Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Човекът, който превърна историята в кауза

Сряда, 04 Юли 2018 / Българи от ново време
374
  • dir.bg

 

Днес се сбогуваме с проф. Божидар Димитров

 

Днес се сбогуваме с човека, превърнал историята на България в кауза. Изключителен учен, преподавател и публицист, проф. Димитров ще остане в сърцата на всички българи като човекът, който имаше по-различно мнение, не се боеше да влиза в конфликти и никога не се отказа от битката за българското. Поклонението пред проф. Божидар Димитров с в сградата на Националния исторически музей – мястото, където премина по-голямата част от неговата професионална дейност.

„С изумителната си работоспособност, с професионалната си упоритост и находчивост той участва активно в създаването, укрепването и утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България, с престижно име у нас и в чужбина”, написаха по повод кончината му колегите му от НИМ.

Проф. Божидар Димитров е роден в Созопол в семейство на бежанци от източна Тракия. Първоначално интересите му нямат допирна точка с историята. Завършва техникума в Бургас, работи няколко години на риболовни кораби като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския университет. 

Началото на кариерата му настъпва през 70 – години на 20 век, когато проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

Следващата стъпка в професионалната му кариера е директорското място в НИМ, този ход е съпроводен с множество слухове и интриги, които обаче не оказват влияние върху работния процес на историка.

През 1997 – 1998 г. проф. Димитров влиза в задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. В резултат на което през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

Препитава се като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998 – 2001 година. Възстановен е като директор на НИМ през октомври 2001 година след конкурс.

Професор Божидар Димитров ни напусна на 1 юли 2018 г.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Божидар Димитров, НИМ, история

StreetView

Енергийни места: Първите български столици

Четвъртък, 16 Март 2017 / Места
Местата, където са запазени археологическите останки от първата и втората българска столица също са едни от най-енергийните места у нас. Тук е поставено началото на Българската държава, тук е намерена и Розетата от Плиска, считана за носител на кода на тайните на Земята, от този район тръ [...]

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Сряда, 05 Април 2017 / Места
Величествена с пясъчната си красота пустинята винаги е била символ на силата на природата     Въпреки че е трудно да си го представим, преди около 12 хиляди години безкрайните горещи и безжизнени пясъци са били кипящо от живот място с езера, зелена трева и редовни валежи. Учените [...]