Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Данък „уикенд“ вече е факт

Четвъртък, 15 Септември 2016 / Общество
1066
  • expert.raabebg.com

 

 

Служебните автомобили и вещи за лично ползване ще се облагат с данък от 10%

 

Ползването на служебни автомобили, имоти и всички други служебни вещи, които служат и за лична употреба, ще се облагат с данък в размер на 10%. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Данъчните основи, върху които ще се изчислява ставката, са различни в зависимост от използваните вещи. 

Когато става дума за данък върху служебните автомобили, задълженията към държавата ще се делят по равно между работодател и служител или ще се изчисляват чрез пътни листове на база изминати километри за лично ползване.

При недвижимите имоти основата ще зависи от частта, предоставена за лични нужди или от времето, прекарано в имота.

За останалите вещи като смартфони и компютри, например, данъчната основа е 20%.
Новият ред за облагане е свързан с данък "уикенд" и елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябваше да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо. Промените влизат със задна дата - от началото на 2016 г., но имат подкрепата на бизнес и счетоводните компании.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

данък уикенд, фирмени автомобили, собствени нужди

StreetInside

Всичко, от което се нуждаем

Вторник, 02 Май 2017 / Към себе си
Седем неща, които Висшият ни аз иска да не забравяме   Висшият ни аз непрекъснато се опитва да ни напомня нещата, които наистина имат значение в живота и защо сме на Земята. Въпреки това, ежедневните ни проблеми ни заливат, а с тях и тревогата и безпокойството, така че губим връзката с [...]

Как да избегнем лошото настроение

Петък, 06 Януари 2017 / Към себе си
Разнищването на лошите ситуации ни помага да ги пренаредим в съзнанието си   Ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави, откри ново изследване, цитирано от PsyBlog. Хората с по-ниски нива на депресия и тревожност успяват да променят своята стратегия за емоционален к [...]