Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Графит в народна носия

Петък, 03 Юни 2016 / Българи от ново време
4759
  • сн. Ernaste Nasimo Kardami Kapila Das

 

Исках да покажа красотата и мъдростта на българските традиции, разказа художникът Nasimo

 

Красив графит на момиче в българска народна носия се появи на столичната улица "Шандор Петьофи" 55. Името на картината е "Дар божий", а на нея е нарисувана Рада рана българска невеста. Намира се точно до пекарната „Слънце и луна“ и е дело на майстора на графитите Ernaste Nasimo Kardami Kapila Das.

Той предпочита да се представя с псевдонима си и не смята, че е важно кой е и как изглежда, а какви послания отправя чрез картините си.

Роден е в Търговище, рисува от 1995 година, завършил е живопис във Велико Търново. А после и Ведическия колеж Бхакти Йога в Индия. Правил е изложби в Канада, Германия, Англия, Гърция, Турция и Индия.

 

 

Ето какво разказа Nasimo за последната си творба:

 

Много красив графит, приемете поздравления. Разкажете как се появи точно тази рисунка на това място?

 

Собствениците на пекарната „Слънце и луна“ ми предложиха да нарисувам нещо и аз се опитах да свържа картинката с пекарната. Опитвам се с работата си да изпращам послания, да споделя нещо, което да ни направи една идея по-добри хора. Помня едно време вкъщи как беше, когато трябва да дойдат гости и как се правеха дълги приготовления, но като че ли тази традиция се е позагубила. Затова исках да обърна внимание на това как момичето се е нагиздило и посреща всички хора, които идват в тази пекарна. Работата по нея отне около 4 дни.

 

Започнал сте да се занимавате с графити през 1995 година, но сте завършил и живопис. Всъщност рисуването по стената ли ви доведе до художественото училище?

 

Наистина чрез графитите открих рисуването. Преди това рисувах, но несъзнателно – в училище всички ме караха да им рисувам нещата, но аз не съм влагал кой знае какво значение в това. Но когато започнах да рисувам по стените, усетих, че това е нещото, което истински ме влече. И просто започнахме с приятели да драскаме по стените, в началото бяхме доста гонени – през 1995 година нямаше графити по улиците. Исках да развия този талант, не ми беше достатъчно да правя просто надписи по стените и започнах да търся някакъв сюжет – дали ще е лице, дали ще е нещо друго ...това ме отведе във Велико Търново, където ме приеха да уча живопис.

 

 

Това са повече от 20 години практика и много изложби. Колко са рисунките ви за това време и къде най-много оценяват творчеството ви?

 

Никога не съм броил колко неща съм направил и никога не съм виждал смисъл в това – рисувам, когато имам нещо да изразя. Най-много ме оценяват в Индия, защото вкарвам по-духовен импулс в рисунките, опитвам се да преплитам в картините си древната мъдрост от ведите, от духовните учители – нещата, които аз съм разбрал и съм ги реализирал.

 

Промениха ли се посланията ви към хората през годините?

 

Много се промениха, до 2009 година бяха съвсем различни, защото и аз бях различен – тогава рисунките бяха по-дивашки, защото и моят живот беше по-дивашки и беше свързан с доста екстремни случки. Сега животът ми е още по-пъстър, но вече посланието е различно, защото аз съм тотално различен човек от това, което бях преди.

 

Може ли да се каже, че сега има повече спокойствие в творбите ви заради увлечението по индийската култура?

 

Аз съм привлечен от знанието, не толкова от самата Индия, а от древното знание на ведите. Което всъщност го откривам и в българската култура – и това беше другата ми идея – да покажа чрез тази рисунка как всъщност древните българи имат много общо с древната ведическа мъдрост – те я прилагали в живота си - това не е нещо, на което можеш да му сложиш етикет – абсолютното знание си е абсолютно знание, за него няма граници.

 

Още картини на художника можете да видите на Nasimo.org.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Невеста, графит, Дар Божий, ул. Шандор Петьофи, Nasimo

Street of Art

Стив Вай включи България в световното си турне

Неделя, 12 Юни 2016 / Под прожектора
Серията от концерти е по случай 25 години на сцената   Стив Вай ще свири и в България по време на световното си турне. Концертът на 56-годишният музикант ще е на 5-ти август в Зала 1 на НДК, съобщиха от Firestorm Productions. Билети за концерта ще бъдат пуснати на 13-ти юни, понеделник [...]

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето   ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма [...]