Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българи строят паметник на Левски в Канада

Неделя, 04 Юни 2017 / Истории от града
662
  • flickr.com

Инициативата стартира на 16 юли в двора на българска православна църква в района на Торонто

 

Българи издигат паметник на Васил Левски в района на Торонто в Канада. Инициативата е на почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Паметникът ще бъде разположен в прилежащите на църквата площи, където с подкрепата на Министерството на образованието и науката работи и българско неделно училище.

 

 

През 2016 г. бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада, както и 40 години от откриването на българското генерално консулство в Торонто. Корените на българската имиграция в Канада възникват още през 19 век, а в момента в Канада има около 50 хиляди наши сънародници. През годините българските емигранти са изградили задружна общност, свързани са чрез свои светски, религиозни, землячески, търговско-икономически, културно-образователни и професионални организации, издават вестници на български език, сформирали фолклорни групи.

 

 

Именно в района на Торонто – столица на най-гъсто населената канадска провинция, Онтарио – е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада. На фона на десетките родолюбиви структури на българите в района на Голямо Торонто – мегаполис с население от шест и половина милиона души – нашата общност предстои да изгради и своя първи паметник на Апостола, съобщават от консулството ни. Тържеството за първата копка е планирано за 16 юли. Събитието е по повод 180-ата годишнина от рождението на Апостола.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Канада, българи, паметник на Левски, църква Св. Димитър, Брамптън

Street of Art

Тайните мисии на Принс

Събота, 14 Януари 2017 / Под прожектора
Певецът и бившата му съпруга стоят зад много проекти за изграждане на приюти в редица градове   Поп певецът Принс е извършвал тайна благотворителна дейност в редица градове, разкри в интервю пред списание „Ролинг стоун“ бившата му съпруга Мануела Тестолини. Легендатрният му [...]

Grand Magus ще подгряват концерта на Amon Amarth

Вторник, 19 Юли 2016 / Под прожектора
  Шведското трио ще излезе за първи път пред българска публика   Grand Magus е групата, която ще подгрее концерта на Amon Amarth пред българската публика на 3 декември в зала „Христо Ботев“, съобщиха организаторите. Концертът е част от турнето на шведските викинги по [...]