Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Среда за израстване: Шареното не е детско

Събота, 23 Април 2016 / В клас
17060
  • Топлите пастелни цветове те предразполагат да се отпуснеш и да твориш


Продължение на темата "Как да създадем класна стая". Примерите може да са полезни и за родителите

 

Възрастните правят две фундаментални грешки в разбиранията си за отглеждането на съвременните деца.
Първата е разбирането, че ШАРЕНО е равно на ДЕТСКО.

А втората е вечния въпрос ПОСЛУШЕН ЛИ БЕШЕ ДНЕС? ПОСЛУШЕН ЛИ Е?

Въпрос, който традиционно се задава при среща с дете, и който означава „изпълняваш ли безпрекословно чужда воля, подчиняваш ли се…“
Първата фундаментална грешка има отношение към класната стая. Втората е спомената тук заради размера на щетите, които причинява.


Представата на възрастните, че детската стая или класната стая трябва да е шарена е толкова традиционна, че ако човек се замисли защо го прави … остава празно… Шареното изморява, по-никакъв начин не ти помага да се концентрираш да учиш, разсейва, не създава чувство за естетика и красота, дразни.

 

 

Правенето на нещо заради самото правене, без да има смисъл, без да се мисли за последиците е причина някои стаи в детските градини и училища да приличат на панаир, на място да отпадни материали, или просто на претенциозен кич.


Красиво е равно на детско


Децата обичат красиви, естествени неща. Красиво създадено от човек, е нещо, което се опитва да доближи природата като хармония. Носи усещане на изгрев, залез, листо на череша, осанка на папагал ара… Пластмасовото не естествено, то често е функционално (вадиш ползваш, прибираш напр. лего). В този смисъл модерните стилизирани дизайни са подходящи за модерни стерилни кабинети за бизнес и администрация. При децата класната стая е добре да е по-традиционна - дърво, уют, варови дишащи бои, светло, ведро.
И ако детското не е шарено, то цялата демонстрация за пред възрастни, колко е детска класната стая, трябва да отпадне. Цялата показност на картини, плакати, наредени играчки на високи рафтове, които децата могат само да гледат, но не и да ползват.

Всеки родител, като влезе в класната стая, трябва да търси отговор – това за какво е тук и как помага на детето ми да учи, като седи пред очите му. Възрастните хора са склонни да трупат вещи. Колкото по-възрастни стават, толкова по-трудно проходими стават домовете им. В българските учебни заведения значителна част от персонала е в пенсионна и след пенсионна възраст, т.е. няма да им е естествено да се разделят с всичките си съкровища и с идеята си, че шарено е детско и че шареното родителите приемат като знак за качествено образование.

 

Време е за голямо почистване!

 

Възрастните се обличат често в черно, сиво и тъмни цветове, ходят често с мрачни коли в мрачни офиси и затова решават децата им да са облечени в цикламено, розово до припадане, всяка дреха да е в различен цвят. Няма нужда. Шарено не е детско! Красивото е детско! Дрехите на децата трябва да са 100% от естествени материали, красиви, семпли, удобни, функционални, даващи възможност за игра, движение и спокойствие, че не е дошъл края на света, ако капне храна или се изпръскат в локва. Дрехите трябва да са продължение на детето. Това съм аз, а тази дреха е естествено продължение на мен, тя ме отразява и ме изразява.


Класните стаи са по-скоро неутрални

 

Пастелни, бледи цветове. Няма акценти. По стените има материали, които трябват за този час или за следващите два. Пъстротата и живостта на стаята идва от децата, от усмивките им, от движението им, от материалите необходими за часа, презентацията на учителя, това, което е тема на урока, там, където искаме да насочим вниманието. Красотата в стаята идва от живи цветя и радостни деца, от достъп на пряка слънчева светлина и свеж въздух.

Ето още примери:

 

Как се създава класна стая по метода на Рудолф Щайнер – Валдорфска педагогика

 

 

 

Цветовете са пастелни, топли, уютни. Успокояват и предразполагат да се отпуснеш и да твориш. Няма напрежение, агресия, стрес. Семпло и естествено.

 

 

 

Класна стая от изцяло естествени материали

 

Еко класна стая в Казанлък - ОУ "Чудомир"

Това е първата по рода си класна стая, постороена само от дърво, слама и глина. Екологичната сграда се намира в двора на училището. Конструкцията е изградена от втора употреба дървен материал.

 

 

Стените са направени от пресовани бали слама бали, а мазилката е глинена. Осветлението е лед, за да може да изразходва минимално електрическа енергия. Енергийно ефективен климатизатор осигурява нормална температура в помещението. Това е т.нар. пасивна сграда, която изразходва много малко ресурси, за да поддържа добри условия за използване.

 

Тук ръбовете са остри и светлината не е достатъчно.

 


84 ОУ „Васил Левски“ - село Герман, Панчарево

Вижте гледката от прозореца!
Чиновете имат отвори да преминават кабели на монитор например.

 

 

Обезопасени ъгли

 

Обезопасяване на радиатори. Бих омекотила двата ръба с топлоизолация и увити в красив текстил или със специалицирани ъгли за детска безопасност. В детска градина децата не са много по-високи от радиатор и радиаторът е възможно при тичане и/или бутане да нарани глава или рамо. Или да е изработено то дърво. Тогава ръбовете лесно ще се оберат.

 

 

Мебелите в класната стая са дървени. Дървото позволява да му се дава форма, носи уют, топлота и е естествен Всички ръбове са обрани, а на крака на масата е двойно обран. Плотовете са с обрани ъгли.
Същото правило важи за трегери и тавани. В трегерите категорично не се слагат метални лайсни, за да се оформи хубав ръб.

 

Първа част: Среда за израстване: Как да създадем класна стая

Вижте още: Как се грижим за сетивата

Вижте още: Среда за израстване: Здраве

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Елена 28.04.2016 / 10:43

    Подобно изглеждаше (и беше помислено за) моята детска градина. Дечицата идваха със възторг и не си спомням случай някой да е плакал от умора, неразположение или тъга. Децата знаят. И нямат нужда от китайските циркаджийски декорации и играчки! (Като в Швеция примерно. Примерно) По-близо до Природата <3


Автор

повече за автора

Ключови думи:

класна стая, естествени материали, удобство, светлина, шарено, красиво, обезопасени ъгли

Street of Art

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

Неделя, 04 Декември 2016 / Хранене и Здраве
Умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете   Няма категорична връзка между консумацията на алкохол и сърдечното здраве, показа ново изследване, в рамките на което е било проследено състоянието на близо 2 хиляди пациенти, коит [...]

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето   ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма [...]