Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спорове за Рила

Вторник, 26 Юли 2016 / Общество
1505
  • politikata.net

Кой ще понесе отговорност за делото срещу България заради незащитените зони за дивите птици, питат природозащитници

 

Нехайството на институциите заради недостатъчната защита на природата в Рила може да струва скъпо на данъкоплатците, предупредиха за пореден път от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ след като Европейската комисия обяви в края на миналата седмица решението си да се обърне към съда.


През март тази година природозащитните организации предупредиха, че България не спазва законодателството на ЕС, като не е включила зоната „Рила-буфер” в европейската екологична мрежа Натура 2000. На последното си заседание през тази пролет Националният съвет за биологично разнообразие за пореден път отложи включването на „Рила–буфер” в Натура 2000. Решението е подкрепено от Министерството на околната среда и водите и останалите държавни администрации в съвета – Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите – подкрепиха отлагането, припомнят от коалицията. 

 

 

В този контекст е странна реакцията на МОСВ на новината за делото, заведено от Европейската комисия, след като с отлагането на решението за „Рила-буфер“ представителите на институциите създадоха впечатление, че работят за интересите на облагодетелствалите се от заменки на гори и на хората, унищожаващи вековните гори в Рила, казват природозащитниците.

С това си действие, МОСВ и другите държавни институции демонстрираха, че не желаят да се съобразят с последното предупреждение, отправено през есента на 2014 г. от Европейската комисия, България да изпълни задължението си да включи въпросната територия в Натура 2000, тъй като тя е част от Орнитологично важно място „Рила”.

Европейската комисия също припомни в петък, че е отправила предупреждение преди почти две години, свързано с нуждата от разширяване на обхвата на защитените зони, но България не е изпълнила това задължение.

След обявяването на решението да бъде заведено дело, от Министерството на околната среда разпространиха съобщение до медиите, в което посочват, че „определянето на териториите като защитени зони от мрежата Натура 2000 се основава единствено на научни данни“. От коалицията природозащитни организации обаче припомнят, че данните за тази зона са били подложени на пет независими проверки, две от които международни, през последните 10 години.

Обявяването на въпросната защитена зона за птици в Рила ще увеличи националното покритие на Натура 2000 едва с 0,19%, но в същото време ще осигури ефективна защита и управление на значителна част от националните популации на множество горски видове птици. Натура 2000 зоната би гарантирала опазването и устойчивото ползване на старите гори в Рила планина и заради нуждите на хората от питейна вода, чист въздух, предотвратяване на наводненията и складиране на излишъците от въглероден диоксид, мотивират се природозащитниците.

 Защитената зона обхваща значителна част от територията на Рила планина, като включва Националния парк „Рила”, Природния парк „Рилски манастир” и територия около двата парка, която няма законова защита. Орнитологичната зона обхваща както високите алпийски части на планината, така и много стари иглолистни и широколистни гори и ливади, обитавани от 130 вида гнездящи птици.

Зоната е предложена за част от мрежата Натура 2000 през 2006 година, а през 2008 година заради липсата на такова решение е стартирана наказателна процедура срещу България. Тогава за Натура зона е обявен националният парк „Рила“.

През 2010 г. в резултат на активни преговори между Европейската Комисия, българското правителство, неправителствени и научни организации и при задълбочен анализ на научните аргументи, бяха разширени в достатъчна степен териториите на 4 от шестте защитени зони, обект на процедурата. 15% от територията на зоната обаче остава извън защита, заради което Европейската комисия отправи последното си предупреждение към Българи за неспазване на европейските закони, тъй като счита, че обявяването на цялата територия на ОВМ „Рила” е научно обосновано и без територията на „Рила-буфер” не са изпълнение задълженията на страната ни относно достатъчността на мрежата, припомнят природозащитните организации.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Рила-буфер, защитена зона, птици, ЕК, процедура, МОСВ

Street of Art

Най-скъпото жилище, продавано в САЩ

Вторник, 26 Март 2019 / Стил
Американският милиардер Кенет Грифин е платил 238 млн. долара за апартамент в небостъргач   Американският милиардер Кенет Грифин закупи за 238 млн. долара четириетажен апартамент в небостъргач в центъра на Ню Йорк – това е най-скъпото жилище, продавано някога в САЩ, съобщават [...]

Годината на жълтото земно куче

Понеделник, 22 Януари 2018 / Стил
Обичайте кучето и през 2018-та то ще ви се отблагодари по най-добрия начин      През нощта на 16 февруари 2018 година според китайския календар Червеният огнен петел ще отстъпи трона на Кучето. Годината на жълтото земно куче ще продължи до 4 февруари 2019 година. Ето каква ще [...]