Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Другата гледна точка…

Четвъртък, 17 Март 2022 / Общество
164
  • pixabay.com

Няма гледни точки в смъртта. Смъртта е смърт

 

Сигурно тези, които ме четат от години и са имали тоя инат да не се махнат от стената ми, знаят, че винаги съм търсел нюансите. Винаги съм псувал онзи болшевишки прочит на политиката.

И сигурно знате, че именно заради това съм от най - обвиняваните хора във взаимоизключващи се политически пристрастия.

От гербаджия до комунист и от “баща на скинхедс движението в България” (така ме нарече един бивш лидер на разпаднала се либерална партия) до еврогей.

Винаги съм търсил другата гледна точка. И винаги съм гледал нещата от равно отстояние. Така смятам, че е редно. И държа на това.

С едно изключение…

Спомням си когато Андреш Брайвик реши да демонстрира някакви свои идеи и за да ги покаже, изби 77 души. Тогава изведнъж се появиха някакви хора, които взеха да ми обясняват - “Как така осъждаш Брайвик, ти прочете ли заради какво го прави?”.

И тогава аз започнах да си давам сметка, че мнозина оправдават смъртта. Насилието. Че мнозина смятат избиването на невинни хора за “демонстрация на другата гледна точка”.

Преди 2 години, когато се появи пандемията, един подобен корифей ми написа коментар. Коментарът беше посветен на моя теза - че сме загубили чувството си за емпатия и състрадание. А той показа неговата гледна точка. Тя беше категорична и кратка - “На този свят има и по-важни неща от нечия смърт”.

Днес живеем във време на война. Путин нападна вероломно суверенна държава, заканва се на бившите си вилаети в източна Европа, плаши целия свят. И бомбардира театри и болници.

А куп идиоти на стената ми ме питат къде съм бил, когато САЩ са нападнали Виетнам. И къде съм бил, когато са застреляли Мартин Лутер Кинг.

Те, разбира се, казват, че не може така да обвиняваме Путин. И че е нужна другата гледна точка.

И тук отново се връщам в началото.

Самият аз съм огромен защитник на това, че трябва да познаваме гледните точки. И че те трябва да бъдат защитавани. Дори с цената на това ние, защитниците на това право да бъдем наричани как ли не.

Но тук има нещо важно, което искам да ви набия в главите веднъж завинаги.

Гледните точки престават да съществуват, когато някой извърши убийство.

Гледните точки спират да съществуват, когато някой изтребва и напада физически.

Гледни точки в историята между Русия и Украйна може и да е имало до края на февруари. Днес гледни точки няма. Има убиец и убиван.

Същото е и с Брайвик.

Същото е и с Виетнам, и с Мартин Лутер Кинг и с всички останали конфликти по света.

Запомнете това. И не ме занимавайте с разсъждения кой крив и кой прав, защото тая тема приключи.

Няма гледни точки в смъртта. Смъртта е смърт. А който сее смърт, може да представи гледната си точка само чрез адвоката си по време на международен трибунал…

Май това е всичко.

Това е моята гледна точка.

Сложете една чертичка отдолу, превърнете я в запетая и допишете вашата…

 

Текстът е от профила на Венци Мицов във Facebook

 

Вижте още:

Войните не са само на континентите ни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

война, Украйна, Русия, гледна точка

Street of Hope

Всеки втори родител не следи какво прави детето му в интернет

Петък, 31 Март 2017 / Родители
49% от децата между 11 и 14 години прекарват поне час на ден в мрежата Всеки втори ученик на възраст от 11 до 14 години (48,8%) прекарва от 1 до 2 часа в интернет на ден, 23,2% стоят в мрежата по 3-4 часа, а 13,4% от учениците – над 4 часа на ден. Това показват резултатите от анкета ср [...]

Времето с децата не се измерва с количество

Вторник, 12 Януари 2021 / Родители
Каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани     - Добро утро, мамо! - с блеснали очи ме посрещна шест годишният ми син, рано сутринта, след като едва съм отворила очи - Добре ли спа? - Добро утро! Да, добре [...]