Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Базата Менвит Хил, или къде живее Биг брадър

Четвъртък, 10 Август 2017 / Места
728
  • politicalcleanup.wordpress.com
  • wikipedia.com
1 / 2

Едно място, чието съществуване и до днес е обвито в мистерия


Базата Менвит Хил (Royal Air Force Menwith Hill) е един от най-добре пазените обекти във Великобритания. Намира се в северен Йоркшир и представлява най-голямата радарна система за електронен мониторинг в света. Комплексът предоставя денонощна комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, специалистите там първи ще научат за това. Мрежата е създадена за наблюдаване на военната и дипломатическа дейност на Съветския съюз и Източния блок по време на Студената война. Сега се занимава с терористични заплахи и противоракетна отбрана.

Персоналът на базата Менвит-Хил наброява около 2,2 хиляди души, като повечето са американски граждани, сътрудничещи на АНС. За мащабите на дейността й говори обемът на информацията, прехващана дневно – над 300 милиона телефонни обаждания и електронни писма.

Менвит Хил се командва от офицер от RAF, с помощни услуги, предоставени от правителството на централните комуникации, военновъздушните сили на Съединените щати и персонал на Агенцията за национална сигурност на САЩ. През 2014 г. броят на американския персонал е намален като част от усъвършенстването на операциите поради подобренията в компютърните и информационните технологии. Функционира като наземна станция за няколко сателита, експлоатирани от Националната служба за разузнаване на САЩ от името на Агенцията за национална сигурност на САЩ, с антени и се твърди, че е елемент от системата ECHELON.

 

 

През 1988 година разследващият журналист Дънкан Кембъл разкрива в статия, озаглавена „Някой слуша“ и публикувана в  New Statesman, съществуването на световна програма за наблюдение ECHELON и удължаването на споразумението за глобалната сигнализация Sigint.

ECHELON е термин, обобщаващ система от автоматизирани приемащи и релейни системи, разработени от тайните агенции на пет държави: САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Те координират своите действия по силата на споразумението UKUSA, сключено през 1947.

За разлика от многобройните електронни системи за шпиониране, разработени през Студената война, проектът е предназначен предимно за невоенни обекти: правителства, организации и бизнес буквално във всяка страна. Системата приема огромни количества информация и след това отделя ценното чрез средства за изкуствен интелект с помощта по ключови думи.

 

 

През 1996 разследващият журналист Ники Хейгър и автор на книгата "Тайните мощности: Ролята на Нова Зеландия в международната шпионска мрежа" предоставя подробна информация за световната система за електронно наблюдение, използвана от петте държави.

На 3 ноември 1999 г. Би Би Си съобщи, че има потвърждение от австралийското правителство за съществуването на мощна "глобална шпионска мрежа" с кодово име ECHELON, която може да подслушва всеки телефон, факс или електронна поща навсякъде на планетата" и посочи Великобритания и Съединените щати като главни действащи лица. Те потвърдиха, че Менвит Хил е свързан директно със седалището на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

На 5 юли 2000 г. Европейският съюз създава временната комисия на Европейския парламент относно системата за прихващане на ECHELON. Комисията изрази опасения за това, че прихващането на частни и търговски съобщения е несъвместимо с основното право на зачитане на личния живот, както и че прихващането на търговските съобщения може да се използва за "събиране на конкурентно разузнаване, а не за борба с корупцията".

През 2015 г. Изтекли чрез Едуард Сноудън документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ потвърждават съществуването на ECHELON.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Менвит Хил, световна система за наблюдение, шпионаж

StreetBoard

Дупките по пътищата гълтат 4 млрд. лева

Вторник, 09 Август 2016 / Общество
Пътната агенция разчита да навакса с ремонтите след пускането на тол-системата   Четири милиарда лева са необходими, за да бъдат приведени в отлично състояние републиканските пътища на България. Става дума за ремонтни дейности, а не ново строителство, каза на пресконференция председате [...]

Депутатско барбекю затвори общински път

Понеделник, 23 Януари 2017 / Истории от града
  „Какъв е начинът да спрем репортажа”, пита Борислав Миланов репортера на bTV   Депутат постави метална врата върху общински път и по този начин ограничава достъпа на възрастна жена до имота й, въпреки че тя е спечелила делото в съда за правото върху парцела, показва [...]