Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Христо Иванов: Корупцията убива демокрацията

Събота, 07 Януари 2017 / Общество
911
  • БГНЕС

Основната цел на новата партия "Да, България" ще е промяна на модела 

 

Корупцията убива демокрацията - обрича милиони хора на системна, унизителна бедност и руши сектори. Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов по време на учредителното събрание на „Да, България”. В началото на събранието бе обявено, че са се събрали 1500 души, при необходими 500 по закон за учредяване на партия, предаде БГНЕС.

Учредителното събрание на ПП „Движение Да, България” се свиква от инициативния комитет и се извършва от доброволчески щаб от учредители и симпатизанти на движението. Председател на инициативния комитет е Христо Иванов, а в него участват хора юристите Кристиан Таков и Атанас Славов, спортният журналист Камен Алипиев, актьорът Ивайло Захариев, композиторът Виктор Стоянов, журналистът Надежда Цекулова, социолози, графични дизайнери, писатели, предприемачи, IT-инженери и др.

Според устава основната цел на новата партия е демонтиране на "корупционния модел на управление на страната“, за да се сложи край на бедността и да се повиши благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани.Това трябва да се постигне чрез реформиране на правоохранителната система, установяване на законност и правила за институциите, вместо произвол, създаване на работещи регулатори, охраняващи правилата на свободната конкуренция,спиране на бюджетните кражби, свързани с нагласени обществени поръчки,укрити данъци в особено големи размери и контрабандна търговия от фирми и частни лица, избегнали закона чрез корупцията в държавните институции.

„Корупцията разяжда страната ни и тук говорим за много повече от простото крадене. Този корупционен модел е дълбоката причина за безотговорността на всички нива, за некомпетентността, която царува, политическия рекет над бизнеса”, посочи Иванов, цитиран от БГНЕС.

„Днес сме тук да основем „Да, България”, защото разбираме, че трябва да спрем да викаме Евро-неволята и да съберем сили да спечелим своите битки за своята си страна”, заяви той. Бившият правосъден министър посочи, че всеки един от тях се е опитвал да се справя по единично, в малки професионални групи, да се затвори в своята група приятели. „Днес сме тук, защото знаем, че ако не освободим страната си от корумпирания елит всичките ни усилия като отделни граждани, предприемачи, експерти винаги ще се сблъскват с един непреодолим стъклен таван и че той е разположен задушаващо ниско за общите ни мечти!”, каза той и посочи, че е време за политическо решение.
Новият политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов успя да събере близо 80 000 лева дарения само за две седмици. Дарителите са общо 578 души, а средната стойност на едно дарение е 132 лева.

 

Вижте още:

Демокрациите се опраскват или се разлагат неусетно 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Христо Иванов, Да, България, учредяване, корупция

StreetInside

Половин век по-късно: Откриха изчезнала подводница

Вторник, 23 Юли 2019 / На предела
Издирването на „Минерва“ беше възобновено след настояването на близките на загиналите моряци   Останките на френската подводница „Минерва“, потънала преди 51 години с целия екипаж на борда, бяха открити в Средиземно море, съобщи британския "Таймс”. Семейств [...]

Изключете известията

Сряда, 07 Юни 2017 / Към себе си
Освободете се от онлайн веригите     Много се оплакваме от разсейването от цифровите технологии и с право. Ако прекарвате прекалено много време в безсмислени имейли и още повече в социалните мрежи, рискувате да спрете да общувате.   Изследване, публикувано преди време в сп. [...]