Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Невидимият герой от Хитрино

Понеделник, 02 Януари 2017 / Истории от града
944
  • БГНЕС

Ерол Шакир е човекът, който успява да предотврати още по-голяма трагедия

 

Ерол Шакир е от онези невидими герои, които спасяват човешки животи просто защото са си свършили работата. Това е дежурният ръководител движение на гара Хитрино в нощта на 10 декември, когато става зловещата катастрофа. В първите минути на инцидента Ерол успява да изключи електричеството, да спре идващия от съседната гара пътнически влак и да подаде сигнал на 112. 

Ерол е започнал работа в системата на ДП „НК Железопътна инфраструктура“ преди едва една година. На 10 декември сутринта той изпълнява функциите на дежурен ръководител на гара Хитрино. Инцидентът в 5 и 30 сутринта става на броени метри от гарата. Ерол много добре знае, какво се превозва в обърнатите цистерни (композициите на „Булмаркет“ минават редовно по тази линия) и какво може да стане всеки момент, разказва transportal.bg. Въпреки това, вместо да избяга, той започва да действа по инструкциите. Изключва всички системи, включително електрозахранването и най-важното – свързва се със съседната гара и отменя съгласието си за посрещане на пътническия влак, който всеки момент трябва да тръгне за Хитрино. По този начин с риск за живота си той спасява пътниците, които би било много вероятно да се окажат в района на инцидента по време на взрива. И тогава жертвите биха били в пъти повече.

Едва след като се уверява, че всичко в гарата е обезопасено Ерол се оттегля на безопасно разстояние.

"Не съм се уплашил. Там седях и всичко се случи пред очите ми. Видях газта как се разстила като мъгла и се притесних за вкъщи какво ще стане. Когато се чух с жена ми и разбрах, че е добре се зарадвах и й казах да бяга", разказва Ерол пред „Дарик“ .

И въпреки, че вижда как домът му гори, Ерол Шакир запазва самообладание и продължава да изпълнява служебните си задължения. А мисълта да избяга не минава за нито момент през ума му. "Не, как да ми минат такива мисли? Не бях напуснал. Дойде ми смяната. След това си отидох вкъщи, понеже и у нас всичко гори. Полицаите започнаха да правят евакуация".

Хората го наричат герой. Той просто смята, че си е вършил работата.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ерол Шакир, Хитрино, гара, ръководител движение, катастрофа

StreetInside

Да сме специални за някого не е даденост

Събота, 08 Януари 2022 / Към себе си
Това е следствие от изборите, които правим за себе си и хората, които обичаме   Двамата със седемгодишния ми син взехме по една раница на гръб и се отправихме към планината. Тръгнахме по пътеката и се наслаждавахме на тишината. Изведнъж той ме попита: - Мамо, аз защо те обичам най-мно [...]

Физиката зад Акашовите записи и стреса върху менталното тяло

Понеделник, 18 Април 2016 / На предела
  Каква е нашата памет и може ли науката да помогне да обясним как работи? Какво трябва да правим с езотеричния термин „акашови записи“ и има ли начин да се отървем от негативното подсъзнателно контролиране на стреса? Според Оксфордския онлайн речник нашата памет е сбор от вс [...]