

Единни правила за прием в първи клас в София прие Столичният общински съвет. Те ще са подобри на критериите, по които се класирт децата в детските градини. 

Досега всяко училище в София само изработваше критериите за прием. Сега най-голяма тежест ще имат точките по местоживеене, ако ученикът има братя и сестри в училището или ако поне единият родител работи в близост до желаното учебно заведение.

Втората група критерии са социални. Там точки се дават за деца с починали родители, с трайни увреждания, от многодетни.
С наредбата се дава възможност и на родители, които искат да запишат детето си в училище, което не се намира в техния административен район. Повече точки за класиранията ще имат и кандидат-първокласниците, които имат по-големи брат или сестра и също са в желаното учебно заведение.

Слабост на новата наредба обаче са специализираните училища като например 144-то училище в „Младост 3“, което е насочено към изучаването на изкуства още от първи клас. В такива случаи директорите ще имат право да допълват критериите за прием.

От тази година родителите ще подават заявления за прием в първи клас онлайн, подобно на тези за детските градини. Така ще се сложи край на опашките, които се извиваха с дни пред софийските училища.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

СОС, ученици, първокласници, прием в първи клас, критерии

StreetInside

Говорете си сами. Сериозно

Вторник, 13 Септември 2016 / Към себе си
  Науката обяснява как говоренето сам на себе си подобрява работата на мозъка     На всеки от нас се е случвало да си говори сам, особено докато търси нещо и се ядосва, че не го намира. Оказва се обаче, че именно назовававането на това, което търсим, ни помага да го намерим [...]

Децата на дъгата

Вторник, 31 Януари 2017 / На предела
  Това е третото поколение от специални деца, които са на земята, за да помогнат на човечеството да се излекува и да се развие   Децата на дъгата започнаха въплъщението си около 2000 година, въпреки че някои са родени по-рано. Това означава,че много от тях вече са в юношеските си [...]