Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще бетонираме ли и останалите зелени площи?

Сряда, 28 Март 2018 / Истории от града
777
  • flikr.com

Новият закон за застрояването на София позволява промяна на предназначението на зелени площи, предупреждават общински съветници

 

 

Новият Закон за застрояване на София дава възможност за строителство в 90% от междублоковите пространства в столицата и за много по-високи сгради от разрешените досега, въпреки че беше предложен с точно обратната цел, предупреждават общинските съветници Войслав Тодоров и Георги Кадиев.

Целта на законопроекта е да регламентира високото строителство в покрайнините на града и да опази малкото останали пространства между сградите и зелените площи. Според общинските съветници обаче окончателните текстове дават възможност да се променя предназначението на терени за озеленяване, което досега беше забранено.

Терминът "междублоково пространство" отпада от закона и се заменя с "площите между сградите при комплексно застрояване". Такава формулировка позволява плътно застрояване с все по-малко "площи между сградите", пише Войслав Тодоров.
"В допълнение се позволява 10% от всички терени за зелени площи да се застроят като "временни постройки". Досега строителство на тези терени можеше да има само за съоръжения на техническата инфраструктура, поддържане на зелената система, спортно-атракционни дейности и детски площадки и за обслужване на посетителите. С приетите изменения 10% от парковете и зелените площи могат да се застроят почти без ограничение, стига да са с "временни постройки", пишат общинските съветници, цитирани от news.bg. Така например в ситуация, в която огромни площи от софийските паркове са частна собственост, включително 20% от Южния парк, може да се стигне до изчезване на нови зелени площи от града. 

 

Първоначалното предложение беше зоните за небостъргачи да са две - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе в квартал "Люлин" в края на бул. "Царица Йоана". На заседание на комисията по местно самоуправление в парламента в началото на март депутатите решиха, че тази промяна не може да се запише в закона, тъй като не е предвидена в Общия устройствен план. Затова в закона са записани само бъдещите зони за високо строителство, които ще трябва да се регламентират от Столична община с промени в устройствения план. Обсъжданията на промените ще започнат от следващата година, а дотогава започнатите проекти ще се довършват по досегашния ред.

Въвежда се максимално ограничение от 50 метра (17 етажа)за частите от центъра, където в момента няма, а за зоната около Южната дъга на София, то ще е 15 метра (5 етажа). В останалата част на града най-високите сгради ще могат да достигат 75 метра (25 етажа). Според Войслав Тодоров обаче това са нехарактерни за града височини.

 

Започнатите процедури за подробни устройствени планове ще се довършват по досегашния закон - почти без ограничения. В София има над 20 високи сгради, в процес на строителство или със започнали процедури.
"Общото между започнатите процедури за небостъргачи е, че всички са в или южно от центъра на града. Никоя от тях няма да бъде засегната от предложените промени в закона за София, защото той не важи за проекти със стартирали процедури. И ако на това му казваме събиране на високите сгради в 2 зони в края на града", коментира Тодоров. Той е внесъл питане до кмета, в което иска пълна информация за всички сгради над 50 метра в града и оценка как това се вписва във "Визията за София", която се разработва.
В доклада на датските архитекти за София пише: "Гледката към планините е едно най-големите преимущества на града и не бива да бъде привилегия само за малцина". Ако се реализират тези проекти, се опасявам, че само за хората в тях ще има пълна гледка към Витоша, коментира още общинският съветник.
Според общинските съветници Кадиев и Тодоров промените в закона за застрояване на София създават повече проблеми, отколкото решават. Особено в ситуация на ежемесечни протести срещу застрояване на междублокови пространства в различни квартали на София, пътят трябва да е на ограничаване на възможностите за такова строителство, а не позволяване субективно, парче по парче общинският съвет да преотрежда терени и да разрешава допълнително загравбане на зелени площи в столицата, смятат общинските съветници.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, закон за застрояване, строителство, високи сгради, небостъргачи, междублокови пространства

StreetInside

Кризисните години и уроците на живота - втора част

Вторник, 10 Януари 2017 / На предела
7-годишните цикли, как и кога трябва да определим приоритетите си   Кои са изпитите в училището на живота и кое е важно във всеки от 7-годишните периоди, в които преминаваме? Можем ли и как да разберем какво ще ни направи успешни, така че да реализираме потенциала си - работейки това, [...]

Да твориш от сърце

Събота, 06 Юли 2019 / Към себе си
Аз съм творец, който подарява творчеството си   Творец, който пише, заради удоволствието от писането и с надеждата неговите читатели да припознаят своята лична история нейде из неговите редове. Най-голямата отплата, която мога да получа за своите творчески усилия, е радостта от прочетен [...]