Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Връщат всички ученици в клас

Вторник, 18 Май 2021 / В клас
237
  • pixabay.com

Учебната година ще бъде удължена за 300 училища, които не са учили онлайн 

 

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи заповед, издадена днес от министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Вторият учебен срок за І до ІІІ клас приключва на 23 юни 2021 г., а за ІV до VІ клас – на 30 юни 2021 г. Това предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката.

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал или за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите. Това означава, че там децата от І до ІІІ клас завършват на 31 май, а децата от ІV до VІ клас – на 15 юни, а родителите им трябва да подадат писмено заявление, ако желаят да се включат в допълнителните дейности, които ще бъдат осигурени.

Всяко училище трябва да публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок.

Заниманията с деца, които надхвърлят предвидения преподавателски норматив, трябва да бъдат платени на учителите в рамките на делегираните бюджети на училищата, по проекти и/или чрез общинските програми за стимулиране на дейности и изяви на учениците.

Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли 2021 г., за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили „Математика“ и „Природни науки“.

 

Вижте още:

Удължават учебната година за някои ученици

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, учебна година, МОН, онлайн обучение

StreetView

Скопие съблича барока

Неделя, 05 Ноември 2017 / Места
Правителството ще премахне част от паметниците, построени по времето на Никола Груевски   Скопие спира реконструкцията на сградите в стил барок и ще премахне част от паметниците, построени по времето на предишния премиер Никола Груевски. Малко след местните избори, спечелени безапелаци [...]

Родната къща на Хитлер ще стане полицейски участък

Сряда, 23 Септември 2020 / Места
Жителите на Браунау обаче смятат, че омаловажаването на историята е грешка   Отвън няма нищо, което да привлече вниманието ви в триетажната жълта къща, намираща се в град на 60 км от Залцбург, която стои свободна от 2011 г., пише „Политико“ в обширен репортаж за това какво щ [...]