Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Договор за поведение

Събота, 20 Октомври 2018 / Родители
948
  • pixabay.com
  • understood.org
1 / 2

Как родителите и децата могат да се справят с правилата и изпълняването на домашните задачи?

 

Родителите, чиито деца имат определени образователни затруднения, свързани със СИД, ХАДВ, дислексия и др., добре знаят колко много време и нерви може да отнеме свършването на проста задача, като например разтребването на стаята. А когато детето трябва да си напише домашното, може да се стигне до истинска война, след която и двете страни са изтощени без съществен резултат. За решаването на тези проблеми може да бъде полезен договорът за поведение, подписан от детето и родителите. Особено в случаите, когато децата с проблеми в обучението и вниманието имат проблеми със самоконтрола, фрустрацията и лъжите.

В договора са включени стъпките, които вие и вашето дете ще предприемете, за да помогнете за заместването на неподходящо поведение с по-подходящо. Договорите също така могат да ви помогнат да поддържате постоянен разговора за начина, по който детето се държи.

Ключът към изграждането на успешен договор за поведение е включването на детето в изготвянето му. Когато то участва в оформянето му, има по-голяма вероятност да приеме записаното в него по-добре. Не забравяйте, че вие самите трябва да спазвате това, което сте записали в договора между вас и детето.

Съсредоточете договора само върху няколко проблема в поведението. (Да имаш прекалено много цели наведнъж може да бъде объркващо).

В договора трябва да бъдат записани имената на детето и родителя, както и страните да го подпишат. Определете цели и набележете конкретни стъпки към постигането им.

 

Пример за договор с по-малко дете

Цел 1: „Итън ще използва думи вместо да хвърля предмети, когато е ядосан на мама“.

Стъпка към успеха1: Итън ще отговори на искането на мама чрез вдигане на пет пръста и ще брои до пет, което ще му помогне да помисли преди да действа.

Стъпка 2: Когато Итън се опитва да каже защо е разстроен, мама ще се съсредоточава и наистина го слуша.

Стъпка 3: Итън ще скача върху своя трамплин, което му помага да се успокои

 

Цел 2: Итън ще изпълнява своите домашни задължения без възражения.

Стъпка към успеха 1: Итън ще си взима почивка, когато е ядосан.

Стъпка към успеха 2: Итън ще започва работата по своите домакински задължения по-рано, така че да е по-малко изморен, докато ги върши.

Стъпка към успеха 3: Мама ще използва таймер, за да помогне на Итън да се ориентира колко време му отнема, за да изпълни задачите си.

 

Помолете детето си да помогне в частта на определяне на наградите за постигане на целта и последиците за неизпълнение. Те трябва да са „в развитие“ - за постигане на определена цел, свързана с определено задължение детето получава точка, а при събиране на определен брой точки получава награда, която включва негово любимо занимание – примерно пет минути допълнително към времето, което му е определено за деня за видеоигри или телевизия.

 

Пример

Награда: Като награда за изпълнение на цел или следване на стъпките, мама ще прави отметка с червен маркер на дъската. За всеки пет отметки Итън ще получава допълнителни 5 минути към дневното време за електронни игри или друго избрано от него занимание. В края на седмицата, ако Итън е получил 25 отметки, той и мама ще правят нещо специално заедно през уикенда.

Последствия: Като последствие от неизпълнението на на нито една от стъпките за успех мама ще каже на Итън да отиде на неговото „място за успокояване“. След като се успокои, от него се очаква да почисти това, което е изцапал/изхвърлил или да довърши своите домакински задължения преди времето за видео игра или свободно време.

 

Всичко това може да изглежда невъзможно за прилагане с едно дете, което непрекъснато изпада в кризи, но е добра основа за установяване и спазване на правила с награди и последствия, която с времето да се надгражда и разширява.

 

Примерна бланка за договора

 

Вижте още:

Време с децата: Мотивацията и домашните задължения

В обувките на хиперактивното дете

Дислексията – тихият убиец на мотивацията

Диспраксия – синдромът на несръчното дете

Работилница за добродетели

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

договор за поведение, родители, деца, обучителни затруднения, фрустрация, правила, домакинска работа, домашни

StreetView

Символът на Париж на 130 години

Неделя, 31 Март 2019 / Места
Айфеловата кула посреща по 7 млн. туристи всяка година   Айфеловата кула – символът на Париж и най-емблематичният френски монумент, ще отпразнува 130-я си юбилей на 31 март, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.  Издигащата се на 324 метра над френската столица „Желязна [...]

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

Сряда, 13 Декември 2017 / Приключения
Антарктида е като друга планета, без надеждна екипировка може и да не оживееш, казва проф. Христо Пимпирев:   На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегля от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Именитият български учен и полярен изследо [...]