Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пирина, която просълзи Иван Лечев

Петък, 12 Април 2019 / Българи от ново време
611
  • сн. Гласът на България

 

Народната музика ни помага да се преоткием казва една от големите надежди на „Гласът на България“

 

С емоционално изпълнение на народната песен „Брала мома ружа цвете“, 21-годишната Пирина Христова успя да просълзи дори заклет рокаджия като Иван Лечев. По време на кастингите на тъмно в най-гледаното музикално риалити „Гласът на България“ по bTV, облечената в народна носия, Пирина се качи на сцената с мечтата да популяризира българския фолклор и заслужи един от най-големите комплименти за представянето си. „Не виждам защо „гласът на България“ да не е народна певица“, коментира развълнуван треньорът й Иван Лечев.

Пирина казва, че когато пее се чувства така, сякаш се възнася и не е от тази Вселена. Подобно усещане остави талантът й и у треньорите в „Гласът на България“, които бяха единодушни, че младото момиче заслужено продължава към етапа на вокалните двубои в шоуто.

Иван Лечев и тримата му колеги в журито влизат в битките с отбори от по 12 души, но в края на двубоите ще трябва да се разделят с половината от участниците си. За да изберат кои таланти заслужават да продължат напред, в две поредни недели по bTV, треньорите ще разпределят участниците в отборите си по двойки. Всеки дует ще научи и изпълни песен на сцената. По-добре представилият се певец ще остане в отбора, а другият ще отпадне завинаги от шоуто.

През този сезон всеки треньор ще има право да открадне само по един участник от друг член на журито, което допълнително ще засили конкуренцията между певците.

А ние избрахме да стискаме палци на Пирина, на която зададохме няколко въпроса.

 

- Как се зароди любовта ви към народната музиката?

 

- Още от най-ранна детска възраст обикнах фолклора. Първите ми стъпки към него бяха още в детската градина. След това продължих с пеенето, но започнах и да разказвам трънски смешки. Моето семейство винаги е проявявало интерес към фолклора, вкъщи винаги се е слушала българска и фолклорна музика. Моят пра-дядо е свирил на кемене (гъдулка), пял е песни и е разказвал вицове. Това също може би е оказало влияние върху обичта ми към народната музика.

 

- Разкажете за първия път, когато стъпихте на сцената?

 

- Била съм на около три години, когато съм се качила за първи път на сцена. Имам много смътни спомени. Беше на едно тържество в детската градина. Само помня, че слизайки от сцената, казах на майка ми: „Мамо, аз бях на сцена!“- с голямо въодушевление! Може би това предначерта професионалния ми път да бъде на сцената.

 

- Защо решихте да участвате в „Гласа на България“? Какво очаквате от участието си в този формат?

 

- Реших да изляза от зоната си на комфорт и да опитам нещо различно. Ново усещане и преживяване за мен. Досега не бях участвала в такъв тип формати. Исках да преживея нова емоция. Наистина на сцената на „Гласът“ преживяването е неописуемо, много различно и специално. Имаме възможност не просто да излезем на голяма сцена, но и да почерпим опит от едни от най-добрите музиканти в България.

 

- Защо избрахте отбора на Иван Лечев? Предизвикателство ли е за Вас да изпълните рок песен?

 

- Още преди да изляза на сцената исках да съм в неговия отбор. Мисля че, дори да имах четири обърнати стола пак щях да избера него. Това, че той се разплака и ми каза: „Защо една народна певица да не спечели?“, също затвърди моя избор. Разбира се, че  едно рок парче е предизвикателство, но мисля че народната песен ме представя в най-добрата ми светлина.

 

- За какво мечтае Пирина Христова днес?

 

- Мечтая за много и различни неща. Щастлива съм, че мечтите ми досега са изпълнени. Мечтая всички ние, без значение фолклорни, класически или други музиканти и изпълнители, да бъдем оценявани достойно в собствената си страна! Да не се срамуваме от фолклора си. На мен самата като по-малка ми се подиграваха, че пея народни песни, че се занимавам с фолклор, което е много жалко, но в последните години има завръщане към традициите и това много ме радва.

 

- Опишете България с песен.

 

- Не мога да я опиша с една, тя е олицетворение на всички песни от целия ни фолклор. Само от слушането на народните ни песни можем да научим повече за историята на страната ни, обичаите, обредите, хумора, мъката на хората, живели в едни други времена. Можем да научим много за нас самите, слушайки такава музика. Бих казала, че можем да се преоткрием. 

 

Вижте още:

Кръстин Настев: С хората трябва да се държиш достойно и човешки

Веси Бонева, която раздава светлина

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пирина Христова, Иван Лечев, Гласът на България, музика, певица

Street of Art

Ракът не е присъда, стига да се „хване“ рано

Вторник, 04 Февуари 2020 / Хранене и Здраве
Отбелязваме Световния ден за борба с рака   Отбелязваме Световния ден за борба с рака. Заболяването е сред основните причинители на смъртност в световен мащаб. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. По данни на Световната здравна организация всяка [...]

Калии за мама

Неделя, 04 Март 2018 / Стил
Най-хубавият подарък е този, който сме направили сами с обич към любимите си хора   Наближава денят за признание на жената, която ни е дала живот – майката. По традиция децата подготвят малка изненада, с която да покажат на мама колко я обичат. Може да е нарисувана картичка или цв [...]