Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Време с децата: На пързалката

Неделя, 15 Януари 2017 / Родители
801
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
1 / 3

В последните години веселите зимни дни не са толкова много, така че използвайте ги

 

В повечето софийски квартали няма много условия за игри в снега, но в снежните дни дори най-малките хълмчета са буквално претъпкани от деца и родители с всякакви съоръжения за спускане. Стига да не вали силно и да няма силен вятър, в повечето случаи ниските температури не са проблем, а на фона да късите зимни дни и малкото движение от колата до класната стая или работното място, снежните игри са най-добрият и най-забавният начин да потичате, да подишате, да се закалите и... да дадете на децата си онези важни спомени, които ще им бъдат безценни в света на възрастните.

Игрите в снега развиват въображението, учат децата да се справят с различни ситуации, да си помагат, да се пазят, да пазят останалите, да взимат решения.

На тесните столични пързалки, разбира се, има от всичко по много – загрижени баби, застанали на най-неподходящото място на върха, с единствената цел на затягат шалчето на внучето след всеки опит да спускане, весели татковци, за чиито едва прохождащи малчугани това е първата среща със снега и спускането заедно е задължително, други весели татковци, които се забавляват на шейната повече от порасналите си деца, изнервени майки, които се опитват да въвеждат ред в навалицата от блъскащи се шейни, и шарена навалица от летящи, тичащи, влачещи, бутащи, търкалящи се, крещящи, смеещи се червенобузи деца.

Първото нещо, което правят децата в снега, е снежният ангел. Може да се превърне в състезание за най-красив или най-забавен отпечатък в снега. Веднага след това са снежните човеци – задължителна игра за малки и големи, в която търсенето на материали за украса на снежните фигури е истинско приключение.

Класическият бой със снежни топки, често насочени към прозорците на съседите, освен че учи децата как да играят в отбор, развива въображението и със сигурност е свързан с много тичане и смях. Ако децата са малко, за да се разделят на отбори, могат да тренират точността си, като целят подходящо избрана мишена (прост тебешир и някоя неутрална стена вършат чудесна работа).

Ако освен с много сняг, можете да се похвалите и с незастроени площадки, децата могат да изградят чудесни снежни замъци и къщички от сняг – при добра организация това може да ги ангажира за часове, при това в здравословен творчески тандем, чийто краен продукт включва и социални умения. Термос с чай и допълнителен чифт ръкавици вършат чудесна работа, а най-добре е майките и татковците да помогнат в строителството.

В последните години веселите снежни дни не са чак толкова много, затова нито един от тях не е за изпускане – а времето, прекарано с децата е задължителна част от зимната емоция.

Честит Световен ден на снега!

 

Вижте още:

Време с децата: Да нахраним птичките 

Време с децата: Феята на зъбките 

Време с децата: Или как се правят ом-ове 

 

Разкажете ни история за рубриката "Време с децата" на editors@streetwatch.bg.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

игри в снега, време с децата, деца, родители, ден на снега

StreetInside

Физика на съзнанието

Понеделник, 22 Август 2016 / На предела
Човешкото здраве обяснено чрез физиката на мозъчната дейност     Консуматорски ориентираният начин на мислене винаги ни тласка към външни решения на проблемите в живота, особено, когато става дума за здравето ни. Повечето хора все още търсят "панацея", "и [...]

Как да активираме епифизата

Понеделник, 13 Март 2017 / На предела
Древните хора са вярвали, че чрез нея се приемат и предават телепатични мисли и образи     За да можем да навлезем в най-дълбоките състояния на интуицията и духовно просветление, е необходимо да отключим и активираме епифизната си жлеза. Често наричана от древните култури и мистиц [...]