Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спират джиповете до Рилските езера

Четвъртък, 13 Август 2020 / Места
562
  • bor.bg

До парка ще може да се стига само с лифта и пеша

 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро спази обещанието си да забрани нелегалните превози с джип под лифта към Седемте рилски езера. От днес е в сила негова заповед със забрана, а на пътя има бариера. Джиповете от години тровят прородата в парка, като превозват пътници на цена по-ниска от тази на лифта без официално разрешение от общината и без да плащат данъци.

"От днес офроуд Седемте Рилски езера се затваря, както и автомивка Седемте Рилски езера се затваря. Хората от този лифт нагоре ходят пеша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случаи, линейки, неща които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели си има лифт и пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", обяви Емил Димитров.

Той даде старт на проект за изграждане на контролно-информационен пункт в района на езерата. От днес се възстановява и работата по рекултивация на пътеките около езерата, но вече не с багери. Строителните материали ще се качват само с коне, забранено ще бъде използването на каквато и да е тежка техника.

Шофьорите на джипове обаче не смятат да се предават без протести на ограниченията. Те заявиха пред  BTV, че забраната на екоминистъра "погазва техните права, а пътят съществува от 1984 г. и досега не е имало проблем джипове да се качват догоре".

След построяването на Контролно-информационния пункт в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

 

Вижте още:

Глобяват танцьорите от Рилските езера

Светлинни кръгове в Рила

Спорове за Рила

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Рила, Рилски езера, джипове, лифт, природа, МОСВ, екоминистър

StreetBoard

Обират ни с по 28 стотинки за всеки литър гориво

Сряда, 27 Април 2016 / Общество
  За три години българските потребители са платили 3 млрд. лева над реалната стойност на бензина и дизела      Само за последните три години българските потребители са платили над 3 млрд. лева над реалната стойност на цените горивата, изчислиха от Инициативата "Справедл [...]

Джоти Амге: Малките хора не са за подценяване

Неделя, 14 Юни 2020 / Истории от града
Най-ниската жена в света живее щастливо и постига мечтите си    Тя е висока точно 62,7 см, родена е в Индия и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-ниската жена в света. Джоти Амге е родена през 1993 година в Нагпур и е една от най-обичаните актриси.   Джоти била [...]