Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Данък „уикенд“ вече е факт

Четвъртък, 15 Септември 2016 / Общество
1109
  • expert.raabebg.com

 

 

Служебните автомобили и вещи за лично ползване ще се облагат с данък от 10%

 

Ползването на служебни автомобили, имоти и всички други служебни вещи, които служат и за лична употреба, ще се облагат с данък в размер на 10%. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Данъчните основи, върху които ще се изчислява ставката, са различни в зависимост от използваните вещи. 

Когато става дума за данък върху служебните автомобили, задълженията към държавата ще се делят по равно между работодател и служител или ще се изчисляват чрез пътни листове на база изминати километри за лично ползване.

При недвижимите имоти основата ще зависи от частта, предоставена за лични нужди или от времето, прекарано в имота.

За останалите вещи като смартфони и компютри, например, данъчната основа е 20%.
Новият ред за облагане е свързан с данък "уикенд" и елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябваше да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо. Промените влизат със задна дата - от началото на 2016 г., но имат подкрепата на бизнес и счетоводните компании.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

данък уикенд, фирмени автомобили, собствени нужди

Street of Art

Място за обувките

Неделя, 21 Август 2016 / Стил
Мястото за обувки никога не стига, но не винаги решението на проблема изиксква сериозни инвестиции   Понякога е достатъчно просто да се огледаме и да открием най-оригиналното решение. Има, разбира се и хиляди варианти, които ще ви предложи мебелната индустрия. Ние подбрахме няколко [...]

AC/DC с Аксел Роуз – караоке или перфектна комбинация

Понеделник, 25 Април 2016 / Под прожектора
    Опитите на AC/DC с Аксел Роуз са като караоке. Това заяви вокалистът на The Who Роджър Долтри пред The London Free Press, съобщи Радио Тангра. „Честно казано, стана ми доста гадно за Брайън. Няма как това да не му е разбило сърцето след всичко, което даде на тази група п [...]