Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скалният параклис "Света Петка" в град Трън

Понеделник, 19 Февуари 2018 / Места
561
  • Скалният параклис Света Петка
  • Много хора идват тук да се помолят за здраве
  • Гледката към Трънско
  • Сн. Надя Борисова
1 / 4

Много хора посещават това място, защото вярват в лечебните му сили

 

Казват, че светите места са трудно достъпни и само вярващия стига до тях. Едно от тези места е скалният параклис в град Трън, а негова покровителка е Св. Петка – Параскева Българска.

Параклисът се намира на малко възвишение над извора Ралча, в квартал Бераинци.

Света Петка се ражда в заможно българско семейство в град Епиват край Бяло море. Момиченцето е винаги добре облечено, но тъй като от ранна възраст било много жалостиво, често сваляло дрехите от гърба си и ги давало на бедните деца. Тя израснала в православно семейство и с радост приелa вярата. След време започнала да я разпространява и си навлякла гнева на противниците на православието. Започнали да я преследват и тя напуснала родния си край. Намерила убежище близо до Йерусалим и живяла скромно, хранела се с растения и корени. Един ден видяла сияние в небето и чула глас, който я съветвал да се върне в родния си град. Така отново се връща в родния си дом, но продължава да проповядва и разпространява православието. Това не остава незабелязано от езичниците, които я принудили отново да напусне дома си.

Така тя намерила убежище в пещерата в района на Трън. Пещерата била уникална, защото имала таен отдушник, които поемал дима, а не излизал директно навън. По този начин преследвачите не можели да се ориентират, че на това място има човек.

Преди да напусне дома си Св. Петка взела в една торбичка малко брашно. Замесила питка отчупила малко хляб, за да се нахрани, но чула конски тропот. Св. Петка избягала през процеп в пещерата и до днес могат да се видят отпечатъците на свит юмрук и стъпка. Когато неверниците пристигнали решили да се почерпят от питката, но щом посегнали, тя се вкаменила.

Сега питката е обект на почитание, всеки вярващ поставя желязна пара на нея и отправя молитва. Ако поставите ръка на процепа където са отпечатъците на Светицата, дланта Ви ще събере сълзите й. Твърди се, че те са лековити и затова много болни хора посещават параклиса. Непосредствено след 9 септември 1944 г. параклисът е осквернен и ограбен, а в годините на комунизма мястото е ползвано като обор за кози.

Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990 – 1994 година. Изградени са стълби до него, както и места за почивка. Възстановена е фасадната стена на параклиса, която е била разрушена.

Почитта към Св. Петка се превръща в една от опорните точки на локалната идентичност на населението в региона. На Петковден (14 октомври) се провежда традиционният събор на гр. Трън. На този ден се прави курбан до параклиса на светицата. В последните години с развитието на поклонническия туризъм той се посещава все по-често и от хора от по-далечни региони.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скален параклис, Света Петка, Трън, храм

StreetInside

Учени са на път да разкрият една от големите загадки на Вселената

Вторник, 20 Декември 2016 / На предела
Учени използваха лазер, за да "погъделичкат" атоми от антиматерия и да ги накарат да светят. Това е важна крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Специалисти от Европейската организация за ядрени изследван [...]

Направено добро назад не се връща

Петък, 17 Юни 2016 / Към себе си
  Или защо не трябва да се сърдите на хората за нещата, които сте направили с желание     Получавали ли сте подарък, за който дори не сте се надявали? Това може да бъде от мечтаната екскурзия до различни вариации на помощ от приятели и близки, за неща и области, за които не [...]