Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо ме привличат неподходящите хора

Вторник, 14 Юни 2016 / Към себе си
1093
  • сн. pixabay.com

 

Хората често оставят своето щастие в ръцете на други хора

 

 

Често са ми задавали въпроса "Защо съм привлечен от хора, които са неподходящи за мен".

Има толкова много неща, които ни привличат към даден човек, затова е трудно да се даде еднозначен отговор. Вглеждайки се в моя опит, обаче аз откривам един общ знаменател и той е начинът, по който хората възприемат себе си.

 

Самоуважение или

външна оценка


Проблемът е, че хората често оставят своето щастие в ръцете на други хора. Позволяват на другите да преценяват колко струват, докато единствената оценка, от която наистина се нуждаят, е тяхната собствена.

Друга голяма грешка, която често допускат, е да погледнат на новата връзка като на предизвикателство: "Ще го накарам да се влюби в мен!". И това работи, но с обратен знак. Един човек, който има адекватна самооценка, не изпитва нужда да доказва нищо на никого, да не говорим за това да „накара" някой да се влюби.

Самооценката е един от определящите фактори за това кого ще привлечем към себе си и какви отношения ще изградим. Ако мислим, че не заслужаваме това, което наистина искаме, не ни остава нищо друго освен да се задоволим с по-малко. Ако постоянно си мислим "Аз не съм достатъчно красив, не съм достатъчно забавен, не съм достатъчно умен", тогава как бихме могли да се надяваме да привлечем партньор, който ще открие тези качества в нас? Тъй като нашите действия винаги произтичат от нашите мисли, когато мислим негативно за себе си, или пък се надценяваме - съзнателно или не - ние привличаме към себе си други хора съмишленици. Ето колко важна е адекватната самооценка за това кого привличаме и какви взаимоотношения изграждаме. Другите са огледало на самите нас.

 

Страх от обвързване

 

Страхът също играе много важна роля за това кого ще привлечем. Това в голяма степен се отнася до по-младото поколение. Развили сме тази способност да се впускаме в нови и нови връзки, без да се налага да инвестираме твърде много време и усилия. Да бъдеш с някой, който не е подходящ за теб, е чудесно временно решение на един вечен проблем. Истината е, че никой не иска да бъде сам, но и никой не иска да бъде наранен. Следователно голям компромис е да има някой, който да запълни една празнота.

Страшно ли е да се влюбиш? Да бъдеш с някой, който е точно за теб и да го допуснеш до себе си, може да те постави в много уязвимо положение. Има последствия да обичаш и някои хора по-скоро биха предпочели да не обичат, отколкото да се изправят пред евентуалната възможност да бъдат наранени. И така

 

Пътуването завършва там

където започва: от нас самите

 

Когато погледна назад към някои от ситуациите, в които съм попадала, разбирам, че всичко се свежда до това как съм се чувствала по отношение на себе си. Има неща, които сме склонни да толерираме, когато не се ценим достатъчно, неща, които не бихме допуснали ако бяхме в перфектна хармония със себе си. Ето защо промяна на мислите ни и повишаване на съзнанието ни е най-доброто, което можем да направим.

Всеки от нас има своя различен и уникален начин за правене на нещата. Всичко зависи от това, какво искаме от живота. Но в живота, както и в любовта, има едно нещо, в което съм сигурна - всичко започва от вътре.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

двойки, влюбване, привличане, неподходящи хора

Street of Hope

Какво е да си Монтесори родител

Сряда, 24 Август 2016 / Родители
Този подход означава да оставите децата да открият своя път на развитие и да ги следвате с много търпение, разказва Пилар Бюлей    Пилар, разкажи ни малко за себе си.   В момента съм по майчинство и отглеждам 4-годишно момченце и момиче на 1 година и съм готова да се въ [...]

Милиони сирийски деца живеят в токсичен стрес

Вторник, 07 Март 2017 / Гласът на детето
Уврежданията върху цяло поколение деца скоро ще станат необратими, ако незабавно не им се помогне   Милиони сирийски деца живеят в състояние на "токсичен стрес" заради продължителното излагане на ужасите на войната. Това се казва в доклад на организацията "Спасете децата", цитиран от Би [...]