Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Базата Менвит Хил, или къде живее Биг брадър

Четвъртък, 10 Август 2017 / Места
1249
  • politicalcleanup.wordpress.com
  • wikipedia.com
1 / 2

Едно място, чието съществуване и до днес е обвито в мистерия


Базата Менвит Хил (Royal Air Force Menwith Hill) е един от най-добре пазените обекти във Великобритания. Намира се в северен Йоркшир и представлява най-голямата радарна система за електронен мониторинг в света. Комплексът предоставя денонощна комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, специалистите там първи ще научат за това. Мрежата е създадена за наблюдаване на военната и дипломатическа дейност на Съветския съюз и Източния блок по време на Студената война. Сега се занимава с терористични заплахи и противоракетна отбрана.

Персоналът на базата Менвит-Хил наброява около 2,2 хиляди души, като повечето са американски граждани, сътрудничещи на АНС. За мащабите на дейността й говори обемът на информацията, прехващана дневно – над 300 милиона телефонни обаждания и електронни писма.

Менвит Хил се командва от офицер от RAF, с помощни услуги, предоставени от правителството на централните комуникации, военновъздушните сили на Съединените щати и персонал на Агенцията за национална сигурност на САЩ. През 2014 г. броят на американския персонал е намален като част от усъвършенстването на операциите поради подобренията в компютърните и информационните технологии. Функционира като наземна станция за няколко сателита, експлоатирани от Националната служба за разузнаване на САЩ от името на Агенцията за национална сигурност на САЩ, с антени и се твърди, че е елемент от системата ECHELON.

 

 

През 1988 година разследващият журналист Дънкан Кембъл разкрива в статия, озаглавена „Някой слуша“ и публикувана в  New Statesman, съществуването на световна програма за наблюдение ECHELON и удължаването на споразумението за глобалната сигнализация Sigint.

ECHELON е термин, обобщаващ система от автоматизирани приемащи и релейни системи, разработени от тайните агенции на пет държави: САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Те координират своите действия по силата на споразумението UKUSA, сключено през 1947.

За разлика от многобройните електронни системи за шпиониране, разработени през Студената война, проектът е предназначен предимно за невоенни обекти: правителства, организации и бизнес буквално във всяка страна. Системата приема огромни количества информация и след това отделя ценното чрез средства за изкуствен интелект с помощта по ключови думи.

 

 

През 1996 разследващият журналист Ники Хейгър и автор на книгата "Тайните мощности: Ролята на Нова Зеландия в международната шпионска мрежа" предоставя подробна информация за световната система за електронно наблюдение, използвана от петте държави.

На 3 ноември 1999 г. Би Би Си съобщи, че има потвърждение от австралийското правителство за съществуването на мощна "глобална шпионска мрежа" с кодово име ECHELON, която може да подслушва всеки телефон, факс или електронна поща навсякъде на планетата" и посочи Великобритания и Съединените щати като главни действащи лица. Те потвърдиха, че Менвит Хил е свързан директно със седалището на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

На 5 юли 2000 г. Европейският съюз създава временната комисия на Европейския парламент относно системата за прихващане на ECHELON. Комисията изрази опасения за това, че прихващането на частни и търговски съобщения е несъвместимо с основното право на зачитане на личния живот, както и че прихващането на търговските съобщения може да се използва за "събиране на конкурентно разузнаване, а не за борба с корупцията".

През 2015 г. Изтекли чрез Едуард Сноудън документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ потвърждават съществуването на ECHELON.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Менвит Хил, световна система за наблюдение, шпионаж

StreetBoard

Преходът. България 30 години по-късно

Четвъртък, 31 Октомври 2019 / Общество
Пътят към демокрацията през очите на 14 публични личности    На 1 ноември излиза от печат сборникът със статии „Преходът. България 30 години по-късно”, в който 14 български публични личности и интелектуалци споделят идеи и наблюдения за българския преход към демокрация, [...]

България вече е в чакалнята на еврозоната

Петък, 10 Юли 2020 / Общество
Страната започва процеса по приемането на еврото за национална валута   България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. Европейската централна банка съобщи на сайта си, че е постигнато споразумение между страните от еврозона [...]