Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Роботи в ресторанта

Вторник, 18 Юли 2017 / Истории от града
486
  • nevidimo.com

Те, естествено, са китайски, но първото автоматизирано заведение се появява преди почти 50 години в САЩ

 

Те работят без почивка, не правят грешки, не изпадат в лошо настроение и обикновено забавляват клиентите без да получават бакшиш. Естествено те са роботи. В Китай ги „наемат“, както да сервират, така и да приготвят храната и тази практика започва да става популярна из цяла Азия.

Първият автоматизиран ресторант обаче се появява в далечната 1970 година в Канзас Сити, Мисури. Собственикът на Fritz's Railroad Restaurant създава първата автоматизирана система за доставка на храна в мазето си. Системата е наречена „Кат Сат” и има за цел да покрие липсата на персонал, тъй като работната ръка била дефицит през 70-те години.

Впоследствие хората започнали да наричат системата ”влакова“, защото влакче изпълнявало ролята на сервитьор. Фриц решил да зарадва децата, като им подари жп шапки, а с времето заведението се превърнало във влак за хранене.

 

 

Използването на роботи за сервиране и отсервиране може все още звучи екзотично, но китайската компания производител на андроиди за ресторанти Kunshan Pangolin Robot вече навлезе на японския пазар.

Андроидите са „назначени“ в парка за развлечения Huis Ten Bosch. Цената на един роботизиран сервитьор е между 4000 и 5000 долара, а времето за „почивка“ на зарядното е между 2 и 6 часа.

 

 

А къде е бъдещето на технологиите, вижте тук :)

 

 

Amazon иска да използва само роботи в бъдещите си магазини, до 2018 г. Foxconn възнамерява да автоматизира 30 процента от заводите си, а Wendy’s ще инсталира информационни пунктове, захранвани от машини, в над 1000 свои магазина. 

Проучване, цитирано от kaldata.com, показва, че около 800 000 работни места във Великобритания са изчезнали заради изкуствения интелект. Други прогнози сочат, че в следващите две десетилетия 47 процента от работните места в Съединените щати могат да бъдат автоматизирани. Очаква се изкуственият интелект да навлезе в области, изискващи все по-комплексна дейност – от финансов анализ до анестезиология.

Затварянето на едни работни места обаче води до отварянето на други. На Острова работните места, които изискват абстрактно мислене, творчески задачи и разрешаване на проблеми, са се увеличили, тъй като машините заемат по-простите длъжности, освобождавайки на хората възможност за развитие в по-комплексни позиции. Същите тези нови длъжности са и по-добре платени – средно с 10 000 лири отгоре.


White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

робот сервитьор, андроиди, ресторанти

StreetView

Призрачни места: Европа в Китай

Неделя, 26 Юни 2016 / Места
  Странно или не, но в Китай има подобия на много европейски градове – с изцяло френска, италианска, немска, австрийска, холандска архитектура. А това, което ги обединява, е, че не се радват на особен интерес от местното население, ако говорим за заселване там. Затова пък привличат [...]

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

Понеделник, 05 Септември 2016 / Места
Хората ще се придвижват с въздушни гондоли    Дубайските власти обявиха стартирането на нов голям проект на "град на бъдещето", с цена около 40 млрд. дирхама (10 млрд. долара). Информацията е публикувана в The National, съобщава БГНЕС. Проектът е за около 4 квадратни километра и в [...]