Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Наночастици възстановяват сърдечния мускул

Събота, 30 Април 2022 / Хранене и Здраве
152
  • unsplash.com

Биолозите планират да тестват някои от вариациите на РНК терапията

 

Молекулярни биолози от Нидерландия създадоха мастни наночастици, които могат да проникнат в сърдечните клетки след исхемия и да стимулират работата на гените, които предпазват клетките от смърт и също така ускоряват възстановяването на сърдечния мускул. Това съобщиха в събота от пресслужбата на Европейското кардиологично дружество (ESC), цитирана от БНР.

"Следващата ни стъпка ще бъде да сравним няколко различни варианта на тази терапия и да изберем тези, които ще повлияят най-ефективно на сърдечната тъкан. След това ще тестваме върху мишки дали РНК терапията ще позволи на сърцата им да се възстановят след инфаркт", каза изследователката от университета в Утрехт (Нидерландия) Клара Лабония, чиито думи се цитират от пресслужбата на ИСС.

Подобно на РНК ваксините за COVID-19, това лекарство се състои от специални мастни наночастици, които съдържат много фрагменти от матрицата на РНК. Когато тези частици навлизат в сърдечните клетки, присъстващите в тях РНК молекули се освобождават и активират гени, които ги предпазват от смърт и ускоряват възстановяването на мускулите след продължително кислородно гладуване.

Учените проведоха първите тестове на тази терапия върху здрави мишки, в чиято лява камера биолози въведоха набор от мастни наночастици, които бяха пълни с РНК молекули и светещи флуоресцентни протеини. Ден по-късно учените проследиха в кои органи на тялото се натрупват частиците и в кои клетки проникват. Тези измервания потвърдиха, че значителна част от наночастиците проникват в клетките на сърдечния мускул и успешно ги принуждават да произвеждат онези ензими и сигнални молекули, чиито инструкции за сглобяване са кодирани в нишките на РНК матрицата. Това потвърждава на практика, че РНК терапията за исхемия е осъществима по принцип.

В близко бъдеще биолозите планират да тестват някои от вариациите на РНК терапията, които са разработили в експерименти върху мишки, склонни към развитие на миокардна исхемия и други хронични нарушения във функционирането на сърдечните клетки. Както се надяват учените, тези експерименти за първи път на практика ще потвърдят ефективността на разработената от тях терапия.

 

Вижте още:

Как да различим паник-атака от инфаркт?

Сърцето обича движението

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наука, здраве, сърце, сърдечен мускул

Street of Hope

Нова онлайн платформа в помощ на учители, читалища, музеи и архиви

Неделя, 01 Ноември 2020 / В клас
Онлайн платформата за видеоконференции https://meet.nasledstvo.bg предоставя възможност за свободно използване от всички в сферата на образованието и на организации, свързани с културното и природното наследство на България. Тя може да се използва и от всички, които имат нужда от сигурна и нео [...]

„Отвратително говедо! Отървали са се вашите...“

Сряда, 30 Ноември 2016 / Гласът на детето
Пореден случай на брутално отношение в детска ясла. Този път във Варна   Медицинска сестра от детска градина „Морска звездица“ във Варна беше отстранена от работа след като майка изпрати детето си с микрофон в яслата, а то се върна със записи, показващи брутално отношение. М [...]