Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учителите от 52-ро ОУ: Всяко дете можеше да е жертва в тази трагедия

Четвъртък, 02 Март 2017 / В клас
2120
  • cross.bg

Работещите в училището призовават да спре агресията в обществото и настояват за медицинско лице до края на занятията

 

Трагедията в 52 ОУ „Цанко Церковски” е трагедия за цялото българско общество. Това се посочва в отворено писмо от целия педагогически и непедагогически състав на 52 ОУ „Цанко Церковски”, кв. Бояна до президента, премиера, министъра на образованието и началника на РУО София-град и медиите, цитирано от БГНЕС.

Писмото е по повод инцидента на 24 февруари, при който почина 11-годишно момиче.

„Губим децата си, а трябва да се опомним, да се спрем, да се замислим къде остана нашата човечност? Защо всеки си мисли, че другите са му виновни? Защо не намираме ясни, прости решения на очевадни проблеми? Защо този свят се превърна в свят на интереси и лично самозадоволяване?”, питат учителите.

„Всички ние изразяваме безрезервната си подкрепа към директора Данко Калапиш и учителката Ваня Блъскова. Двамата са преки участници в трагичното събитие, и на тяхно място можеше да бъде всеки от нас при така нещастно стеклите се обстоятелства”, се заявява в него. Посочва се, че никога агресията в 52 ОУ не е била неглижирана, дори и като самозащита. В тази връзка следва да отбележим, че на голяма част от нас учителите-собствените деца учат в 52 ОУ. „На всеки един от нас детето му можеше да бъде от едната или от другата страна на трагедията. Време да изкрещим, да ви събудим от съня на безразличието и егоцентризма, на злобата и отрицанието на всеки и на всичко в нашето общество. Да променим заедно нещата”, посочват учителите.

Работещите в училището призовават да спре агресията в семейство, училище и обществото; за промяна на Наредбата за приобщаващо образование; да се въведат законови рамки, на база, на които да се налагат санкции на родители, които не съдействат адекватно в учебно-възпитателния процес; да се въведат точни и ясни механизми за справяне с проблемните ученици; да се организират и провеждат периодични курсове на педагогическите кадри за адекватно реагиране при-кризисни ситуации, нещастни случаи, застрашаващи здравето и живота на учащите се. Училището изисква още да се въведе задължително присъствие на медицинско лице в училище до приключване на целия учебен процес.

 

По темата:

Дете почина след насилие в училище 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

52 ОУ, агресия в училище, инцидент, починало дете

StreetView

Хванати в кадър

Неделя, 17 Декември 2017 / Приключения
Някои от най-смешните снимки от дивата природа   Наградите за най-смешните снимки на диви животни се провеждат от 2015 година, като целта е хората да бъдат по-информирани и ангажирани с опазването на природата. Може би усмихнатият хамстер или тромавото бухалче ще ви разсмеят, но&nb [...]

Развиват пещерния туризъм в Родопите

Събота, 21 Декември 2019 / Места
Три погранични проекта получават 3,5 млн. лева от оперативна програма    Три проекта за развитие на пограничен туризъм, подобряване на достъпа до печери и опазването на прилепите ще получат 3,5 млн. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г., съ [...]