Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всички спасяват щъркелите

Сряда, 21 Март 2018 / Истории от града
505
  • Facebook
  • Сафет Халид от село Зарица
  • Два дни по-късно птиците вече са добре
1 / 3

Лекари от спасителния център на „Зелени Балкани“ ще посетят всички домове, в които са приютени птици

 

Всичко започна със Сафед Халид от главинишкото село Зарица, който преди два дни намери 5 замръзнали щъркели и ги прибра на топло в дома си. Птиците вече са добре, сухи, нахранени с шпроти и в очакване на по-добро време. Ден след като историята на Халид обиколи социалните мрежи, а снегът буквално остави на място прелитащите птици, Халид и хората в Североизточна България започнаха да обикалят и да събират замръзналите птици.

Щъркели бяха прибрани в десетки къщи в селата в района на Шумен, Силистра и Разград – в тези области птиците спряха пътя си на юг, след като зимата се завърна. Заради ледения дъжд и снега, стотици щъркели са били с обледени крила, а някои – нападали по земята в безпомощно състояние.

 

 

През България минава вторият по интензивност миграционен път на птиците, които зимуват в Африка и гнездят в централна и източна Европа. През него прелита почти 80% от европейската популация на бели щъркели.

Двойка щъркели е била спасена и в района на Кубрат, където служители на Пътното управление късно вечерта в неделя забелязали премръзнали щъркели по пътя за Завет в района на село Брестовене и ги прибрали на топло в базата. В село Черник бедстващи птици има в няколко къщи. Служители на община Дулово и членове на ловните дружинки са прибрали 21 щъркела в гараж на общината на топло и сухо. Една от спасените в силистренско птици, която е с наранявания беше транспортирана в спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. 

 

 

Екип на спасителния център на „Зелени Балкани“ тръгва към бедстващите птици в Северна България да прегледа птиците и да занесе риба в домовете на спасителите им. Ще бъдат посетени всички домове, в които има приютени щъркели – в селата Климент, Наум, Грънчарово, Черник, Вокил, Зарица, а също и в Исперих и Силистра. Ветеринарни лекари на организацията ще прегледат птиците и ще преценят кои от тях са в наистина лошо състояние и имат нужда от специализирана помощ. Тези птици ще бъдат транспортирани в Спасителния център, където ще бъдат настанени и ще лекувани. Птиците в добро състояние ще останат в къщите на спасителите си докато времето позволи да продължат пътя си.

Експертите напомнят, че не всички щъркели, които виждаме по пътищата, са в беда. Проблем имат онези, които не могат да се изправят на крака.

Ако попаднете на птица или животно от защитен вид, може да се свържете и със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите на територията, на която се намирате. За посредник може да използвате телефон 112. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щъркели, бедстващи птици, спасителен център, спасени щъркели

StreetInside

Обучението или заплатата? Не, кариерата

Понеделник, 17 Април 2017 / Кариера
Защо кандидатите за работа пренебрегват обучението,  което им предлага работодателят?    Кариерно развитие, заплащане, възможности за обучение, локация и социални придобивки. Така кандидатите за работа подреждат факторите, които определят решението им при избора на работодател [...]

„Спейс екс“ изведе в орбита уникален атомен часовник

Сряда, 26 Юни 2019 / На предела
Американската космическа компания „Спейс Екс“ извърши успешно изстрелване на ракетата си носител „Фалкън хеви“ от космодрума в Кейп Канаверъл, щата Флорида. С нейна помощ в орбита бяха изведени 24 спътника, соларни платна и изследователска лаборатория. Ракетата излетя [...]