Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вечеря под водата в Норвегия

Неделя, 24 Март 2019 / Места
396
  • albawaba.com
  • travelandleisure.com
  • travelandleisure.com
1 / 3

Първият европейски подводен ресторант отвори врати


Вечеря като на подводница - дълбоко под водата сред плаващи риби и други морски обитатели. Първият подводен ресторант Under предлага напълно нов начин да видите света. Заведението отвори врати на 20 март и вече приема първите си гости, съобщава CNN. Намира се на метри под повърхността на Северно море, близо до най-южния край на Норвегия, в малкото градче Båly, с изглед към пролива Скагерак. 110-футовата структура (33,5 м), наклонена бетонова колона, която прилича на потънал перископ, беше потопена през юли 2018 г. 

Ресторантът е по дизайн на норвежкия екип Snøhetta, който изгради име с проекти като Bibliotheca Alexandrina в Египет и Операта в Осло, както и с обновяването на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

 


Сн. pressfrom.info

 

Заведението разполага с места за 40 гости, защитени от бетонни стени с дебелина половин метър и има обща вътрешна площ от около 500 квадратни метра, разположени на три нива, предлагащи уникални подводни гледки към околната морска среда през 11-метров широк панорамен прозорец.

Ресторантът е построен за около шест месеца на шлеп близо до брега. Повече от половината от конструкцията е потопена и гостите получават достъп чрез стъклена пътека над пропастта между брега и входа, който е на нивото на брега.

 

Сн. pressfrom.info"Първият проблем е налягането на водата, тъй като ние сме на 5 метра под повърхността, но най-голямото предизвикателство са вълните. Вятърът и вълните са големи тук. За да издържи на всички тези сили, сградата е леко извита, така че може по-добре да отвърне на вълните", казва отговорникът на проекта Грасдал.

Вкусното меню е създадено от датския главен готвач Николай Елицгаард Педерсен и разчита в голяма степен на местни морски дарове, както и на гъби, плодове, различни морски птици и диви овце от околностите на района.

 

Вижте още:

Роботи в ресторанта

Щастието като национална политика

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Призрачни места: Минало в бъдещето

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Under, подводен ресторант, Норвегия

StreetBoard

Несъстоялата се тиха революция

Четвъртък, 10 Ноември 2016 / Общество
А пожелахме ли да сме свободни    "Юлияне! Я ела тука, мойто момче. Я! Връзката ми се развърза. Я да я завържеш! (Юлиян се навежда неохотно да я завърже) Ааа, не така, мойто момче, не така. Ха сега кръгом. А да видя сега как ще ми завържеш връзките. (Юлиян се навежда заднишком към [...]

Въздухът в София става по-чист

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Общество
Общината се опитва да накарат хората да използват по-екологични транспортни средства и отопление   По-привлекателен градски транспорт, по-екологични автобуси, повече велоалеи и паркове и по-малко жилища, които използват дърва и въглища за отопление. Това са основните мерки в програмата [...]