Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Доказано – храните у нас са с по-ниско качество

Сряда, 28 Юни 2017 / Общество
230
  • fermer.bg

Хранителните продукти, внасяни от европейски фирми в България, са с по-ниско качество, но това е отразено на етикета 

 

Проверката за качеството на храните от едни и същи марки, продавани в България и в Западна Европа, показа, че има разлика в съдържането на стоките на българския пазар, съобщи пред Нова телевизия д-р Любомир Кунински от Българската агенция за безопасност на храните. 

Те обаче не са и по-евтини, обясни пред журналисти министъра на земеделието и храните по-късно. 

Най-драстична е разликата в цените на два вида детски пюрета, които в България струват с над 90 процента по-скъпо, а в същото време имат отклонения в качеството, стана ясно от думите на Румен Порожанов. Той отказа да посочи при кои конкретни продукти има отклонения в съдържанието и обобщи, че това са около 20% от изследваните храни. Общо 16 от продуктите са значително по-скъпи у нас, отколкото в Европа, каза земеделският министър. 

Преди около месец БАБХ започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, за да провери дали съответстват като съдържание и като етикет. Изследвани са шоколад, безалкохолни напитки, месни, млечни и детски храни. Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки. Още при етикирането едни и същи храни са с различни етикети - в 7 продукта са установени разлики.

Например безалкохолна газирана напитка в Германия е със захар и това е обявено на етикета. В България е с фруктозо-глюкозен сироп. В Германия натуралният сок е 100% сок от плодове, у нас - не. Така Агенцията по храните доказва, че хранителните продукти от една и съща марка са с различно съдържание и качество, когато са предназначени за по-евтини пазари, като българския.

Има разминаване и в детските храни – например в Германия съдържанието на протеин в бебешко пюре е 1,5% на 100 грама, докато в България е 1%. Успокоителното е, че храните, продавани от западни компании на родния пазар са безопасни.

Изследвани са 6 вида месни продукти, сред които шунка, няколко вида колбаси и консерви. Продуктите са направени от един тип месо, но в българските са открити по-високо съдържание на соя, повече сол и по-малко мазнини.

Порожанов обясни, че утре ще покани на среща Комисията за защита на потребителите и трите ресорни федерации за обсъждане на темата за по-високите цени. Темата за двойния стандарт при храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17 - 18 юли, като информацията ще бъде внесена от словашкия министър на земеделието и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка и другите четири държави, които участват в изследването.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, качество, БАБХ, проверка за качество на храни

Street of Hope

Ролята дава свобода и още нещо

Четвъртък, 05 Януари 2017 / Родители
  Как Душко реши да стане истински фокусник и се срещна с великата вълшебница   Имало едно време едно малко дете на име Душко-Послушко. Душко бил сладък, послушен и добронамерен. Събудил се една сутрин Душко, станал както обикновено, направил гимнастика – малко коремни прес [...]

За един детски живот по-малко

Събота, 17 Август 2019 / Гласът на детето
Кой е виновен? Търсенето на виновните няма да върне живота и детството на много други деца   Цяла България се потресе от случая на убитото седемгодишно дете в едно далечно-далечно село. И всички си задаваме първия въпрос – кой е виновен? Кой е виновен, че това дете утре няма да о [...]