Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Среда за израстване: Шареното не е детско

Събота, 23 Април 2016 / В клас
18754
  • Топлите пастелни цветове те предразполагат да се отпуснеш и да твориш


Продължение на темата "Как да създадем класна стая". Примерите може да са полезни и за родителите

 

Възрастните правят две фундаментални грешки в разбиранията си за отглеждането на съвременните деца.
Първата е разбирането, че ШАРЕНО е равно на ДЕТСКО.

А втората е вечния въпрос ПОСЛУШЕН ЛИ БЕШЕ ДНЕС? ПОСЛУШЕН ЛИ Е?

Въпрос, който традиционно се задава при среща с дете, и който означава „изпълняваш ли безпрекословно чужда воля, подчиняваш ли се…“
Първата фундаментална грешка има отношение към класната стая. Втората е спомената тук заради размера на щетите, които причинява.


Представата на възрастните, че детската стая или класната стая трябва да е шарена е толкова традиционна, че ако човек се замисли защо го прави … остава празно… Шареното изморява, по-никакъв начин не ти помага да се концентрираш да учиш, разсейва, не създава чувство за естетика и красота, дразни.

 

 

Правенето на нещо заради самото правене, без да има смисъл, без да се мисли за последиците е причина някои стаи в детските градини и училища да приличат на панаир, на място да отпадни материали, или просто на претенциозен кич.


Красиво е равно на детско


Децата обичат красиви, естествени неща. Красиво създадено от човек, е нещо, което се опитва да доближи природата като хармония. Носи усещане на изгрев, залез, листо на череша, осанка на папагал ара… Пластмасовото не естествено, то често е функционално (вадиш ползваш, прибираш напр. лего). В този смисъл модерните стилизирани дизайни са подходящи за модерни стерилни кабинети за бизнес и администрация. При децата класната стая е добре да е по-традиционна - дърво, уют, варови дишащи бои, светло, ведро.
И ако детското не е шарено, то цялата демонстрация за пред възрастни, колко е детска класната стая, трябва да отпадне. Цялата показност на картини, плакати, наредени играчки на високи рафтове, които децата могат само да гледат, но не и да ползват.

Всеки родител, като влезе в класната стая, трябва да търси отговор – това за какво е тук и как помага на детето ми да учи, като седи пред очите му. Възрастните хора са склонни да трупат вещи. Колкото по-възрастни стават, толкова по-трудно проходими стават домовете им. В българските учебни заведения значителна част от персонала е в пенсионна и след пенсионна възраст, т.е. няма да им е естествено да се разделят с всичките си съкровища и с идеята си, че шарено е детско и че шареното родителите приемат като знак за качествено образование.

 

Време е за голямо почистване!

 

Възрастните се обличат често в черно, сиво и тъмни цветове, ходят често с мрачни коли в мрачни офиси и затова решават децата им да са облечени в цикламено, розово до припадане, всяка дреха да е в различен цвят. Няма нужда. Шарено не е детско! Красивото е детско! Дрехите на децата трябва да са 100% от естествени материали, красиви, семпли, удобни, функционални, даващи възможност за игра, движение и спокойствие, че не е дошъл края на света, ако капне храна или се изпръскат в локва. Дрехите трябва да са продължение на детето. Това съм аз, а тази дреха е естествено продължение на мен, тя ме отразява и ме изразява.


Класните стаи са по-скоро неутрални

 

Пастелни, бледи цветове. Няма акценти. По стените има материали, които трябват за този час или за следващите два. Пъстротата и живостта на стаята идва от децата, от усмивките им, от движението им, от материалите необходими за часа, презентацията на учителя, това, което е тема на урока, там, където искаме да насочим вниманието. Красотата в стаята идва от живи цветя и радостни деца, от достъп на пряка слънчева светлина и свеж въздух.

Ето още примери:

 

Как се създава класна стая по метода на Рудолф Щайнер – Валдорфска педагогика

 

 

 

Цветовете са пастелни, топли, уютни. Успокояват и предразполагат да се отпуснеш и да твориш. Няма напрежение, агресия, стрес. Семпло и естествено.

 

 

 

Класна стая от изцяло естествени материали

 

Еко класна стая в Казанлък - ОУ "Чудомир"

Това е първата по рода си класна стая, постороена само от дърво, слама и глина. Екологичната сграда се намира в двора на училището. Конструкцията е изградена от втора употреба дървен материал.

 

 

Стените са направени от пресовани бали слама бали, а мазилката е глинена. Осветлението е лед, за да може да изразходва минимално електрическа енергия. Енергийно ефективен климатизатор осигурява нормална температура в помещението. Това е т.нар. пасивна сграда, която изразходва много малко ресурси, за да поддържа добри условия за използване.

 

Тук ръбовете са остри и светлината не е достатъчно.

 


84 ОУ „Васил Левски“ - село Герман, Панчарево

Вижте гледката от прозореца!
Чиновете имат отвори да преминават кабели на монитор например.

 

 

Обезопасени ъгли

 

Обезопасяване на радиатори. Бих омекотила двата ръба с топлоизолация и увити в красив текстил или със специалицирани ъгли за детска безопасност. В детска градина децата не са много по-високи от радиатор и радиаторът е възможно при тичане и/или бутане да нарани глава или рамо. Или да е изработено то дърво. Тогава ръбовете лесно ще се оберат.

 

 

Мебелите в класната стая са дървени. Дървото позволява да му се дава форма, носи уют, топлота и е естествен Всички ръбове са обрани, а на крака на масата е двойно обран. Плотовете са с обрани ъгли.
Същото правило важи за трегери и тавани. В трегерите категорично не се слагат метални лайсни, за да се оформи хубав ръб.

 

Първа част: Среда за израстване: Как да създадем класна стая

Вижте още: Как се грижим за сетивата

Вижте още: Среда за израстване: Здраве

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Елена 28.04.2016 / 10:43

    Подобно изглеждаше (и беше помислено за) моята детска градина. Дечицата идваха със възторг и не си спомням случай някой да е плакал от умора, неразположение или тъга. Децата знаят. И нямат нужда от китайските циркаджийски декорации и играчки! (Като в Швеция примерно. Примерно) По-близо до Природата <3


Автор

повече за автора

Ключови думи:

класна стая, естествени материали, удобство, светлина, шарено, красиво, обезопасени ъгли

Street of Art

Тайната на японското дълголетие

Понеделник, 26 Април 2021 / Хранене и Здраве
Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да види следващото поколение да расте   Според съобщения в чуждестранни медии най-старият жив човек е японката Кейн Танака (на 118 години). През 2019 г. тя влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като получи титлата „най-старият [...]

AMON AMARTH отново в София

Понеделник, 16 Май 2016 / Под прожектора
Феновете на викингите ще могат да ги видят в зала "Христо Ботев"   На 3-ти декември тази година, AMON AMARTH ще свирят в столичната зала  "Христо Ботев", съобщиха организаторите от Firestorm Productions. Вече 24 години AMON AMARTH разтърсват световната сцена с техният тежък викинг [...]