Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Данък „уикенд“ вече е факт

Четвъртък, 15 Септември 2016 / Общество
1083
  • expert.raabebg.com

 

 

Служебните автомобили и вещи за лично ползване ще се облагат с данък от 10%

 

Ползването на служебни автомобили, имоти и всички други служебни вещи, които служат и за лична употреба, ще се облагат с данък в размер на 10%. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Данъчните основи, върху които ще се изчислява ставката, са различни в зависимост от използваните вещи. 

Когато става дума за данък върху служебните автомобили, задълженията към държавата ще се делят по равно между работодател и служител или ще се изчисляват чрез пътни листове на база изминати километри за лично ползване.

При недвижимите имоти основата ще зависи от частта, предоставена за лични нужди или от времето, прекарано в имота.

За останалите вещи като смартфони и компютри, например, данъчната основа е 20%.
Новият ред за облагане е свързан с данък "уикенд" и елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябваше да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо. Промените влизат със задна дата - от началото на 2016 г., но имат подкрепата на бизнес и счетоводните компании.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

данък уикенд, фирмени автомобили, собствени нужди

Street of Art

Леонора Илиева: Музиката сама ме намери

Четвъртък, 26 Януари 2017 / Под прожектора
Правим това, което обичаме, влагаме сърцето си и сме такива, каквито сме, казва вокалистката на Body&Soul   Защо и кога реши, че искаш да се занимаваш професионално с музика?   - Честно да си призная, май не съм го решила аз съвсем. Още на 3 годишна възраст едната ми баба реш [...]

Ленард Коен - мечтателят

Петък, 11 Ноември 2016 / Под прожектора
Светът се покланя пред един от най-почитаните и неподражаеми поети и музиканти на своето поколение Тъжната новина за смъртта на 83-годишния Коен, беше оповестена със съобщение на неговия сайт и на страницата му във Фейсбук. „С дълбока скръб ви съобщаваме, че легендарният поет, [...]