Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Другата гледна точка…

Четвъртък, 17 Март 2022 / Общество
314
  • pixabay.com

Няма гледни точки в смъртта. Смъртта е смърт

 

Сигурно тези, които ме четат от години и са имали тоя инат да не се махнат от стената ми, знаят, че винаги съм търсел нюансите. Винаги съм псувал онзи болшевишки прочит на политиката.

И сигурно знате, че именно заради това съм от най - обвиняваните хора във взаимоизключващи се политически пристрастия.

От гербаджия до комунист и от “баща на скинхедс движението в България” (така ме нарече един бивш лидер на разпаднала се либерална партия) до еврогей.

Винаги съм търсил другата гледна точка. И винаги съм гледал нещата от равно отстояние. Така смятам, че е редно. И държа на това.

С едно изключение…

Спомням си когато Андреш Брайвик реши да демонстрира някакви свои идеи и за да ги покаже, изби 77 души. Тогава изведнъж се появиха някакви хора, които взеха да ми обясняват - “Как така осъждаш Брайвик, ти прочете ли заради какво го прави?”.

И тогава аз започнах да си давам сметка, че мнозина оправдават смъртта. Насилието. Че мнозина смятат избиването на невинни хора за “демонстрация на другата гледна точка”.

Преди 2 години, когато се появи пандемията, един подобен корифей ми написа коментар. Коментарът беше посветен на моя теза - че сме загубили чувството си за емпатия и състрадание. А той показа неговата гледна точка. Тя беше категорична и кратка - “На този свят има и по-важни неща от нечия смърт”.

Днес живеем във време на война. Путин нападна вероломно суверенна държава, заканва се на бившите си вилаети в източна Европа, плаши целия свят. И бомбардира театри и болници.

А куп идиоти на стената ми ме питат къде съм бил, когато САЩ са нападнали Виетнам. И къде съм бил, когато са застреляли Мартин Лутер Кинг.

Те, разбира се, казват, че не може така да обвиняваме Путин. И че е нужна другата гледна точка.

И тук отново се връщам в началото.

Самият аз съм огромен защитник на това, че трябва да познаваме гледните точки. И че те трябва да бъдат защитавани. Дори с цената на това ние, защитниците на това право да бъдем наричани как ли не.

Но тук има нещо важно, което искам да ви набия в главите веднъж завинаги.

Гледните точки престават да съществуват, когато някой извърши убийство.

Гледните точки спират да съществуват, когато някой изтребва и напада физически.

Гледни точки в историята между Русия и Украйна може и да е имало до края на февруари. Днес гледни точки няма. Има убиец и убиван.

Същото е и с Брайвик.

Същото е и с Виетнам, и с Мартин Лутер Кинг и с всички останали конфликти по света.

Запомнете това. И не ме занимавайте с разсъждения кой крив и кой прав, защото тая тема приключи.

Няма гледни точки в смъртта. Смъртта е смърт. А който сее смърт, може да представи гледната си точка само чрез адвоката си по време на международен трибунал…

Май това е всичко.

Това е моята гледна точка.

Сложете една чертичка отдолу, превърнете я в запетая и допишете вашата…

 

Текстът е от профила на Венци Мицов във Facebook

 

Вижте още:

Войните не са само на континентите ни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

война, Украйна, Русия, гледна точка

StreetInside

Животът е в простичките неща

Понеделник, 13 Януари 2020 / Към себе си
Винаги има начин дори в ситуацията, която се намираме да осъзнаем момента   Вървях по тротоара бавно и гледах, през оградата, децата в училищния двор. Изведнъж от вратата излезe една майка с раница, която беше толкова голяма и явно тежка, че тя я дърпаше на колелца. Зад нея вървеше дъще [...]

Внимавайте в какво вярвате

Понеделник, 18 Май 2020 / Към себе си
Психологът от Асеновград Иво Величков за кризата като възможност за промяна   Едно от определенията за интелигентност е способността на човека за приспособяване към нови условия и ситуации. Сега е идеалният момент да прекрачим ограниченията, които са ни спирали и да предприемем промяна, [...]