Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Орловото око на Родопите

Петък, 29 Април 2016 / Места
2112
  • razhodka.com

 

Буйновското ждрело, Ягодинската пещера и връх Свети Илия

 

В родопите има много места, на които човек не само да се докосне до природата, а да усети една различна България и да се потопи в емоцията на планината. И има предимството да го изживее с цялото многообразие, което предлага природата там.

Всъщност Буйновското ждрело и Ягодинската пещера бяха първото място, което ни препоръчаха хората от Доспат за разходка. Разстоянието до Ягодинската пещера е около 30 км, изминава се с кола за около 40 минути. Пътят минава покрай разклона за няколко села, оставени без транспорт и откъснати от света. Така срещнахме възрастен човек на разклона към село Змеица, който чакаше да мине някой, за да го откара до Борино. Пътят ни минаваше оттам, а междувременно човекът ни разказа как местните са свикнали да ходят пеша. И ни препоръча горещо да се качим до площадката Орлово око. На всяка цена.


 

Подобно на Дяволското гърло и Триградското ждрело, Ягодинската пещера е в Буйновското ждрело – пролом от 16 км на средна височина от 1090 метра в планината. Изключително красиво и величествено място – реката е прорязала мраморните скали, надвиснали една върху друга. В първите 7-8 км проломът е широк, а след Ягодинската пещера и особено по пътя за село Ягодина, отново е притеснително тесен и промушващ се под скалите.

Мястото, където скалите почти се допират, е наречено от местното население „Вълчия скок“. Хората от селото разказват, че оттам вълчите глутници прескачат през зимата, за да стигнат до кошарите им.

 

 

На около 4 км нагоре от ждрелото е самата Ягодинска пещера – с дължина от 10,5 км тя е най-голямата в Родопите и третата по дължина в България. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. По целия маршрут могат да се видят наистина много красиви скални образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.

 

 

Имайте предвид, че постоянната температура вътре е около 6 градуса и е задължително да се облечете добре, особено ако влизате там през лятото и температурата навън е 26-30 градуса.

Има и два екстремни маршрута за подготвени планинари. Първият е подземният маршрут „Орфей“ с дължина около 5 км и скорост на изминаване от 6 часа. 

Той започва от естествения вход на пещерата – някогашно пещерно жилище, провира се през ниска галерия и преминава през няколко галерии и различни препятствия, стигайки до 30-метрова скала. Там се преминава с алпинистко оборудване и задължително с водачи, а след него всъщност се достига до истинската красота на пещерата – скални образувания, които не се виждат по обикновения маршрут.

 

 

Вторият екстремен маршрут е „Евридика“ - той е с дължина 4 км и отнема около 4 часа. Започва от изкуствен вход и обхваща втория и третия етаж от пещерата. Преминава през няколко зали, в които може да се видят сламковидни сталактити, „Новогодишната зала“ с образувания като Дядо Коледа и джуджетата и невероятно красивата Фосфорна зала, до която се достига единствено с лазене.

Очевидно и двата маршрута изискват време и предварителна организация, ние лично ги оставихме за следващи посещения, когато сме подготвени и без детето. Но информация може да се получи в туристическо дружество „Родопея“ (За Ягодинската пещера – Сергей Генчев, 0889 903 642 и за екстремните преходи Тодор Тодоров – 0888 519 981).

 

 

Отвън пред пещерата местни хора продават билков мед и всякакви домашни продукти, а ние питаме за овче мляко и домашно сирене. Сезонът бил такъв, че нямало достатъчно за продаване, но ни пращат при една жена в селото и тръгваме натам.

Ягодина е на 3 км от пещерата, а по пътя успяваме да „приберем“ още един човек. И той ни праща на Орлово око. Жената ни чака на площада с буркан овче мляко и буца истинско домашно овче сирене. Цената е около 5 лева за 800 грама домашно мляко и около 14 лева за кг сирене и си заслужава всяка стотинка.

 

 

Жената също ни праща на Орлово око, но тъй като вече е следобед, ни предлага връзка с местните, които да ни откарат там с високопроходим джип. Цената на услугата е 50 лева. Решаваме да стигнем докъдето можем с нашата кола и след това да продължим пеша. Което се оказва грешка в 15,30 следобед.

Времето за достигане дотам с джип е около 30 минути, а пешеходният маршрут нагоре е около 1,30 часа, но с туристическо темпо, а не за хора с бебе на ръце, както бяхме ние.

Някъде към средата на пътя, или по-точно стръмно офроуд трасе с доста вертикален наклон, се налага да се откажем от колата. Връщаме се обратно в селото и тръгваме по пешеходната пътека. Вече минава 16,30 часа, изкачването е планинско, а ние имаме тепърва да храним бебе и да се връщаме в Доспат. Отказахме се някъде по пътеката, там, където предстоеше преминаването през доста стръмни скали, но всички, които слизаха отгоре ни насърчаваха да продължим към връх Свети Илия и да не изпускаме невероятната гледка.

 

 

Самата платформа е построена през 2009 година, намира се под връх Свети Илия и предлага спираща дъха гледка към 600-метрова пропаст в Буйновското ждрело и панорамна гледка към Родопите.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Площадка

StreetInside

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
Един прост навик, който може да промени живота ви   В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си [...]

Те, манипулаторите

Петък, 16 Март 2018 / Към себе си
Ще направят всичко, за да ви оплетат в мрежите на собствените си мечти   Те, манипулаторите, ще ви извадят душата с памук, за да постигат собствените си цели. Те са привлекателни, добродушни, всеотдайни и много работливи. Но всъщност, те, манипулаторите, са хора на лъжата – лъжа, [...]