Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пешеходната зона в столицата се разширява

Петък, 09 Февуари 2018 / Истории от града
362
  • StreetWatch

Бул. „Витоша“ вече ще е затворен за автомобили от НДК до бул. „Стамболийски“

 

 

Още един участък от столичния булевард „Витоша“ ще бъде затворен за автомобили от 1 март. Това е отсечката между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски", която ще запази единствено трамвайното движение. Пешеходна зона ще има и на ул. "Георг Вашингтон" в участъка от ул. "Пиротска" до ул. "Трапезица".

Решението на Столичния общински съвет за обособяването на новите пешеходни зони и ограничаване на скоростта на движение беше взето в края на септември миналата година, а срокът за изпълнение беше до 1 март 2018 г. То обаче беше обжалвано в съда. Сега общината е спечелила делото и ще може да приложи решението си, обясни пред медии зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев в четвъртък.

В следващите две седмици ще се направи новата организация на движение, като за момента ремонт на новата пешеходна зона на булеварда не се предвиждат. Предстои обаче да бъде взето решение какъв ще бъде обликът на площад „Света Неделя“ и едва след приключване на архитектурния конкурс ще започне обновяване на новата пешеходна част от „Витоша“.

 

Преминаването на колите по бул. "Витоша" ще се ограничава с кашпи с растения, каквито вече са поставени и по другата пешеходната част.

Ще бъде променена посоката на движение по ул. "Позитано" и ул. "Лавеле". "Позитано" вече е ще отворена откъм бул. "Хр. Ботев", а не откъм бул. "Витоша", както е сега.

На ул. "Съборна" също предстои паркоместата да бъдат намалени двойно, като идеята е заедно с обособяването на пешеходната зона по бул. "Витоша" паркирането от едната страна на ул. "Съборна" също да се премахне в участъка между пл. "Св. Неделя" и ул. "Леге", като там също пешеходната зона ще бъде увеличена. Следваща стъпка е ул. "Съборна" също да стане пешеходна", съобщи Крусев.

Столичният общински съвет обаче отхвърли предложение за забрана на движението по ул „Алабин“.

След поставянето на знаци и маркировка ще влезе в сила и ограничението на скоростта до 30 км/ч по малките централните улици.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пешеходна зона, София, бул. Витоша, Георг Вашингтон

Street of Art

Плодове и зеленчуци за добро настроение

Петък, 27 Април 2018 / Хранене и Здраве
Диета за хипертоници предпазва от депресия, показва проучване   Хората, които ядат повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, страдат по-малко от депресия, показва проучване на Американската академия по неврология. Изследването установява също, че хората, които спазват диета за хи [...]

Електрически мотор на околосветско пътешествие

Петък, 19 Август 2016 / Стил
Първият в света електрически туристически мотоциклет бе представен в София   Инкубаторът на София Тех Парк стана част от околосветското пътешествие на първия в света електрически туристически мотоциклет, съобщи БГНЕС. Storm Wave е дело на студенти от Техническият Университет в Айндховен [...]