Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българи строят паметник на Левски в Канада

Неделя, 04 Юни 2017 / Истории от града
700
  • flickr.com

Инициативата стартира на 16 юли в двора на българска православна църква в района на Торонто

 

Българи издигат паметник на Васил Левски в района на Торонто в Канада. Инициативата е на почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Паметникът ще бъде разположен в прилежащите на църквата площи, където с подкрепата на Министерството на образованието и науката работи и българско неделно училище.

 

 

През 2016 г. бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада, както и 40 години от откриването на българското генерално консулство в Торонто. Корените на българската имиграция в Канада възникват още през 19 век, а в момента в Канада има около 50 хиляди наши сънародници. През годините българските емигранти са изградили задружна общност, свързани са чрез свои светски, религиозни, землячески, търговско-икономически, културно-образователни и професионални организации, издават вестници на български език, сформирали фолклорни групи.

 

 

Именно в района на Торонто – столица на най-гъсто населената канадска провинция, Онтарио – е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада. На фона на десетките родолюбиви структури на българите в района на Голямо Торонто – мегаполис с население от шест и половина милиона души – нашата общност предстои да изгради и своя първи паметник на Апостола, съобщават от консулството ни. Тържеството за първата копка е планирано за 16 юли. Събитието е по повод 180-ата годишнина от рождението на Апостола.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Канада, българи, паметник на Левски, църква Св. Димитър, Брамптън

StreetView

Светещи гъби и зелени релси на площад „Света Неделя“

Събота, 30 Ноември 2019 / Места
Площадът ще бъде обновен по проект на студио "Фуксас"   Светещи гъби, фонтани, зелени релси и нови дървета в центъра на София - така би трябвало да изглежда знаковия за столицата площад "Света Неделя" след реконструкцията, която започва догодина.   След няколко провалени конк [...]

Кулата в леденото езеро

Неделя, 05 Март 2017 / Приключения
    Посвещавам този разказ на моя приятел и колега Александър Драганов, чието сърце е по-голямо дори от самия него   Принц Глациус потупа коня по шията, подканяйки го да тръгват. Айторен тъкмо пощипваше хилавата тревица, плахо пробила снежния покров и изпръхтя недоволно, [...]