Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Битката срещу двойния стандарт на храните

Понеделник, 30 Април 2018 / Общество
238
  • StreetWatch

България постави началото на преговорите за изравняването на качеството на стоките, които се предлагат в различните държави от ЕС

 

Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференция в София. Днес се очаква страните-членки да подпишат декларация, в която се казва, че се преустановява практиката за двоен стандарт на храните, съобщи БНР. Така българското председателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. Новото европейско законодателство трябва да бъде прието до средата на следващата година.

"Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани", заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова.

Новият пакет от мерки на Еврокомисията е разработен след проучване политиките за защита на потребителите и по-слабата им позиция в сравнение с производителите. Общият законодателен проект предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество на продуктите. Все още няма единодушие сред страните-членки за общи мерки срещу двойните стандарти, а някои държави не са особено склонни да подпишат документа, стана ясно на конференцията.

 

Изследване в Европа

 

До края на тази година общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните, направено по единна европейска методика, съобщи още комисар Вера Йоурова.

Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните. Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.

След публикуването на резултатите от общоевропейския тест при храните, общата методика за борбата ще се насочи и към други продукти, каза еврокомисарят, като посочи за пример перилните препарати, при които също има разлика в качеството на различните пазари. 

 

Резултати в България 

 

Изследване на земеделското министерство, което беше публикувано преди дни, показа, че идентични стоки, произвеждани за държави в Западна и Източна Европа са с различно съдържание и цени. Оказа се, че за много от тях българските потребители дори плащат по-скъпо, въпреки по-ниското качество.

При проучването са взети общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки  от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в избрани държави-членки на ЕС (Германия, Австрия, Италия и Чехия).

Сравнението на етикетите показа, че при 40 продукта (75,5% от обхванатите продукти) информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта (24,5%) са налице различия в представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност.

Различията в етикетите се отнасят за: мляко за малки деца, моцарела, безалкохолни напитки, сладкарски, тестени и шоколадови продукти и зеленчуков бульон.

Лабораторните изследвания показаха, че в млякото за малки деца, предлагано у нас, има по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло), както и по-ниско съдържание на мляко на прах, микроелементи и витамини. Въпреки че българският аналог може да се определи като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.

При анализ на съдържанието на сирене моцарела е установена разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.

Изследваният млечен шоколад е с по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог.

Данните сочат, че при 31 продукта (58% от обхванатите продукти) цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-членка на ЕС

Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави-членки на ЕС, обхванати от проучването.

22 продукта (42% от обхванатите продукти) се предлагат по-скъпо в България (от 1% за сирене „Бри“ в Чехия до 166% за една марка паста в Италия) отколкото в другата държава-членка на ЕС, като впечатление прави:

Италия - драстична разлика при една марка макаронени изделия, чиито цени в България са около 2,5 пъти над тези на италианските аналози;

Германия - значително по-високи цени на българския пазар за плодов сок, чай и месни продукти;

За останалите продукти различията не са толкова съществени – в повечето случаи разликата не надвишава 20% по-скъп продукт в България.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, качество на храните, двоен стандарт, Вера Йоурова, директива, ЕС

Street of Hope

Ще стигнат ли местата в детските градини в София

Вторник, 21 Февуари 2017 / В клас
Столична община обяви близо 10 хиляди свободни места    През тази година свободните места за прием в детските градини и ясли в София са 9900, от които 9700 за целодневен прием и 200 за почасови занимания, съобщиха от Столична община. И този път от кметството уверяват, че броят на м [...]

Проверяват за злоупотреби с пари за деца

Сряда, 07 Септември 2016 / Гласът на детето
Държавна агенция за закрила на детето платила тлъсти хонорари за обучения по проект    Парламентът възложи на Сметната палата да направи цялостен одит на работата на Държавната агенция за закрила на детето за периода от 2009 до 2015 година. Депутатите взеха решението един [...]