Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Борисов внесе оставката, ще изтегли ли бюджета за 2017-та година?

Понеделник, 14 Ноември 2016 / Общество
826
  • БГНЕС

Тази сутрин министър-председателят е депозирал оставката на кабинета в Народното събрание 

 

Бойко Борисов е депозирал в парламента оставката на кабинета, съобщиха от пресцентъра на правителството. В документа за оттегляне той е посочил, че правителството ще изпълнява функциите до назначаването на следващ кабинет и ще осигури приемственост в управлението на държавата. В същото време news.bg съобщи, че правителството ще изтегли и внесения проект за бюджет за 2017 година. Това означава, че за следващата година ще действат параметрите на "Бюджет 2016". До тази развръзка се стигна, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че подава оставка заради загубата на неговия кандидат Цецка Цачева на президентския вот.

 

"Бюджет 2017" е гласуван от Министерски съвет, внесен в парламента и гласуван на първо четене от комисията по бюджет и финанси. В него са предвидени повече пари за сигурност в сектор отбрана. Има заложени средства за нов изтребител и за нови кораби за военноморските ни сили. Предвидени са повече средства за здравеопазване. Приоритет е и сектор образование, където е заложен 10% ръст на заплатите на учителите.  

"Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация", съобщиха в официална позиция от Министерството на финансите. Оттам подчертават, че бюджетът не трябва да е жертва на популизъм и безпринципно политическо противопоставяне. 

"Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане", подчертават от ведомството на Владислав Горанов.

 

Преди да се обявят предсрочни избори за парламент, настоящият президент Росен Плевнелиев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на политическите сили от това Народно събрание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че ще върне мандата, тъй като партията й няма мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство и няма да влиза в коалиции с ДПС и други партии в рамките на този парламент. Така, според процедурата, нови избори може да се насрочат най-рано за края на февруари 2017 година, а дотогава или трябва да бъде приет проекта за бюджет на отиващото си правителство, или да се работи по параметрите на стария. 

 

Вижте още:

Какво няма в "Бюджет 2017"? 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бойко Борисов, избори, президент, оставка, кабинет, бюджет

StreetView

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

Понеделник, 05 Септември 2016 / Места
Хората ще се придвижват с въздушни гондоли    Дубайските власти обявиха стартирането на нов голям проект на "град на бъдещето", с цена около 40 млрд. дирхама (10 млрд. долара). Информацията е публикувана в The National, съобщава БГНЕС. Проектът е за около 4 квадратни километра и в [...]

Кога е построена гробницата на Христос?

Четвъртък, 30 Ноември 2017 / Места
Археолози изчислиха точната възраст на криптата в Йерусалим    Гробницата в храма „Възкресение на Исус Христос“ в Йерусалим, където се предполага, че той е бил погребан, се оказва построена по времето на император Константин Велики. Това означава 300 години след разпъва [...]