Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стъпка напред за кредите в швейцарски франкове

Понеделник, 21 Ноември 2016 / Общество
978
  • banker.bg

КЗП се споразумя с една от банките, използвали неравноправни клаузи за потребителите

 

 

Година и половина след като обяви, че завежда съдебен иск срещу три банки, отпускащи кредити в швейцарски франсове, Комисията за защита на потребителите е сключила споразумение с една от тях (Според информация на Сдружение „Защита на правата на кредитополучателите“ вероятно става въпрос за Пощенска банка – „Юробанк България“).

Според договореното всички потребители, които са изтеглили кредити в швейцарски франкове, ще могат да ги превалутират, като по силата на постигнатото споразумение банката поема 80% от валутния риск от момента на тегленето на кредита. Това означава, че обслужвалите коректно кредита си, ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в лева. Също така те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели, съобщиха от комисията.

Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци и срещу тях няма издадени изпълнителни листове, уточняват от КЗП. А тези, срещу които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред. Това означава, че и хората, които са имали затруднения да плащат двойните вноски, ще могат да превалутират заемите си, стига срещу тях да няма вече изпратен съдебен изпълнител.

Защо е важно това уточнение? До този момент банките са предлагали превалутиране и рефинансиране на този тип кредити, но при условия, които кредитополучателите са отказали, тъй като след почти двойното поскъпване на вноските и увеличаването на главниците на кредита им, на практика предоговарянето на заема не отчита изплатеното от тях през годините, разказа получател на такъв кредит.

Кредити в швейцарски франкове са отпускани от 3 банки, а ипотечни заеми в тази валута имат около 3000 души в България. От периода 2007 – 2008 година, когато масово са раздавани този тип заеми, швейцарската валута поскъпва с около 50% - от около 1,22 лева за франк до около 2 лева. Тъй като според договорите с банките рискът от промяната на курса е изцяло за сметка на получателите на кредитите, вноските им през годините скачат почти двойно, а хората се оказват в ситуация да плащат все по-големи суми без на практика дългът им да намалява.

През юни миналата година, след протести и жалба на получателите на кредити в швейцарски франкове в парламента, КЗП провери договорите и стигна до извода, че в тях има неравноправни клаузи, като например условието целият риск от промяната на курса на валутата да е за сметка на кредитополучателите. Тогава комисията постави срок на трите банки да променят договорите и ги заплаши с колективен иск от името на пострадалите потребители.

Според юристите на сдружение „Защита на правата на кредитополучателите“ заеми с такива условия в други европейски държави няма и само в България потребителите са били заблуждавани, че кредитен риск не същестува.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кредити в швейцарски франкове, КЗП, банки, споразумение

Street of Hope

Когато психиката на детето е стабилна, то се справя и с физическото страдание

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Гласът на детето
  Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване на детето, казва д-р Стефка Джанкова   ДМСДГ-Варна работи като център за рехабилитация на деца с различни двигателни проблеми и постига невероятни резултати. Как родителите могат да п [...]

Детските центрове и занимални отварят от 1 юни

Вторник, 26 Май 2020 / В клас
Ресторанти и игрални зали също ще могат да приемат посетители   От началото на юни детските занимални, клубове и детски центрове ще могат да работят отново. Това е записано в последната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Това ще е възможно при спазване на противоепидемичните ме [...]