Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Среда за израстване: Как да се грижим за сетивата

Понеделник, 04 Април 2016 / В клас
9940
  • Снимка: banica.net

 

Сегашните деца се раждат с много по-изострени сетива от нас. Чувствителни са до физическа болка. Ето няколко идеи за щадяща сетивата среда

 

 

Ние, хората, възприемаме информацията за заобикалящата ни среда основно чрез сетивата ни – вкус, мирис, зрение, слух и осезание. Съвременните деца са с много по-чувствителни и развити сетива от възрастните, възприемат в пъти повече информация това ги натоварва емоционално и психически. Затова на местата, където те прекарват много време, средата трябва да е щадяща сетивата. Щадящата сетивата среда е изключително важна в училищата, например да има меки пастелни цветове, тихи адсорбиращи шум помещения, свеж въздух, естествени материали и т.н. Нещадящата среда води до „хиперактивни”, „аутистични” и агресивни деца.

 

Зрение

 

Пространството да е семпло и ненатоварващо очите с много бледи пастелни цветове на стените, килимите, мебелите и завесите. Стените са без всички табла, рафтове с играчи и други общоприети начини за показване, колко детско е това място в очите на възрастните.

Ако искате да проверите дали мястото е подходящо, си представете, че много сте се уморили и ви боли главата и очите ви болят. Огледайте се и вижте, кое в помещението би ви помогнало да си починете и кое би ви натоварило още очите.

Нежно синьото помага на децата да се успокоят. Ако имате празна стена в този цвят, може да се изненадате как децата неосъзнато застават към нея.

Острите ъгли в помещението може с хартия в цвета на стената да увиете и омекотите.

 

 

Растенията и зеления цвят на растенията много помага на децата с чувствително зрение.

Телевизор и компютър в детската градина нямат място. Тези, които твърдо вярват в обратното могат да ги сложат в отделно помещение – компютърна зала, салон. Така вибрацията им (когато са изключени) няма да пречи на играта и на съня на децата, защото те я усещат.

Ярките цветове, особено червеното в обзавеждането предизвикват нервност, неспокойство, агресия.

Колкото по меки и обли са формите, толкова по-естествено ще се чувстват децата.

Красотата, хармонията и естетиката са ключово важни за децата.

 

Слух

 

Помещенията са тихи, по възможност по-добре звукоизолирани (например с топлоизолация, алуминиева дограма).

Пускайте тихо класическа музика. Целта е детето да се отпусне и хармонизира. Много подходяща е музиката на Моцарт. А за сутрешната гимнастика, препоръчваме Йохан Щраус.

Ако всеки път, когато се пусне дадена музика следва едно действие, децата ще могат да правят по-лесно прехода между темите. Например сутрин се пуска Щраус и децата знаят, че на втория валс започва гимнастиката. Имат достатъчно време докато тече първия валс да се настроят, да довършат важните за тях в този момент дейности и да превключват естествено.

 

 

Много е важно учителите да разговарят с децата, като екскурзоводи – внимателно, без викове, забележки, ирония, обиди, повишаване на тон, заплахи. Мек, спокоен глас и толерантност са ключът към много детски сърца.

Децата имат нужда да крещят, за да се освобождават. Ако крещенето стане регламентирано, например сутрин, на двора децата, които желаят ще могат да се освободят от напреженията, с който идват от вкъщи. Така деня ще мине по-леко за всички.

В българската традиция (4-5 поколения преди нас) „пролетния“ вик е бил особено важна част от авторегулацията. Натрупаното цяла зима затваряне, потискане, скованост, студ, са се изчиствали с легално викане сред природата с часове. „Ехооо!“.

Целта е класните стаи да са тихи, а децата да имат легална форма да се изразят.

 

Мирис

 

Използвайте почистващи препарати без мирис. И без вредни химикали.

Помещенията да се проветряват по няколко пъти на ден.

Помещенията да ухаят деликатно. Например всяка сутрин в купичка вода капвайте няколко капки етерично масло от чаено дърво или мента или лимон или нещо друго. Друг вариант е в голяма купа с вода да сложите изсушена лайка или липа или … Въздухът за възрастните няма мирис, но децата го усещат много добре и това ги успокоява.

Дезодоранти, химически ароматизатори и ароматни пръчици не са желателни. Ароматните пръчици тъй като са силни за децата, са подходящи за открито пространство или за голям салон с отворен прозорец.

В храната също е добре да се избягват силните миризми. Миризмата от кухненските помещения по възможност да не достига другите стаи, а да се проветрява с абсорбатори или прозорци.

 

Допир

 

Материите имат огромно значение за децата. 100% памук за текстила е минимум.

Дунапрен и пластмаса е желателно да се избягват.

Колкото повече естествени материи допират децата, толкова по-добре ще се свържат с природата и ще са по-релаксирани.

Идеално би било ако пода и мебелите са дървени (не ПДЧ или МДФ).

Добре е съдовете за хранене да са керамични, дори лъжиците да са керамични.

Килимите на пода, по който играят децата, освен с прахосмукачка да се тупат и перат периодично, това е много здравословно за децата.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, потребности, среда, шум, аромат, зрение, слух, мирис

StreetInside

Внимавайте в какво вярвате

Понеделник, 18 Май 2020 / Към себе си
Психологът от Асеновград Иво Величков за кризата като възможност за промяна   Едно от определенията за интелигентност е способността на човека за приспособяване към нови условия и ситуации. Сега е идеалният момент да прекрачим ограниченията, които са ни спирали и да предприемем промяна, [...]

Изборът да бъдеш мил, а не прав

Събота, 30 Ноември 2019 / Към себе си
Не случайно старите хора са казали, че най-силното оръжие е добрината   Час пик, чаках в задръстване... Пред мен се разкриваше планината, вечерта я обгръщаше, а лунният сърп я осветяваше. Няколко облака сякаш се опитваха да се спуснат по склона надолу, а следите на един самолет ту се по [...]