Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кучетата на съседите – най-големият проблем на столичани

Понеделник, 23 Октомври 2017 / Общество
273
  • dnevnik.bg

Проектонаредбата за обществения ред предвижда по-строги глоби за вдигане на шум 

 

Шумните климатици, кучетата на съседите и прахосмукачките са основните смутители на обществения ред в София. Това стана ясно от думите на общински съветници от ГЕРБ, "Глас народен" и БСП пред Нова телевизия.

Повод за това е нова наредба на Столична община, която предвижда по-високи глоби за нарушение на обществения ред.


При шумни празненства в жилищни блокове и хвърляне на пиратки след 22:00 часа глобите започват от 100 лева и могат да достигнат 500 лв. Официално се забраняват и гонките по пустите булеварди на нощна София. Санкциите за любителите на високите скорости могат да достигнат 500 лева.

"Новите предложения в наредбата за реда в София ще трябва да се прецизират", заяви представителят на ГЕРБ в СОС Иван Илиев. Протестите в София са регламентирани в Закона за митингите и манифестациите, където няма забранителен режим. "По закон се пуска заявление и кмета разрешава или забранява. Тук обаче става въпрос за нарушения за обществения ред”, коментира Илиев.
Илиев смята, че някои от текстовете в проектонаредбите се тълкуват двусмислено, като предложението да се наказват собствениците на кучета, които лаят.

"Към момента няма такъв текст, но ще изследваме тази хипотеза и ще решим до колко такива текстове биха били законосъобразни", коментира Иван Илиев. Той посочи, че има европейска практика - ако животното лае определено време, службите ще могат да го приберат. Как и от кого ще се изчислява това не е ясно, но обещанието на общинските съветници е да прецизират текстовете.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наредба за обществения ред, София, кучета, шум

Street of Hope

Директор на училище подаде оставка след скандал с побой

Вторник, 25 Април 2017 / Гласът на детето
Районната прокуратура в Ямбол се самосезира след като записи на побой над момиче в 4 клас беше показан в медиите   Прокуратурата в Ямбол се самосезира по случая с насилие на деца върху деца в училище "Христо Смирненски", а директорът Димитър Бояджиев подаде оставка, след като учени [...]

Време с децата: Това трудно лятно четене

Четвъртък, 28 Юни 2018 / Родители
Как да откъснем децата от таблетите и да ги накараме да четат книги?   След цяла година учене, писане на домашни до късно вечерта и изтощение, особено ако децата са били в първи клас, лятната ваканция е време на заслужена почивка, тичане с приятели и всякакви други занимания, освен писа [...]