Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Втората матура ще е по професия

Петък, 01 Юли 2016 / В клас
3124
  • Практическото обучение се увеличава

 

Парламентът прие на първо четене законът за професионалното образование

 

 

Получаването на диплома за завършено професионално образование ще става след полагане на първи задължителен зрелостен изпит по български език и литература и втора матура, която ще е задължително по теория и практика на професиите. Това предвиждат промени в закона за професионалното образование и обучение, които бяха приети на първо четене с 88 гласа "за", 17 "против" и 15 "въздържал се" в парламента днес.

Досега зрелостниците полагаха три изпита - по литература, по предмет по избор и по професия.

Поправките предвиждат още практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен - минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.


Земеделските гимназии стават общински


Голяма част от промените се налагат заради привеждане на закона за професионалното образование и обучение в съответствие с приетия миналата есен изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование. Една от тях например е задължителното преминаване към общините на земеделските гимназии, които са 74 и към момента са под шапката на ресорното министерство. Същото се предвижда и за останалите професионални училища, но процедурата е съгласувателна.

От Патриотичния фронт (ПФ) и БСП изразиха опасения, че може да се стигне до закриване на такива училища, тъй като общините няма да имат финансови средства да ги издържат. Според депутата от ПФ Красимир Богданов в някои общини ще се работи за закриването на професионалните гимназии, за да бъдат привлечени учениците в други учебни заведения. Колегата му от левицата Стоян Мирчев даде пример с най-старата селскостопанска гимназия у нас - тази в Садово, чиято съдба не била ясна, тъй като общинският съвет там вече е обявил, че не може да я управлява и издържа. Според него промените в закона за професионалното образование и обучение са "малкият брат на Франкенщайна", който управляващото мнозинство е създало в лицето на влизащия в сила от 1 август закон за предучилищното и училищното образование.

Депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова обаче отвърна, че земеделските гимназии ще получат разписано финансиране, а някои от тях вече разработват проекти, с които да кандидатстват за средства по оперативната програма "Региони в растеж". От думите й се разбра, че училищата, които не бъдат припознати от общинските съвети, ще останат към образователното министерство. Пред "Дневник" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обаче обясни, че общините са длъжни да приемат земеделските гимназии, чиито статут после могат да променят и така да ги превърнат в обединени училища.

Дуалното обучение ще се въвежда с нов закон 

 

Обучението чрез работа - т.нар. дуално обучение, ще се въвежда с изцяло нови поправки в закона, върху които тепърва ще се работи. Според лидера на ДОСТ Лютви Местан то е необходимо, тъй като в момента данните са "ужасно притеснителни" - огромен процент от завършилите професионално образование не се реализират в съответната професия.

Депутатът от БСП Мариана Бояджиева цитира статистика, според която няма кадри за 170 професии. Според нея професионалното образование в момента не отговаря на нуждите на икономиката. Колегата й от Реформаторския блок (РБ) Борислав Великов заяви, че между първо и второ четене на законопроекта ще внесе поправки, които да позволяват и на работодателите да предлагат нови специалности и професии в тези гимназии.

 

Dnevnik.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

професионално образование, промени, гимназии, закон, матура, професионални гимназии

StreetBoard

В Бюджет 2018 отново няма реформи

Сряда, 25 Октомври 2017 / Общество
Скритият дълг e обещанието на държавата да предоставя на гражданите сега и в бъдеще различни ползи като пенсии, здравеопазване и образование   Бюджет 2018 г. не ни дава големи основания, че ще се проведат нужните реформи в България. Има предвидени повече пари, за да се увеличат учителс [...]

Нов пакет заради COVID-19: Над 1 млрд. лева за социални мерки

Понеделник, 27 Юли 2020 / Общество
Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на август   Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет. Мерките на правителството са н [...]