Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Базата Менвит Хил, или къде живее Биг брадър

Четвъртък, 10 Август 2017 / Места
758
  • politicalcleanup.wordpress.com
  • wikipedia.com
1 / 2

Едно място, чието съществуване и до днес е обвито в мистерия


Базата Менвит Хил (Royal Air Force Menwith Hill) е един от най-добре пазените обекти във Великобритания. Намира се в северен Йоркшир и представлява най-голямата радарна система за електронен мониторинг в света. Комплексът предоставя денонощна комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, специалистите там първи ще научат за това. Мрежата е създадена за наблюдаване на военната и дипломатическа дейност на Съветския съюз и Източния блок по време на Студената война. Сега се занимава с терористични заплахи и противоракетна отбрана.

Персоналът на базата Менвит-Хил наброява около 2,2 хиляди души, като повечето са американски граждани, сътрудничещи на АНС. За мащабите на дейността й говори обемът на информацията, прехващана дневно – над 300 милиона телефонни обаждания и електронни писма.

Менвит Хил се командва от офицер от RAF, с помощни услуги, предоставени от правителството на централните комуникации, военновъздушните сили на Съединените щати и персонал на Агенцията за национална сигурност на САЩ. През 2014 г. броят на американския персонал е намален като част от усъвършенстването на операциите поради подобренията в компютърните и информационните технологии. Функционира като наземна станция за няколко сателита, експлоатирани от Националната служба за разузнаване на САЩ от името на Агенцията за национална сигурност на САЩ, с антени и се твърди, че е елемент от системата ECHELON.

 

 

През 1988 година разследващият журналист Дънкан Кембъл разкрива в статия, озаглавена „Някой слуша“ и публикувана в  New Statesman, съществуването на световна програма за наблюдение ECHELON и удължаването на споразумението за глобалната сигнализация Sigint.

ECHELON е термин, обобщаващ система от автоматизирани приемащи и релейни системи, разработени от тайните агенции на пет държави: САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Те координират своите действия по силата на споразумението UKUSA, сключено през 1947.

За разлика от многобройните електронни системи за шпиониране, разработени през Студената война, проектът е предназначен предимно за невоенни обекти: правителства, организации и бизнес буквално във всяка страна. Системата приема огромни количества информация и след това отделя ценното чрез средства за изкуствен интелект с помощта по ключови думи.

 

 

През 1996 разследващият журналист Ники Хейгър и автор на книгата "Тайните мощности: Ролята на Нова Зеландия в международната шпионска мрежа" предоставя подробна информация за световната система за електронно наблюдение, използвана от петте държави.

На 3 ноември 1999 г. Би Би Си съобщи, че има потвърждение от австралийското правителство за съществуването на мощна "глобална шпионска мрежа" с кодово име ECHELON, която може да подслушва всеки телефон, факс или електронна поща навсякъде на планетата" и посочи Великобритания и Съединените щати като главни действащи лица. Те потвърдиха, че Менвит Хил е свързан директно със седалището на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

На 5 юли 2000 г. Европейският съюз създава временната комисия на Европейския парламент относно системата за прихващане на ECHELON. Комисията изрази опасения за това, че прихващането на частни и търговски съобщения е несъвместимо с основното право на зачитане на личния живот, както и че прихващането на търговските съобщения може да се използва за "събиране на конкурентно разузнаване, а не за борба с корупцията".

През 2015 г. Изтекли чрез Едуард Сноудън документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ потвърждават съществуването на ECHELON.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Менвит Хил, световна система за наблюдение, шпионаж

StreetInside

Предприемачи в науката

Събота, 14 Юли 2018 / Кариера
Фондация предлага обучение на учени за развитие на успешен бизнес   Фондация Карол Знание обяви начало на конкурса за най-новия си проект – Създаваме предприемачи в науката, насочен към млади учени в областта на нано- и биотехнологиите. Програмата включва обучение за предприемачес [...]

Искрица радост

Събота, 22 Октомври 2016 / Към себе си
"Млади автори": Повечето хора смятат, че животът е безрадостен - живян еднообразно, сиво, скучно, машинално   Посрещам утрото с радост, родена от нищото, противно на логиката. Да! Нищо, че алармата на телефона ме зове да стана, за да може трамваят да ме отведе до работа, която не ми е [...]