Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Животът на Земята е дошъл от космоса

Неделя, 25 Септември 2022 / На предела
113
  • unsplash.com

Това показват изследванията на капка вода от астероида Рюгу

 

Прахови частици, извлечени от японска космическа сонда от астероид, намиращ се на около 300 милиона километра от Земята, разкриха изненадващ компонент - капка вода, съобщиха учени.

Откритието дава нова подкрепа на теорията, че животът на Земята е бил посят от космоса.

Констатациите са в последното публикувано изследване от анализа на 5,4 грама скали и прах, събрани от сондата Хаябуса-2 от астероида Рюгу.

"Тази капка вода има голямо значение", заяви пред репортери водещият учен Томоки Накамура от университета Тохоку преди публикуването на изследването в списание Science.

"Много изследователи смятат, че водата е донесена (от космоса), но всъщност ние за първи път открихме вода в Рюгу, астероид в близост до Земята."

Hayabusa-2 беше изстреляна през 2014 г. на мисията си до Рюгу и се върна в орбитата на Земята преди две години, за да пусне капсулата с пробата.

Ценният товар вече е дал няколко сведения, че някои от градивните елементи на живота на Земята - аминокиселините, може да са се образували в космоса.

В изследването се казва, че екипът е открил капка течност в пробата от Рюгу, "която е била газирана вода, съдържаща сол и органични вещества", каза Накамура.

Това засилва теорията, че астероиди като Рюгу или по-големият му астероид-майка може да са "осигурили вода, която съдържа сол и органични вещества" при сблъсъците със Земята, каза Накамура.

"Открихме доказателства, че този (процес) може да е бил пряко свързан например с произхода на океаните или органичната материя на Земята."

Екипът на Накамура, състоящ се от около 150 изследователи - включително 30 от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Китай - е един от най-големите екипи, анализиращи пробата от Рюгу.

Пробата е разделена между различни научни екипи, за да се увеличи максимално шансът за нови открития.

Източник: БГНЕС, АФП

 

Животът на Земята се е родил на сушата

Един милион ще живеят на Марс до 2100 година

Учени наблюдават за пръв път образуване на планета

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наука, космос, Рюгу, Хаябуса

StreetBoard

Районен кмет стоя пет часа с белезници на улицата

Понеделник, 17 Декември 2018 / Общество
Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при зрелищна акция за корупция пред Спортната палата   При зрелищен арест в центъра на София специализираната прокуратура задържа кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петр [...]

Китайска компания готова да рефинансира дълга на БДЖ

Четвъртък, 02 Март 2017 / Общество
Приходите на държавните железници от атракционни пътувания могат да бъдат 4 милиона лева на година   Китайски инвеститор иска да изгради в България завод за производство на локомотиви и вагони на стойност над 300 млн. лв, съобщи служебният премиер Огнян Герджиков. До две седмици се очак [...]