Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кой причини катастрофата до Своге?

Неделя, 26 Август 2018 / Общество
430
  • БГНЕС

 

Пътят или шофьорът са виновни за инцидента в Искърското дефиле?

 

Автобусът, който се преобърна в района на Своге, бил без технически преглед, движел се с превишена скорост, а водачът му, въпреки дългогодишният си опит зад волана, имал нарушения и актове. Това съобщиха от прокуратурата след спешна среща на властта заради жестоката катастрофа в събота следобед. При инцидента загинаха 16 души, сред тях и 13-годишно момче, а ранените са 21. Още снощи стана ясно, че много от хората са в тежко състояние.

"Последният технически преглед на автобуса е направен е на 5 февруари тази година. Според наредбата той подлежи на технически преглед на всеки шест месеца. Следователно такъв е трябвало да бъде направен на 5 август. Такъв обаче няма", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в сградата на Министерски съвет.

Според първоначалната експертиза, цитирана от прокуратурата, в момента на катастрофата автобусът се е движел със скорост от 53 км/ч при ограничение в участъка в Искърското дефиле от 40 км/ч. Институциите все пак признават, че пътят, ремонтиран за 23 млн. евро преди 2 години, е бил в лошо състояние – ограничението на скоростта е било именно, защото Агенция „Пътна инфраструктура“ констатирала нарушения в асфалтовата настилка и е предстоял следгаранционен ремонт. Превозвачът ще бъде разследван за това, че не е уведомил „Автомобилна администрация” за случайния превоз.

Предстои експертизи да установят състоянието на пътя, включително предпазната мантинела и да определят точните причини за катастрофата, но поне за момента остава впечатлението, че институциите насочват вината към собственика на транспортната фирма, който е управлявал и автобуса – Григор Григоров.

Той е обяснил пред полицията, че за миг е изпуснал контрола над превозното средство и така се е стигнало до преобръщането на автобуса в пропастта, съобщи в. "24 часа". Вестникът цитира източници на полицията, според които скоростта на движение според тахошайбата е била 45 км/ч. Най-вероятната версия за катастрофата е съчетание между тежките метеорологични условия в района и невнимание от негова страна.

Според съдружника на Григоров - Румен Павлов, колегата му бил абсолютен професионалист. Преди да започне собствен бизнес, карал линейка в София. Ако е вярно, че автобусът не е минал задължителен преглед, вероятно става въпрос за липса на информация, че срокът е изтекъл, казва Павлов.

Проверка на Института за пътна безопасност е показала, че пътят е в лошо състояние - компрометиран асфалт на много места, нарушено пътно покритие, липсващи пътни знаци, храсти, които скриват видимостта и стават причина за оттичане на водата върху платното.

В съобщение до медиите от организацията "Българско обединение на шофьорите" напомнят, че в края на миналия месец са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие, с което да обърнат внимание за лошото сцепление на асфалта при завоите, недостатъчните ограничителни съоръжения и растителността, която пречи на добрата видимост.

За пореден път въпросът е свършиха ли работата си институциите, които трябва да осигуряват контрола и да опазят живота на хората – за осигуряване на безопасността на пътя в опасния участък, за контрола върху работата на транспортните фирми, за начина, по който се получава правоспособност за шофиране и пр.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

катастрофа, Искърско дефиле, Своге, загинали, инцидент, състояние на пътя

StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Екоекспедиция на река Кастракли

Четвъртък, 12 Май 2016 / Приключения
  Можете да помогнете за възстановяването на природата в Родопите   Всеки, който обича разходките в планините, може да се включи в специална двудневна експедиция за почистване на ждрелото на река Кастракли в Родопите. Такова нещо не се е случвало в последните 40 години. Затова час [...]