Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Графит в народна носия

Петък, 03 Юни 2016 / Българи от ново време
5987
  • сн. Ernaste Nasimo Kardami Kapila Das

 

Исках да покажа красотата и мъдростта на българските традиции, разказа художникът Nasimo

 

Красив графит на момиче в българска народна носия се появи на столичната улица "Шандор Петьофи" 55. Името на картината е "Дар божий", а на нея е нарисувана Рада рана българска невеста. Намира се точно до пекарната „Слънце и луна“ и е дело на майстора на графитите Ernaste Nasimo Kardami Kapila Das.

Той предпочита да се представя с псевдонима си и не смята, че е важно кой е и как изглежда, а какви послания отправя чрез картините си.

Роден е в Търговище, рисува от 1995 година, завършил е живопис във Велико Търново. А после и Ведическия колеж Бхакти Йога в Индия. Правил е изложби в Канада, Германия, Англия, Гърция, Турция и Индия.

 

 

Ето какво разказа Nasimo за последната си творба:

 

Много красив графит, приемете поздравления. Разкажете как се появи точно тази рисунка на това място?

 

Собствениците на пекарната „Слънце и луна“ ми предложиха да нарисувам нещо и аз се опитах да свържа картинката с пекарната. Опитвам се с работата си да изпращам послания, да споделя нещо, което да ни направи една идея по-добри хора. Помня едно време вкъщи как беше, когато трябва да дойдат гости и как се правеха дълги приготовления, но като че ли тази традиция се е позагубила. Затова исках да обърна внимание на това как момичето се е нагиздило и посреща всички хора, които идват в тази пекарна. Работата по нея отне около 4 дни.

 

Започнал сте да се занимавате с графити през 1995 година, но сте завършил и живопис. Всъщност рисуването по стената ли ви доведе до художественото училище?

 

Наистина чрез графитите открих рисуването. Преди това рисувах, но несъзнателно – в училище всички ме караха да им рисувам нещата, но аз не съм влагал кой знае какво значение в това. Но когато започнах да рисувам по стените, усетих, че това е нещото, което истински ме влече. И просто започнахме с приятели да драскаме по стените, в началото бяхме доста гонени – през 1995 година нямаше графити по улиците. Исках да развия този талант, не ми беше достатъчно да правя просто надписи по стените и започнах да търся някакъв сюжет – дали ще е лице, дали ще е нещо друго ...това ме отведе във Велико Търново, където ме приеха да уча живопис.

 

 

Това са повече от 20 години практика и много изложби. Колко са рисунките ви за това време и къде най-много оценяват творчеството ви?

 

Никога не съм броил колко неща съм направил и никога не съм виждал смисъл в това – рисувам, когато имам нещо да изразя. Най-много ме оценяват в Индия, защото вкарвам по-духовен импулс в рисунките, опитвам се да преплитам в картините си древната мъдрост от ведите, от духовните учители – нещата, които аз съм разбрал и съм ги реализирал.

 

Промениха ли се посланията ви към хората през годините?

 

Много се промениха, до 2009 година бяха съвсем различни, защото и аз бях различен – тогава рисунките бяха по-дивашки, защото и моят живот беше по-дивашки и беше свързан с доста екстремни случки. Сега животът ми е още по-пъстър, но вече посланието е различно, защото аз съм тотално различен човек от това, което бях преди.

 

Може ли да се каже, че сега има повече спокойствие в творбите ви заради увлечението по индийската култура?

 

Аз съм привлечен от знанието, не толкова от самата Индия, а от древното знание на ведите. Което всъщност го откривам и в българската култура – и това беше другата ми идея – да покажа чрез тази рисунка как всъщност древните българи имат много общо с древната ведическа мъдрост – те я прилагали в живота си - това не е нещо, на което можеш да му сложиш етикет – абсолютното знание си е абсолютно знание, за него няма граници.

 

Още картини на художника можете да видите на Nasimo.org.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Невеста, графит, Дар Божий, ул. Шандор Петьофи, Nasimo

Street of Hope

Интеграцията на децата бежанци върви мъчително

Събота, 05 Ноември 2016 / Гласът на детето
Само 55 младежи са записани на училище, близо 2000 стоят в центровете на ДАБ   Интеграцията на най-рисковата група сред бежанците - децата, продължава да върви мъчително, въпреки приетите редица документи, които трябва да подпомогнат този процес. Това показват данни, изнесени на 63-тата [...]

Приемът в първи клас ще е по общи правила

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
  Най-много точки ще носи близостта до училището, но ще има и социални критерии   Единни правила за прием в първи клас в София прие Столичният общински съвет. Те ще са подобри на критериите, по които се класирт децата в детските градини.  Досега всяко училище в София само из [...]