Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

КФН: 80% от шофьорите ще плащат нормална застраховка

Вторник, 13 Ноември 2018 / Общество
133
  • StreetWatch

Това показвали изчисленията за предлаганата система „бонус-малус

 

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтиния вариант на застраховката „Гражданска отговорност“, ако се въведе системата „бонус-малус“, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Регулаторът започва обществени консултации на наредбата, с която се предлага въвеждането на новата система, по която ще се изчислява цената на задължителната застраховка. Идеята е чрез цената на полицата да се наказват водачите, които нарушават правилата за движение по пътищата.

Под 1% от шофьорите ще попаднат в списъка, който предвижда оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, пишат от КФН.

Междувременно властта направи завой в предложението за въвеждане на таван на обезщетенията, изплащани от застрахователите на близките на загинали при катастрофи.

Ще бъде предложено лимит да има само за далечни роднини, които вече имат право на компенсации, и той ще е до 5000 лева, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя беше вносител на предложението за въвеждане на ограничения на обезщетенията след смърт на пътя - 20 хил. лв. за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хил. лв. за брат или сестра и 5 хил. лв. при "емоционални отношения".

Причината е решението на Върховния касационен съд, че право на обезщетение имат по-широк кръг от роднини. Това стана причина застрахователите да обявят, че ако няма лимити, застраховката „Гражданска отговорност“ трябва да достигне цена от 1000 лева, защото били работели на загуба. От асоциацията на застрахователите в България посочиха, че през миналата година са изплатили 280 млн. лева за болки и страдания, а само след решението на ВКС исковете срещу тях скочили на 600 млн. лева.

 

Вижте още:

Национален протест срещу цените на горивата и бедността

Ще слезем ли от старите автомобили?

Цената на бензина ще скочи до 2,50 лева за литър до края на годината

Бензиностанциите отричат картел за горивата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

застраховка, Гражданска отговрност, шофьори, автомобили

StreetView

Омая – място от приказките

Сряда, 07 Февуари 2018 / Места
  Приказна природа сгушена в Славянската планина с две езерца. Гори и скали, които сякаш пазят от бури и ветрове седемте къщички направени от камък, глина и дърво. Но с всички съвременни удобства. Човек може да се пренесе в приказките, попадайки във ваканционното селище „Омая&ldquo [...]

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна    Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомо [...]