Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Време с децата: На пързалката

Неделя, 15 Януари 2017 / Родители
764
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
1 / 3

В последните години веселите зимни дни не са толкова много, така че използвайте ги

 

В повечето софийски квартали няма много условия за игри в снега, но в снежните дни дори най-малките хълмчета са буквално претъпкани от деца и родители с всякакви съоръжения за спускане. Стига да не вали силно и да няма силен вятър, в повечето случаи ниските температури не са проблем, а на фона да късите зимни дни и малкото движение от колата до класната стая или работното място, снежните игри са най-добрият и най-забавният начин да потичате, да подишате, да се закалите и... да дадете на децата си онези важни спомени, които ще им бъдат безценни в света на възрастните.

Игрите в снега развиват въображението, учат децата да се справят с различни ситуации, да си помагат, да се пазят, да пазят останалите, да взимат решения.

На тесните столични пързалки, разбира се, има от всичко по много – загрижени баби, застанали на най-неподходящото място на върха, с единствената цел на затягат шалчето на внучето след всеки опит да спускане, весели татковци, за чиито едва прохождащи малчугани това е първата среща със снега и спускането заедно е задължително, други весели татковци, които се забавляват на шейната повече от порасналите си деца, изнервени майки, които се опитват да въвеждат ред в навалицата от блъскащи се шейни, и шарена навалица от летящи, тичащи, влачещи, бутащи, търкалящи се, крещящи, смеещи се червенобузи деца.

Първото нещо, което правят децата в снега, е снежният ангел. Може да се превърне в състезание за най-красив или най-забавен отпечатък в снега. Веднага след това са снежните човеци – задължителна игра за малки и големи, в която търсенето на материали за украса на снежните фигури е истинско приключение.

Класическият бой със снежни топки, често насочени към прозорците на съседите, освен че учи децата как да играят в отбор, развива въображението и със сигурност е свързан с много тичане и смях. Ако децата са малко, за да се разделят на отбори, могат да тренират точността си, като целят подходящо избрана мишена (прост тебешир и някоя неутрална стена вършат чудесна работа).

Ако освен с много сняг, можете да се похвалите и с незастроени площадки, децата могат да изградят чудесни снежни замъци и къщички от сняг – при добра организация това може да ги ангажира за часове, при това в здравословен творчески тандем, чийто краен продукт включва и социални умения. Термос с чай и допълнителен чифт ръкавици вършат чудесна работа, а най-добре е майките и татковците да помогнат в строителството.

В последните години веселите снежни дни не са чак толкова много, затова нито един от тях не е за изпускане – а времето, прекарано с децата е задължителна част от зимната емоция.

Честит Световен ден на снега!

 

Вижте още:

Време с децата: Да нахраним птичките 

Време с децата: Феята на зъбките 

Време с децата: Или как се правят ом-ове 

 

Разкажете ни история за рубриката "Време с децата" на editors@streetwatch.bg.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

игри в снега, време с децата, деца, родители, ден на снега

StreetInside

Тренирайте ума си, за да привлечете изобилието в живота си

Петък, 29 Септември 2017 / На предела
Възможно е да привлечете изобилие в живота си, без да вярвате в никакви идеи или закони на привличането. Просто сменете фокуса   „Дали мислите, че можете или че не можете, вие сте прави“ Хенри Форд   Умовете ни са силни, но не винаги рационални. Затова трябва да ги н [...]

Хора на лъжата

Вторник, 27 Септември 2016 / Към себе си
Осем знака за фалшиво любезните хора, от които да стоим настрана     Колко често ви се случва да се разочаровате от хората около себе си? Много хора разпознават успешно престорено милото поведение, но сред нас има такива майстори на манипулациите, че се случва и да се объркаме. За [...]